Σε μια παρέμβαση που χτυπά «καμπανάκι» κινδύνου για το μέλλον της Κρήτης και των θαλασσών της, η Βενετία Γιγή, μέλος της «Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων», μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα σχέδια εξορύξεων που απειλούν να περικυκλώσουν το νησί. Μετά από μια ενημερωτική εκδήλωση στην Ιεράπετρα, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες παρουσίασαν τα δεδομένα, η κα. Γιγή τόνισε την επέκταση των παραχωρημένων οικοπέδων, τις σοβαρότατες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις των σεισμικών ερευνών, την απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και την αποφασιστικότητα της πρωτοβουλίας να συνεχίσει τον αγώνα ενημέρωσης και αντίστασης.
Η κα. Γιγή ξεκίνησε την τοποθέτησή της ξεκαθαρίζοντας το τοπίο των απειλών, επισημαίνοντας πως πέραν των ήδη γνωστών παραχωρημένων οικοπέδων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία ExxonMobil και Hellenic Energy, πλέον στο «κάδρο» μπαίνουν και νέα οικόπεδα νότια του νησιού. «Συνολικά μιλάμε για… για τη θάλασσα που περιβρέχει το μισό σχεδόν νησί. Είναι 87.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα δυτικά των Χανίων ανοιχτά μέχρι και ανατολικότερο άκρο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με ανησυχία ότι «και η Γαύδος και η Χρυσή είναι περικυκλωμένες δηλαδή από αυτά τα οικόπεδα». Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, οι κοντινότερες αποστάσεις των οικοπέδων από 18 περιοχές Natura, σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, φτάνουν ακόμα και τα «100 μέτρα», καθιστώντας σαφές πως «και η Γαύδος και η Χρυσή είναι ουσιαστικά μέσα στα οικόπεδα».
Οι πρώτες και σοβαρές επιπτώσεις των σεισμικών ερευνών
Ερωτηθείσα για τις πρώτες και βασικές επιπτώσεις από τις εξορύξεις, η κα. Γιγή ήταν κατηγορηματική: «Όλη η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι εξ ορισμού βαριά και βρώμικη βιομηχανία. Επιπτώσεις υπάρχουν σε όλα τα στάδια». Εστίασε ιδιαίτερα στο πρώτο στάδιο, αυτό των σεισμικών ερευνών, που γίνονται με ηχοβολισμούς στο βυθό. «Οι επιπτώσεις είναι όχι απλά πολύ σοβαρές, αλλά όπως αναφέρεται και στη μελέτη δεν μπορούν να εξαλειφθούν, μόνο να μετριαστούν», δήλωσε.
Αναφέρθηκε στις σεισμικές έρευνες που ήδη πραγματοποιήθηκαν δυτικά της Κρήτης, τονίζοντας πως «τις επιπτώσεις δυστυχώς θα τις καταλάβουμε μάλλον μετά από χρόνια» και εκφράζοντας αμφιβολίες για τους ελέγχους που διενεργήθηκαν. Υπενθύμισε πως οι έρευνες αυτές «ξεκίνησαν στα κρυφά, το ανακαλύψαμε τυχαία, το καταγγείλαμε» και ότι «η διακριτική και ανεξάρτητη μονάδα που έλεγχε την ExxonMobil… είναι τρία στελέχη της ExxonMobil». Μάλιστα, οι έρευνες ξεκίνησαν πριν καν εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η σοβαρότητα των επιπτώσεων από τις σεισμικές έρευνες, σύμφωνα με την κα. Γιγή, έγκειται στον ίδιο τον ήχο. «Μιλάμε για βόμβες ήχου που πέφτουνε κάθε λίγα δευτερόλεπτα, για μέρες όλο το 24ωρο, για ολόκληρες εβδομάδες, για ολόκληρους μήνες. Και αν αναλογιστούμε ότι ο ήχος είναι το βασικό αισθητήριο όργανο όλης της θαλάσσιας ζωής, με τον ήχο επικοινωνούν, αναπαράγονται, μετακινούνται, ε, μπορούμε να αντιληφθούμε τι ζημιά μπορεί να γίνει στην θαλάσσια ζωή», εξήγησε.
Το αφήγημα του πλούτου και η απουσία των τοπικών κοινωνιών
Απέναντι στο επιχείρημα των οικονομικών οφελών που προβάλλεται από την πλευρά της κυβέρνησης, η κα. Γιγή παρέμεινε σκεπτική, τονίζοντας πως «δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση» αλλαγής στάσης από την πρωτοβουλία. Εξέφρασε την ευχή οι μελέτες να περιλάμβαναν όλα τα δεδομένα, αξιολογώντας συνολικά τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη και «το ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε». Το κυρίαρχο αφήγημα, όπως είπε, είναι ότι «θα γίνουμε πλούσιοι», με διάφορα ποσά να ακούγονται κατά καιρούς, κάτι που «δεν μπορεί να το ξέρουν από πριν, γιατί οι τιμές των ορυκτών καυσίμων είναι καθαρά χρηματιστηριακό προϊόν».
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν και από τη χθεσινή συνάντηση στην Ιεράπετρα, σύμφωνα με την κα. Γιγή, είναι το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης ενημέρωσης και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών. «Οι κάτοικοι είναι οι τελευταίοι που το μαθαίνουνε. Ε, τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα κάθε φορά, ότι αυτές είναι αποφάσεις που έχουν αποφασιστεί κεντρικά, χωρίς να ρωτηθεί η τοπική κοινωνία, χωρίς να ενημερωθεί καν η τοπική κοινωνία. Και χωρίς να ζητηθεί η γνώμη για το τι γίνεται στον τόπο», υπογράμμισε.
Συνέχιση του αγώνα και ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα
Η «Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις δράσεις της. «Το κάνουμε συνέχεια», απάντησε η κα. Γιγή ερωτηθείσα για τη διοχέτευση των θέσεών τους σε ανώτερα επίπεδα, όπως η Περιφέρεια Κρήτης. «Και με δελτίο τύπου και έγγραφα έχουμε στείλει και στην περιφέρεια έχουμε στείλει, σε κάποια δεν μας έχουν απαντήσει. Ε, και θα είμαστε εκεί φυσικά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν θα ‘ρθει η ώρα να συζητηθούν» τα θέματα αυτά.
Η προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού αποτελεί πρωταρχικό μέλημα, καθώς, όπως ανέφερε, «αλλού δεν υπάρχει ενημέρωση από τα κεντρικά ΜΜΕ που είναι ένα το αφήγημα, ποτέ δεν ακούγονται όλες οι απόψεις». Η πρωτοβουλία δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει «ό,τι μέσα έχουμε, ακόμα και δικαστικά αν χρειαστεί», με τον αγώνα και τις συζητήσεις να συνεχίζονται, με στόχο τον προβληματισμό των κατοίκων για τις επερχόμενες εξελίξεις.
Δημοσίευση σχολίου