Top News

Γ. Γουλιδάκης: Το Δημοτικό Συμβούλιο λειτουργεί στα «τυφλά» με προχειρότητα και αδιαφάνεια


 Ο Γιάννης Γουλιδάκης, επικεφαλής της παράταξης μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, παραχώρησε μια εκτενή συνέντευξη στο Ράδιο Λασίθι, θίγοντας καίρια ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου, τη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων και τη στάση της δημοτικής αρχής. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε από έντονη κριτική, αλλά και από την ανάδειξη συγκεκριμένων προβληματισμών και προτάσεων.

Λειψυδρία και Διαχείριση Υδάτινων Πόρων

Ο κ. Γουλιδάκης ξεκίνησε τη συνέντευξη αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα της λειψυδρίας. Επέκρινε τη δημοτική αρχή για έλλειψη ουσιαστικής δράσης και για την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης. Τόνισε την ανάγκη για ένα μονοθεματικό συνέδριο με τη συμμετοχή ειδικών (τεχνικών, υδρογεωλόγων κ.λπ.) για την ανάλυση όλων των πτυχών του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών της αγροτικής παραγωγής, του τουρισμού και των διαρροών στο δίκτυο. Αναφέρθηκε στις τρεις ιδιωτικές γεωτρήσεις, που επιχειρείται να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του φράγματος Μπραμιανών, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά τους, βασιζόμενος και στην απουσία σαφούς ενημέρωσης από τον ΤΟΕΒ.

Λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου:

Ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης, και ίσως το πιο καίριο, αφιερώθηκε στην ενδελεχή κριτική των διαδικασιών και της φιλοσοφίας λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αυτή εκφράζεται από τη σημερινή δημοτική αρχή. Ο κ. Γουλιδάκης, επισήμανε προβλήματα, καταγγέλλοντας παράλληλα τις παθογένειες, οι οποίες υπονομεύουν την ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία και τη λήψη ορθών αποφάσεων.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γουλιδάκης έκανε λόγο για προχειρότητα, έλλειψη Προετοιμασίας και τεκμηρίωσης των θεμάτων που έρχονται προς συζήτηση.  Υπογράμμισε ότι η προχειρότητα αυτή είναι επαναλαμβανόμενη και συστηματική. Έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως η συζήτηση θεμάτων χωρίς να έχουν δοθεί εγκαίρως οι σχετικές εισηγήσεις στους δημοτικούς συμβούλους. Αυτό, όπως τόνισε, δεν είναι απλώς μια δυσλειτουργία, αλλά καθιστά αδύνατη την ουσιαστική συζήτηση και την τεκμηριωμένη ψήφο επί των θεμάτων. Ανέφερε το παράδειγμα των 6 από τα 13 θέματα του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου που συζητήθηκαν χωρίς καμία εισήγηση. Επίσης, υπογράμμισε πως συχνά οι ενέργειες της δημοτικής αρχής γίνονται χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, υπονομεύοντας τη συλλογική λήψη αποφάσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στις ακατάλληλες ώρες συνεδριάσεων και που δυσκολεύουν τη συμμετοχή. Όπως τονίστηκε, οι πρωινές ώρες συνεδριάσεων πρακτικά, αποκλείουν από τη συμμετοχή, όχι μόνο δημοτικούς συμβούλους που εργάζονται, αλλά και προέδρους τοπικών κοινοτήτων, καθώς και πολίτες που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν. Αυτό, όπως υποστήριξε, υπονομεύει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Επανέλαβε το αίτημα της παράταξής του για απογευματινές συνεδριάσεις, ειδικά προς το τέλος της εβδομάδας, ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή όλων.

Ο κ. Γουλιδάκης κατήγγειλε επίσης ότι συχνά δεν υπάρχει επαρκής δημοσιοποίηση των αποφάσεων και των συζητήσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, περιορίζοντας σημαντικά την ενημέρωση των πολιτών. Εστίασε ιδιαίτερα στις συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής, υποστηρίζοντας πως ούτε οι αποφάσεις, ούτε καν φωτογραφικό υλικό δημοσιοποιούνται, παρά μόνο μέσω της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ και με καθυστέρηση. Αυτό, όπως τόνισε, δημιουργεί ένα “έλλειμμα δημοκρατίας” και εμποδίζει τους πολίτες να έχουν πλήρη εικόνα των πεπραγμένων. Πρότεινε, μάλιστα, τη δυνατότητα συμμετοχής παρατηρητών από άλλες παρατάξεις στις συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής, έστω και χωρίς δικαίωμα ψήφου, για να ενισχυθεί η διαφάνεια.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καθυστέρηση αντιμετώπισης σημαντικών ζητημάτων, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση της επιστροφής γεώτρησης από τον ΤΟΕΒ στον Δήμο, η οποία εκκρεμούσε για μήνες. Επίσης, καυτηρίασε την αδράνεια σημαντικών επιτροπών, όπως η επιτροπή συμβιβαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών (στην οποία ο ίδιος είναι πρόεδρος), η οποία δεν έχει συνεδριάσει εδώ και ένα χρόνο, παρά την ύπαρξη θεμάτων που θα έπρεπε να εξεταστούν. Αυτό, όπως υποστήριξε, καταδεικνύει μια έλλειψη βούλησης για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αναφέρθηκε επίσης στην επιτροπή ονομασίας ή μετονομασίας οδών και πλατειών.

Το Ζήτημα των Συμβασιούχων:

Ο κ. Γουλιδάκης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των οκτώ συμβασιούχων, των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν, τονίζοντας την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Επισήμανε ότι η παράταξή του είχε ζητήσει την επαναφορά του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, απουσία των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, καθώς και την αποστολή σχετικού email προς τον δήμαρχο, χωρίς όμως να λάβει απάντηση. Εξέφρασε την πρόθεση της παράταξής του να στηρίξει τους εργαζομένους στο δικαστήριο, αλλά τόνισε ότι η στάση της δημοτικής αρχής στο θέμα αυτό είναι προβληματική.

Πέραν των κεντρικών θεμάτων της λειψυδρίας και των διαδικαστικών δυσλειτουργιών, ο κ. Γουλιδάκης άγγιξε και μια σειρά από άλλα ζητήματα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διαφάνεια, ενημέρωση και αποτελεσματικότερη δράση της δημοτικής αρχής.

Αρχικά, αναφέρθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή στην Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών της Περιφέρειας Κρήτης, μέσω του προγράμματος “Απόλλων”. Αν και η παράταξή του ψήφισε υπέρ της συμμετοχής, ο κ. Γουλιδάκης δεν παρέλειψε να εκφράσει τις επιφυλάξεις του. Τόνισε την ανάγκη για πολύ περισσότερες διευκρινίσεις και πληροφόρηση προς τους δημοτικούς συμβούλους, ιδίως όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτήν. Η τριακονταετής δέσμευση του Δήμου, όπως είπε, απαιτεί ενδελεχή εξέταση και διασφάλιση ότι η συμμετοχή θα είναι πραγματικά επωφελής.

Στη συνέχεια, ο κ. Γουλιδάκης ανέδειξε το ζήτημα της υποτροφίας του αείμνηστου Ιάκωβου Μελά, ενός θέματος που, όπως τόνισε, παραμένει άγνωστο σε πολλούς πολίτες της Ιεράπετρας. Επισήμανε την παντελή έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την ύπαρξη, τους όρους και τη διαδικασία χορήγησης της υποτροφίας, η οποία απευθύνεται σε άρρενες φοιτητές Ιατρικής. Ζήτησε διαφάνεια στη διαχείριση του κληροδοτήματος και επαρκή δημοσιοποίηση, ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να διεκδικήσουν την υποτροφία.

Επιπλέον, έφερε στην επιφάνεια ζητήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση έργων και μελετών στον Δήμο. Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την Agroexpo, επισημαίνοντας τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί χρόνια πριν. Έθεσε, επίσης, το θέμα της οριοθέτησης του ρέματος που βρίσκεται δίπλα στο βενζινάδικο του Μισεδάκιου, ένα ζήτημα που, όπως είπε, εκκρεμεί και εμποδίζει την περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής.

Σοβαρό προβληματισμό προκάλεσε η αναφορά του κ. Γουλιδάκη στην ύπαρξη αμιάντου στο στεγασμένο χώρο 3.000 τετραγωνικών μέτρων του Μισεδάκιου. Το ζήτημα αυτό, όπως τόνισε, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, δεδομένων των γνωστών κινδύνων για τη δημόσια υγεία. Παρομοίασε την τωρινή κατάσταση με τον Φάρο της Ιεράπετρας, ένα έργο που ξεκίνησε δίχως να έχει ληφθεί υπόψη η Αρχαιολογία.

Τέλος, επανέλαβε τη σημασία της ορθής λειτουργείας των επιτροπών του Δήμου, επισημαίνοντας πως πρέπει να γίνονται συνεδριάσεις όποτε προκύπτουν θέματα, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις, και διευκρίνησε την κατάσταση σχετικά με την παρουσία του κ. Καλατζάκη στο Δικαστήριο, τονίζοντας πως η παράταξή του είχε βγάλει ανακοίνωση, ενώ ο κ. Καλατζάκης ήταν παρών ως ιδιώτης.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη