Οι εξαγγελίες δεν έλειψαν, όμως το φράγμα Μπραμιανών στερεύει τον Απρίλιο

 

Η αγροτική Κρήτη βρέθηκε το τελευταίο τριήμερο στο επίκεντρο των εξελίξεων, με το ταξίδι του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, να αφήνει πίσω του ανάμικτες αντιδράσεις. Η επίσκεψη, που περιελάμβανε στάσεις σε διάφορες περιοχές του νησιού, κορυφώθηκε στην Ιεράπετρα, μια περιοχή που αποτελεί καρδιά της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην Ελλάδα. Εκεί, η παρουσία του Υπουργού στο φράγμα των Μπραμιανών έγινε το επίκεντρο συζητήσεων, δεσμεύσεων, αλλά και κριτικής, με την αγωνία για το μέλλον των αγροτών και της παραγωγής να αιωρείται στην ατμόσφαιρα.

Η χθεσινή ημέρα δεν έφερε μόνο την προσωπική επαφή του υπουργού με τον αγροτικό κόσμο αλλά και το παγκρήτιο συλλαλητήριο, μια μαζική διαμαρτυρία, που ανέδειξε την ένταση των προβλημάτων και την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. 

Και ενώ οι συναντήσεις με τον Υπουργό έδωσαν μία πρώτη εικόνα για το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα φλέγοντα ζητήματα της αγροτικής παραγωγής (ιδιαίτερα στον τομέα των θερμοκηπίων και της μείωσης του κόστους παραγωγής), τις μεγαλύτερες ανησυχίες τροφοδοτούν πλέον τα θέματα της άμεσης υδροδότησης και της επιβάρυνσης του κόστους καλλιέργειας λόγω ανατιμήσεων σε ρεύμα, λιπάσματα και φάρμακα. Πιο συγκεκριμένα, η προσοχή στρέφεται έντονα στη διαφαινόμενη έλλειψη νερού, καθώς το φράγμα Μπραμιανών απειλείται να «στερέψει» τον Απρίλιο — κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί, μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τη γεωργική παραγωγή ολόκληρης της Ιεράπετρας.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Γιάννης Γαϊτάνης, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι υπήρξε καταπέλτης για την χθεσινή επίσκεψη και τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της. Ο κ. Γαϊτάνης εξέφρασε την απογοήτευση του για το γεγονός ότι δεν δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ζητήματα που είχαν τεθεί μήνες πριν, τονίζοντας πως η κινητοποίηση της προηγούμενης ημέρας έγινε ως απάντηση στην μη υλοποίηση των όσων υποσχέθηκαν στους αγρότες, ενώ τόνισε πως είναι καλό που ήρθε ο υπουργός στο Λασίθι, αλλά πλέον οι αγρότες επιζητούν απτά αποτελέσματα. “Οι αγώνες μας είναι δίκαιοι και αξιοπρεπείς για να ζούμε αξιοπρεπώς”, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου.

Ο κ. Γαϊτάνης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μεγάλη διαφορά μεταξύ των λόγων και των πράξεων που παρατηρείται στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, αναφέροντας ότι και τα σχέδια βελτίωσης που ανακοινώθηκαν προφορικά δεν έχουν γίνει ακόμη πράξη. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, ήταν ξεκάθαρος στο ότι “όλα αυτά είναι λόγια”, προσθέτοντας ότι “δεν πιστεύουμε στα λόγια, πιστεύουμε στις πράξεις, και οι πράξεις θα δείξουν στο μέλλον τι θα γίνει”.

Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Γαϊτάνης, αφού τόνισε ότι περίμεναν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Υπουργό, αναφέρθηκε στα θέματα που έχουν να κάνουν με τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

“Δεν μπορούμε να ζητάμε εμείς οτιδήποτε, εάν δεν έχουμε μια μελέτη, ένα πρόγραμμα, δεν έχουμε κάτι. Δηλαδή τι ζητάμε, να πάμε εμείς στο φράγμα νερό; Εμείς δώσαμε προτάσεις”

Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των χαμηλών τιμών και τόνισε ότι ούτε σ’ αυτό το κομμάτι δεν δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις από την πλευρά του υπουργείου, ενώ παρατήρησε ότι δεν έγιναν αναφορές από τον Υπουργό ούτε για τα λιπάσματα ούτε για τα φάρμακα, ούτε και για το ΦΠΑ.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε σχέση με τις διαδικασίες ενίσχυσης. Τόνισε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να ελέγξουν τις ενισχύσεις προς τους παραγωγούς και όχι να τους εμποδίζουν και να δημιουργούν αδικίες. Επίσης, αναφέρθηκε σε μία σειρά από αιτήματα των αγροτών, που αφορούν το αρδευτικό νερό αλλά και τη δυνατότητα των παραγωγών να ενταχθούν στα νέα προγράμματα βελτίωσης. Κλείνοντας ο κ. Γαϊτάνης ήταν ξεκάθαρος ότι τα αιτήματα των αγροτών, για άμεσες λύσεις δεν έχουν ικανοποιηθεί, και έστειλε μήνυμα πως “στο τέλος του μήνα θα δούμε αν θα κλιμακώσουμε τους αγώνες, αν δεν δοθούν απαντήσεις.”

Ο μεγάλος κίνδυνος του φράγματος Μπραμιανών: «Στερεύει τον Απρίλιο»

Το ζήτημα που ξεχωρίζει για την Ιεράπετρα και «χτυπά» καμπανάκι συναγερμού, είναι η επικείμενη λειψυδρία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, όσο και του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, αν συνεχιστεί η τρέχουσα ξηρασία και δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μεταφορά επιπλέον νερού ή αξιοποίηση επιφανειακών νερών από άλλες πηγές (όπως Μαλάυρα, Λιβάδια κ.λπ.), το φράγμα Μπραμιανών ενδέχεται τον Απρίλιο να βρεθεί σχεδόν άδειο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το 80% των θερμοκηπίων της Ιεράπετρας θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό πρόβλημα άρδευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή της περιοχής.

Ο Υπουργός, για το συγκεκριμένο θέμα, έριξε την ευθύνη κυρίως σε τοπικό επίπεδο, λέγοντας πως δεν μπορεί το Υπουργείο να προχωρήσει σε λύσεις, εάν πρώτα δεν καταρτιστούν και κατατεθούν αναλυτικά οι αναγκαίες μελέτες. Παρά τα αιτήματα των αγροτικών φορέων για κατασκευή νέων επιφανειακών αγωγών μεταφοράς νερού, ουσιαστικά επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχουν επίσημες, ώριμες μελέτες από την Περιφέρεια ή τους Δήμους, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ούτε η κατάλληλη χρηματοδότηση.

Γιώργος Τσιφετάκης: “Μια Χρονική Αποτίμηση και Ανάγκη για Άμεση Δράση”

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, Γιώργος Τσιφετάκης, από την πλευρά επικεντρώθηκε στην ανάγκη να τεθούν σε προτεραιότητα οι ανάγκες των αγροτών και να μην μείνουν στα λόγια.

Παρότι αναγνώρισε ότι δόθηκαν κάποιες απαντήσεις στα προβλήματα που τέθηκαν, τόνισε ότι οι απαντήσεις αυτές ήταν γενικόλογες. Ακόμη, ο κ. Τσιφετάκης, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης επίλυσης των προβλημάτων του αρδευτικού νερού, υπογραμμίζοντας ότι “το φράγμα τον Απρίλιο θα κλείσει”. Ακόμη ο κ. Τσιφετάκης ήταν προβληματισμένος για την μεγάλη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των λόγων και των πράξεων, αναφέροντας ότι “άλλο διαβάζουμε και άλλο στην πράξη”.

Ο Γιώργος Τσιφετάκης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Μιλάμε για χιλιοειπωμένα θέματα αλλά δεν έχουμε τίποτα. Θα πάμε σε επόμενο συλλαλητήριο πάλι να πούμε τα ίδια; Η να μπούμε στον ίδιο κύκλο;”

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, ανέφερε συγκεκριμένα πως υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που κινδυνεύουν από την έλλειψη νερού, αλλά παράλληλα υπάρχουν χιλιάδες κυβικά νερού που χάνονται στη θάλασσα. Κλείνοντας ο κ. Τσιφετάκης, τόνισε την ανάγκη για άμεση παρέμβαση του Υπουργείου στις διαδικασίες προκειμένου να μην χαθεί ούτε η φετινή καλλιεργητική περίοδος, μιας και το “φράγμα τον Απρίλιο θα κλείσει”.

Αποτίμηση από τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων Ηρακλείου

Σε επίπεδο μαζικών κινητοποιήσεων, το Παγκρήτιο Συλλαλητήριο που έλαβε χώρα στο κέντρο του Ηρακλείου, συγκέντρωσε χιλιάδες παραγωγούς και κτηνοτρόφους. Κινητοποίηση που κατά πολλούς στέφθηκε με επιτυχία, τόσο σε επίπεδο συμμετοχής όσο και σε επίπεδο συντονισμένης διαμαρτυρίας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου, κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης, υπήρξε «έντονος παλμός και οργανωμένη κοινή φωνή» του πρωτογενούς τομέα, ενώ οι συμμετέχοντες έφτασαν σε αρκετές χιλιάδες.

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλάκη, οι εκπρόσωποι του συλλαλητηρίου είχαν αποφασίσει να μη συναντηθούν με τον Υπουργό την ημέρα πριν το συλλαλητήριο, καθώς θεωρούσαν ότι το ραντεβού αυτό δεν θα απέδιδε τίποτα συγκεκριμένο. Αντ’ αυτού, προσανατολίζονται στο να ζητήσουν άμεσα συνάντηση με όλους τους αρμόδιους υπουργούς (Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.λπ.) μετά το πέρας του Ιανουαρίου, απαιτώντας επιτακτικές λύσεις για:

  • Τη χρηματοδότηση και τη διασφάλιση φθηνών ζωοτροφών και λοιπών εφοδίων
  • Τη δίκαιη επιδότηση του κόστους παραγωγής και τον έλεγχο των τιμών
  • Την υποστήριξη κτηνοτρόφων και παραγωγών στα ζητήματα φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών

Ο κ. Τριανταφυλλάκης επισήμανε επίσης ότι ο αγώνας των κτηνοτρόφων είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα των αγροτών, καθώς «πρωτογενής τομέας σημαίνει ενότητα». Έτσι, εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματά τους, είναι διατεθειμένοι να κλιμακώσουν, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο νέων δυναμικών κινητοποιήσεων ακόμα και προς την Αθήνα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη