Top News

Μ. Μπλαζαντωνάκης: Μεγάλη παραγωγή, χαμηλές τιμές στα κηπευτικά της Ιεράπετρας – Δεν χωρούν προβλέψεις για το καλοκαίρι


 Την τρέχουσα κατάσταση στις καλλιέργειες και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, σκιαγράφησε ο κ. Μανώλης Μπλαζαντωνάκης από το δημοπρατήριο Κρέταν Γαία, μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Λασίθι. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι παραγωγοί επιδεικνύουν αξιοσημείωτη αντοχή, συνεχίζοντας τις καλλιεργητικές προσπάθειες εν μέσω οικονομικών πιέσεων.

“Ο κόσμος έχει ανάγκες, τα έξοδα είναι πολλά,” ανέφερε ο κ. Μπλαζαντωνάκης, εξηγώντας την επιμονή των αγροτών. “Υπάρχει μία πίεση σε πολλούς παραγωγούς και αναγκαστικά αυτό που κάνουν, φυτεύουν, ξεπατώνουν, φυτεύουν ξανά και γίνεται ένας κύκλος, τέλος πάντων, στην προσπάθεια που κάνουν για να βελτιώσουν λίγο τα οικονομικά τους.”

Μάιος: Μήνας Χαμηλών Τιμών και Αυξημένης Παραγωγής

Ο κ. Μπλαζαντωνάκης επεσήμανε ότι η πτώση των τιμών μέσα στον Μάιο είναι ένα φαινόμενο αναμενόμενο σχεδόν κάθε χρόνο. “Βρισκόμαστε μέσα Μαΐου, όπως είναι αναμενόμενο κάθε χρόνο, οι τιμές μέσα σε αυτή την περίοδο είναι χαμηλές,” δήλωσε, προσθέτοντας πως η απότομη πτώση ξεκίνησε λίγο μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα, επηρεασμένη και από την εορτή του Πάσχα.

Στους παράγοντες που συμβάλλουν στην τρέχουσα εικόνα περιλαμβάνονται η αυξημένη παραγωγή και η υποβάθμιση της ποιότητας σε ορισμένα προϊόντα. “Μέσα στο Μάιο έχουμε αυξημένη παραγωγή, έχουμε υποβάθμιση της ποιότητας. Οπότε κάπου αυτό είναι και αναμενόμενο,” σημείωσε. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός από άλλες περιοχές της Ελλάδας που εισέρχονται στην παραγωγή αυτή την περίοδο ασκεί περαιτέρω πίεση. “Έχουμε σημαντικά αυξημένη παραγωγή. Σε ποσότητα υπάρχουν και άλλες περιοχές Ελλάδος που λειτουργούν ανταγωνιστικά και παράγουν κι αυτές τα δικά τους προϊόντα,” τόνισε. Η σταδιακή άνοδος του τουρισμού, αν και υπαρκτή, δεν φαίνεται ακόμα ικανή να αντισταθμίσει πλήρως την προσφορά.

Η Εικόνα ανά Προϊόν

Συνολικά, η χρονιά κρίνεται ως “αρκετά καλή”, με εξαίρεση την ντομάτα. Για το συγκεκριμένο προϊόν, η ποιότητα έχει πέσει αισθητά καθώς η καλλιέργεια οδεύει προς το τέλος της, με τους περισσότερους παραγωγούς να αναμένεται να την τερματίσουν τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Αντίθετα, στα αγγούρια και τα κολοκύθια, που προέρχονται πλέον από δεύτερες καλλιέργειες, η ποιότητα είναι πολύ καλή. Ωστόσο, η έλλειψη εξαγωγών για την απορρόφηση αυτών των προϊόντων οδηγεί σε πολύ χαμηλές τιμές.

Στα πιπεροειδή και τις μελιτζάνες, που αποτελούν καλλιέργειες που ξεκίνησαν το φθινόπωρο και διαρκούν μέχρι και τον Ιούνιο, οι ποσότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας περίπου στο διπλάσιο σε σχέση με προηγούμενα διαστήματα.

Προκλήσεις και Στρατηγικές των Παραγωγών

Ο κ. Μπλαζαντωνάκης αναφέρθηκε στο δίλημμα των παραγωγών, οι οποίοι συχνά αναγκάζονται να προχωρήσουν σε καλοκαιρινές καλλιέργειες, παρόλο που αυτές ενέχουν “πολύ μεγάλο ρίσκο”. “Εάν το πάρεις, περιμένεις τα πάντα. Περιμένεις να πας καλά ή το πιο αναμενόμενο είναι να έχεις μία περίοδο που με δυσκολία θα καλύψεις τα έξοδά σου,” εξήγησε. Η στόχευση σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, από Νοέμβριο έως τέλη Απριλίου, για την επίτευξη καλύτερων τιμών, φαντάζει λογική, όμως οι άμεσες οικονομικές ανάγκες συχνά δεν αφήνουν περιθώρια.

Πέρα από τις τιμές, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν και άλλες σημαντικές προκλήσεις, όπως τα προβλήματα με την ποσότητα και την ποιότητα του νερού, που αυξάνουν το κόστος καλλιέργειας. “Φαίνεται στο φυτό και αυτό εάν ο παραγωγός δεν χρησιμοποιεί τα απαραίτητα προϊόντα που μειώνουν την αλατότητα, τα οποία έχουν ένα κόστος, θα δει την ποιότητα του προϊόντος να πέφτει,” υπογράμμισε. Τα εργατικά χέρια παραμένουν επίσης ένα διαχρονικό ζήτημα.

Κοιτώντας μπροστά, ο κ. Μπλαζαντωνάκης εκτίμησε ότι ο Μάιος θα κυλήσει με σταθερά χαμηλές τιμές, χωρίς ιδιαίτερη αύξηση της ζήτησης, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες απέφυγε να κάνει προβλέψεις, χαρακτηρίζοντας το σκηνικό ρευστό.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη