Σε μια συνέντευξη που αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας, Παναγιώτης Σαρρής, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι για καυτά ζητήματα που αφορούν το μέλλον του πλανήτη και την τοπική κοινωνία. Προανήγγειλε την ομιλία του, στα πλαίσια του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Ιεράπετρας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα Μερκούρη”, με θέμα την “Επισιτιστική ασφάλεια υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής: Μια μεγάλη πρόκληση για το σύγχρονο άνθρωπο”. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και, όπως τόνισε ο κ. Σαρρής, η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα είναι ανοιχτή σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο φλέγον ζήτημα του πυρηνελαιουργείου Ιεράπετρας και των επιπτώσεων της λειτουργίας του στην ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής. Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν εγκατεστημένοι δύο σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων στην πόλη, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Μελέτης Ποιότητας Ατμόσφαιρας του Τμήματος Χημείας.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι μετρήσεις αυτές είναι ήδη πιστοποιημένες. Ο καθηγητής τόνισε ότι τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων δείχνουν “έξωπραγματικά νούμερα μικροσωματιδίων” όταν το πυρηνελαιουργείο βρίσκεται σε λειτουργία.
Επιπλέον προσέθεσε ότι η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου έχει ήδη έρθει σε επαφή με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και έχει ζητήσει τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων. Έτσι όλοι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, δια του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχουν ήδη στα χέρια τους αξιόπιστα στοιχεία για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου.
Όπως έγινε γνωστό χθες, Δευτέρα, η επιχείρηση έχει ζητήσει και διενεργεί αυτές τις ημέρες ατμοσφαιρικούς ελέγχους με δική της πρωτοβουλία και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τις 17 έως τις 21 Φεβρουαρίου. Ο κ. Σαρρής τόνισε πως μια τέτοια πρακτική δείχνει ενδεχόμενη σκοπιμότητα υπογραμμίζοντας ότι “αυτός ο οποίος δημιουργεί το υποτιθέμενο πρόβλημα”, αν και έχει το δικαίωμα, δεν θα έπρεπε να είναι αυτός που προσλαμβάνει τους ελεγκτές. Τόνισε ότι η ουσία είναι να γίνονται οι μετρήσεις, χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε θα γίνουν, ούτε ο δήμος, ούτε η περιφέρεια, αλλά ούτε ο ιδιοκτήτης του πυρηνελαιουργείου.
Τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου και αναμένεται να τεθεί το θέμα από την περιφερειακή σύμβουλο Λασιθίου, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος και του Περιφερειακού Συμβουλίου, Μαρία Βάρδα. Από το αποτέλεσμα αυτής της συνεδρίασης αναμένεται να κριθεί το αν και με ποιο τρόπο θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της επόμενης Πέμπτης 27ης Φεβρουαρίου κι αν θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις.
Πέραν των υφιστάμενων μετρήσεων, ο κ. Σαρρής προανήγγειλε και μια νέα πρωτοβουλία. Όπως είπε, ο ίδιος και συνάδελφοί του έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν μια νέα μελέτη, εστιάζοντας στις έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς για τις επιπτώσεις των καυσαερίων των πυρηνελαιουργείων στην υγεία του ανθρώπου. Στόχος είναι να καταγράψουν και να αναλύσουν τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, καθώς, όπως τόνισε, “κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν μελέτες οι οποίες να αποδεικνύουν ότι αυτά τα καυσαέρια δημιουργούν προβλήματα”. Ο κ. Σαρρής ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι λάθος και ότι υπάρχουν σχετικέ μελέτες οι οποίες όμως σταμάτησαν να γίνονται στον υπόλοιπο κόσμο μετά το 1997, καθώς οι περισσότερες χώρες έχουν πλέον λύσει αυτό το πρόβλημα, απομακρύνοντας τα πυρηνελαιουργεία από κατοικημένες περιοχές.
Δημοσίευση σχολίου