Με αισιοδοξία και ικανοποίηση για την ανταπόκριση των εκθετών, αλλά και με προβληματισμό για τις διαχρονικές παθογένειες που ταλανίζουν τον αγροτικό τομέα, ολοκληρώθηκε η 6η Αγροτική Έκθεση AgroExpo 2025 στην Ιεράπετρα. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου, Θωμάς Χαριτάκης, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, προέβη σε έναν αναλυτικό απολογισμό, σκιαγραφώντας τις επιτυχίες, τις δυσκολίες αλλά και τους μελλοντικούς στόχους.
Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για τον καιρό που αποτέλεσαν τον «μεγάλο πονοκέφαλο» των διοργανωτών, η αυλαία της AgroExpo 2025 έπεσε το βράδυ της Κυριακής αφήνοντας, σύμφωνα με τον κ. Χαριτάκη, ένα «πολύ καλό feedback» από τους συμμετέχοντες εκθέτες. «Θεωρώ ότι το πρόσημο για την έκθεση είναι θετικό,» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η ικανοποίηση των εκθετών αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για το Επιμελητήριο.
Οι καιρικές συνθήκες, αν και τελικά εξελίχθηκαν καλύτερα του αναμενομένου, επηρέασαν την επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα το Σάββατο, όπου, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Πρόεδρος, δεν προσήλθαν πάνω από 300 άτομα. «Το Σάββατο είχαμε περιορισμένη επισκεψιμότητα… οι καιρικές συνθήκες ήταν πάρα πολύ άσχημες,» δήλωσε. Ωστόσο, η Παρασκευή κινήθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ η Κυριακή «προσέλκυσε πάρα πολύ κόσμο», με τη συνολική επισκεψιμότητα να υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 3.000 άτομα. «Αν ο καιρός βοηθούσε, θα μιλούσαμε για μία επιτυχία, θα έλεγα,» σημείωσε ο κ. Χαριτάκης.
Οργανωτική αρτιότητα και οικονομική τόνωση
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον Πρόεδρο στις οργανωτικές βελτιώσεις της φετινής έκθεσης. «Όλοι μας είπαν ότι η εικόνα της έκθεσης ήταν καλύτερη από ποτέ,» υπογράμμισε, αναφερόμενος στην πιο καλοστημένη δομή, την εκτεταμένη χρήση μοκέτας που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του εκθεσιακού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του εξωτερικού διαδρόμου, τον ενισχυμένο φωτισμό και την εξασφαλισμένη καθαριότητα στις τουαλέτες. «Σε κάθε έκθεση εντοπίζουμε ποια είναι τα προβλήματα και τα διορθώνουμε στην επόμενη,» εξήγησε. Η λειτουργία ενός καφέ στην είσοδο εκτιμήθηκε επίσης θετικά από εκθέτες και επισκέπτες.
Η AgroExpo λειτούργησε και ως τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία της Ιεράπετρας. «Η εικόνα που έχουμε από την πόλη της Ιεράπετρας είναι ότι τα μαγαζιά δούλεψαν πάρα πολύ καλά. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ήταν πάρα πολύ υψηλές,» ανέφερε ο κ. Χαριτάκης, προσθέτοντας πως αυτός είναι ένας σημαντικός στόχος του τριημέρου, προσφέροντας «μια οικονομική ανάσα στις δυσκολίες που βιώνουν οι επιχειρήσεις».
Ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις και το όραμα του νέου Εκθεσιακού Κέντρου
Στα θετικά της διοργάνωσης συγκαταλέγονται και οι δέκα ομιλίες και ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Ξεχώρισε η συζήτηση της Κυριακής με τη συμμετοχή τριών ευρωβουλευτών (του κ. Αρναουτάκη από το ΠΑΣΟΚ, του κ. Φαραντούρη από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω Skype, και του κ. Κώστα Κεφαλογιάννη, βουλευτή, εκπροσωπώντας τον Μανώλη Κεφαλογιάννη από τη Νέα Δημοκρατία), όπου αναπτύχθηκαν οι ευρωπαϊκές προοπτικές για τον πρωτογενή τομέα. «Έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση και συζήτηση… αντάλλαξαν απόψεις, άκουσαν τους παραγωγούς,» σχολίασε ο Πρόεδρος.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, παρουσιάστηκε και η μελέτη για το νέο εκθεσιακό κέντρο της Ιεράπετρας, ένα έργο που ο κ. Χαριτάκης χαρακτήρισε ως «ένα στολίδι για την Ιεράπετρα, για όλο τον νομό». Η μελέτη περιλαμβάνει ένα πολυκέντρο με γήπεδα 5×5, ανοιχτό θεατράκι και παιδικές χαρές. Παρά τον ενθουσιασμό, ο Πρόεδρος παρέμεινε ρεαλιστής ως προς τον χρόνο υλοποίησης: «Οι ρυθμοί που δουλεύει το δημόσιο είναι πάρα πολύ αργοί… Να γίνουν μελέτες, χρηματοδοτήσεις, τα συμπληρωματικά, οι δημοπρατήσεις, όλα αυτά παίρνουν πάρα πολύ χρόνο.» Ωστόσο, η παρουσίαση της μελέτης αποτελεί «ένα βήμα μπρος».
Προβληματισμοί για τους μεσάζοντες και στόχος οι απευθείας συμφωνίες
Ένα σημαντικό ζήτημα που τέθηκε από παραγωγούς αφορά τη δυσκολία απευθείας συνεργασίας με μεγάλες εταιρείες εντός της έκθεσης, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, λόγω της παρεμβολής αντιπροσώπων. Ο κ. Χαριτάκης αναγνώρισε το πρόβλημα, δηλώνοντας: «Δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αλλά έτσι δουλεύει το σύστημα.» Επεσήμανε, ωστόσο, πως «το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και εκεί που πρέπει να εκλείψουν οι μεσάζοντες είναι στους παραγωγούς και στην πώληση των προϊόντων τους… όταν να φτάσει, δηλαδή, στα ράφια χωρίς μεσάζοντες.»
Στο πλαίσιο αυτό, ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους του Επιμελητηρίου, εφόσον υλοποιηθεί το όνειρο για μια κλειστή έκθεση, είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, που θα φέρνουν τους παραγωγούς σε απευθείας επαφή με μεγάλες εταιρείες, όπως σούπερ μάρκετ, εφοδιαστικές αλυσίδες και ξενοδοχεία.
Αντίθεση στα σχέδια για τις ΔΟΥ
Κλείνοντας, ο κ. Χαριτάκης αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα των σχεδιαζόμενων αλλαγών στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεση του Επιμελητηρίου στα σχέδια κεντρικοποίησης. «Πράγμα το οποίο μας βρίσκει, τέλος πάντων, αντίθετους,» δήλωσε, αναφερόμενος και στην επιστολή που απέστειλε το Επιμελητήριο την προηγούμενη εβδομάδα. Τόνισε πως πρόκειται για ένα γενικότερο πρόβλημα που απασχολεί όλη τη χώρα και πως απαιτείται συλλογική αντίδραση. «Μακάρι να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί πραγματικά, δηλαδή, αυτό το απρόσωπο που πάνε, που πάει να επιβληθεί είναι, τι να πω τώρα, δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω,» κατέληξε, καλώντας όλους τους φορείς πανελλαδικά να εντείνουν τις αντιδράσεις τους.
Δημοσίευση σχολίου