Top News

Για πρώτη φορά ο Δήμος Ιεράπετρας παίρνει απόφαση κατά της παράτασης εργασίας συμβασιούχων καθαριότητας

 


Σε μια κίνηση – σταθμό για τα εργασιακά δεδομένα του Δήμου Ιεράπετρας, η Δημοτική Επιτροπή Ιεράπετρας έλαβε ομόφωνα μια πρωτοφανή απόφαση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση μια δικαστική απόφαση που επέτρεπε την, επί της ουσίας, αορίστου χρόνου παράταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου στην υπηρεσία καθαριότητας.

Η απόφαση αυτή, που βασίζεται σε εκτενή γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, και πάρθηκε στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η δημοτική αρχή λαμβάνει τέτοια τολμηρή στάση, με απρόβλεπτες, προς το παρόν, συνέπειες. Η υπόθεση, που χρονολογείται από το 2018, αφορά οκτώ εργαζόμενους, ανάμεσα στους οποίους οδηγοί και χειριστές μηχανημάτων, οι οποίοι, μέσω διαδοχικών νομικών ενεργειών και ασφαλιστικών μέτρων, παρέμεναν στις θέσεις τους, παρά τη λήξη των αρχικών τους συμβάσεων.

Η Νομική Υπηρεσία, ωστόσο, εντοπίζει «καταχρηστική άσκηση δικαιώματος» και «υπέρμετρη χρήση δικονομικών δυνατοτήτων», υποστηρίζοντας ότι οι συνεχείς αναβολές και οι νέες αγωγές από πλευράς των εργαζομένων συνιστούν στρατηγική για τη διαιώνιση μιας κατάστασης που επιβαρύνει υπέρμετρα τον Δήμο. Το διακύβευμα είναι μεγάλο, τόσο οικονομικά, όσο και σε επίπεδο αρχών, καθώς η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής θέτει υπό αμφισβήτηση την ισορροπία μεταξύ της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και της εύρυθμης λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις δικαστικές αίθουσες στις 18 Φεβρουαρίου.

Η πρόθεση της δημοτικής αρχής αιφνιδίασε ακόμα και τον Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Ιεράπετρας ο οποίος δεν είχε καμία τέτοια ενημέρωση και μόλις χθες έμαθε για την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Θ. Λιάγκος: Δεν Ενημερωθήκαμε, Θέλουμε Στήριξη

Αυτό το κλίμα αιφνιδιασμού αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων, Θωμά Λιάγκου, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Λασίθι και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη ενημέρωσης: «Δεν ενημερώθηκα για αυτή την κίνηση, τουλάχιστον για να καταθέσω την εισήγησή μου ή την άποψή μου σαν πρόεδρος των εργαζομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως παρόμοια εισήγηση από τη Νομική Υπηρεσία είχε έρθει και το 2022, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε στην πράξη με τον ίδιο τρόπο.

Εδώ, όπως τονίζει ο κ. Λιάγκος, έγκειται και η κρίσιμη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία, παρά το γεγονός ότι είχε στη διάθεσή της αντίστοιχη νομική εισήγηση ήδη από το 2022, επέλεξε να μην προχωρήσει στην άσκηση αίτησης ανάκλησης των ασφαλιστικών μέτρων. Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ανέφερε, η τότε διοίκηση αναγνώριζε πως η παραμονή των συγκεκριμένων εργαζομένων ήταν αναγκαία, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης στις υπηρεσίες καθαριότητας, επιδεικνύοντας μεγαλύτερη διαλλακτικότητα σε σύγκριση με τη σημερινή στάση. Με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι δεν βρέθηκαν αντιμέτωποι με την άμεση απειλή αποχώρησης, ενώ ο Δήμος συνέχισε να καλύπτει πάγιες ανάγκες με το προσωπικό που ήδη διέθετε.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάγκο, οι οκτώ εργαζόμενοι που πλήττονται άμεσα από την πρόσφατη απόφαση εργάζονται στον Δήμο από το 2017, έχοντας αρχικά προσληφθεί με οκτάμηνες συμβάσεις οι οποίες παρατάθηκαν επανειλημμένως λόγω της γενικότερης έλλειψης προσωπικού και αξιοποίησης κάθε νομικού εργαλείου που είχαν στη διάθεσή τους. Όπως ο ίδιος σημειώνει, πρόκειται για άτομα που βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή» της υπηρεσίας καθαριότητας, καλύπτοντας αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ προειδοποίησε πως, σε περίπτωση άμεσης αποχώρησής τους, «τα απορριμματοφόρα θα μείνουν χωρίς προσωπικό», με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την καθημερινότητα και την υγιεινή της πόλης.

Καταλυτικό στοιχείο στη συζήτηση είναι η επερχόμενη δικαστική ημερομηνία (19 Φεβρουαρίου, όπως διευκρινίζει ο κ. Λιάγκος), η οποία αναμένεται να κρίνει το μέλλον των εργαζομένων. Ο ίδιος εξηγεί ότι, εφόσον ανακληθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός υπηρεσίας «την επόμενη κιόλας μέρα», κάτι που ο Σύλλογος Εργαζομένων επιχειρεί να αποτρέψει με κάθε τρόπο. Η αγωνία αυτή εντείνεται από τη νομοθετική ρύθμιση που έχει εισάγει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η οποία, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, επιβάλλει στους δήμους να ασκούν έφεση σε περίπτωση πρωτόδικων αποφάσεων υπέρ των συμβασιούχων, αφαιρώντας την πρωτοβουλία από τους αιρετούς να στηρίξουν έμπρακτα το προσωπικό που θεωρούν απολύτως αναγκαίο.

Παράλληλα, εγείρεται και το ζήτημα της ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, σενάριο που ο κ. Λιάγκος χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική λύση» υποστηρίζοντας ότι «το κόστος θα διπλασιαστεί τουλάχιστον» και θα καταλήξει να επιβαρύνει τους δημότες. Όπως ανέφερε, ο «ιδιώτης δεν είναι πανάκεια», ειδικά στις μικρότερες τοπικές κοινωνίες, όπου το διακύβευμα της διαρκούς και ποιοτικής αποκομιδής απορριμμάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δημόσια υγεία και την καθημερινή λειτουργία της πόλης.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ζητά, ως έσχατη λύση, τουλάχιστον την παράταση της παραμονής των συγκεκριμένων εργαζομένων μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους και να δοθεί κάποια πιο μακροπρόθεσμη λύση, είτε μέσω δικαστικής απόφασης αορίστου χρόνου είτε μέσα από νέα μεγάλη προκήρυξη, κατά προτίμηση με πριμοδότηση όσων ήδη καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες για παρατεταμένο διάστημα. Η επιχειρηματολογία τους βασίζεται στο ότι οι δήμοι, όπως και ο ίδιος ο Δήμος Ιεράπετρας, αντιμετωπίζουν σοβαρή υποστελέχωση, καθώς πολλοί παλαιότεροι υπάλληλοι βγαίνουν στη σύνταξη και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι εξαιρετικά περιορισμένες τα τελευταία χρόνια.

Χ. Χατζημαρκάκη: Ακατανόητη πολιτική απόφαση

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και η τοποθέτηση της πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών, Χρύσας Χατζημαρκάκη, η οποία στο παρελθόν έχει χειριστεί πολλές φορές ανάλογες καταστάσεις, τονίζοντας πως η ίδια έχει βρεθεί συνολικά 65 φορές σε δικαστικές αίθουσες υποστηρίζοντας αιτήματα εργαζομένων όπως και των καταστηματαρχών της παραλίας.

Η κ. Χατζημαρκάκη ξεκίνησε υπογραμμίζοντας ότι, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης, η πολιτική βούληση και οι παρεμβάσεις στα δικαστήρια στόχευαν πρωτίστως στη διατήρηση των συγκεκριμένων εργαζομένων, αναδεικνύοντας τη σημασία της παρουσία τους για την εύρυθμη λειτουργία της καθαριότητας. «Δεν μπορούμε από τη μία να λέμε ότι δεν έχουμε προσωπικό και από την άλλη να διώχνουμε ανθρώπους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες», δήλωσε με έμφαση, θεωρώντας ότι μια τέτοια απόφαση εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα για την καθημερινότητα του Δήμου.

Στη συνέχεια, εστίασε στην ουσία της αντιπαράθεσης μεταξύ υπηρεσιών και δημοτικής αρχής, τονίζοντας πως η ευθύνη για τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού ανήκει αποκλειστικά σε εκείνους που ασκούν διοίκηση. Παρατήρησε ότι η εκάστοτε νομική ή οικονομική υπηρεσία υποχρεούται να εκφράζει επιφυλάξεις βάσει των νόμων και των προϋπολογισμών, όμως η τελική πολιτική επιλογή αντανακλά τη στάση της δημοτικής αρχής απέναντι σε όσους υπαλλήλους καλύπτουν καίριες ανάγκες. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «έλλειμμα σχεδιασμού» τη στάση που θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας ατόμων οι οποίοι έχουν ήδη εκπαιδευτεί, γνωρίζουν τα καθήκοντά τους και καλύπτουν ουσιαστικά κενά στην καθαριότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η πρώην αντιδήμαρχος κατηγόρησε τη σημερινή δημοτική αρχή ότι προτάσσει το οικονομικό βάρος ως κύριο επιχείρημα, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να αναζητεί κάθε διαθέσιμη χρηματοδότηση για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου. «Αν ψάχνεις χρηματοδοτήσεις, τις βρίσκεις. Αυτή είναι η δουλειά του Δημάρχου και των αντιδημάρχων», τόνισε, υπονοώντας ότι η μη αναζήτηση πόρων για την κάλυψη των αναγκών συνιστά πολιτική ολιγωρία. Κατέληξε, τέλος, λέγοντας πως η ενεργοποίηση των νόμιμων διαδικασιών λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης συνιστά εν πολλοίς μια πολιτική επιλογή που, κατά την άποψή της, δεν υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται καθοριστικό, καθώς οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να ισορροπήσουν ανάμεσα στην τήρηση της νομοθεσίας και στην πραγματική ανάγκη του Δήμου να στηρίξει την υπηρεσία καθαριότητας. Η εκδίκαση στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος των εργαζομένων ενδέχεται να δώσει προσωρινές ή και οριστικές απαντήσεις για τους οκτώ εργαζομένους, όμως, όπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος, το πρόβλημα παραμένει συνολικό. Περίπου εκατό άτομα στον Δήμο Ιεράπετρας εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε διάφορες υπηρεσίες, και ανάλογα ζητήματα —όπως συμβαίνει και σε υπόλοιπους δήμους της Κρήτης— θα προκύψουν εκ νέου, αν δεν υπάρξει μία ενιαία θεσμική ρύθμιση.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη