Μόλις πενήντα ημέρες πριν από την καταληκτική προθεσμία της 31ης Ιουλίου, οι Έλληνες παραγωγοί καλούνται να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ μέσα σε ένα πληροφοριακό σύστημα που –παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις – παραμένει ασταθές, ελλιπές και επιβαρυμένο από το σκάνδαλο διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο, ο φόβος καθυστέρησης των επιδοτήσεων και η αβεβαιότητα για το ύψος των κρατήσεων έχουν γίνει ένα καθημερινό άγχος.
«Ανεβάζουν την πλατφόρμα από τον Μάιο, έχουμε φτάσει σχεδόν στα μέσα Ιουνίου και δεν μπορούμε να οριστικοποιήσουμε», τόνισε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας, Νίκος Δασκαλάκης, δίνοντας τον τόνο για μια διαδικασία που θυμίζει… δοκιμή αντοχής νεύρων.
Το πιο δυσοίωνο πρόβλημα εμφανίζεται στον ψηφιακό χάρτη: τα «όμορα», τα γειτονικά δηλωμένα αγροτεμάχια, απουσιάζουν από την απεικόνιση. Η απλή καταγραφή μετατρέπεται έτσι σε ναρκοπέδιο πιθανών επικαλύψεων, με την προοπτική κυρώσεων και περικοπών αργότερα. «Μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα με επικαλύψεις που δεν θα διορθώνονται», προειδοποιεί ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι πολλοί παραγωγοί φοβούνται να πατήσουν το κουμπί της οριστικοποίησης.
Φέτος ο ΟΠΕΚΕΠΕ απαιτεί ηλεκτρονικά μισθωτήρια υπογεγραμμένα και από τον εκμισθωτή και από τον ενοικιαστή, αλλά και επιπλέον στοιχεία ταυτότητας – ταυτότητα παραγωγού και μητρόνυμο – για κάθε αίτηση. Τα οικολογικά σχήματα, που πέρυσι άνοιξαν χωρίς σαφείς οδηγίες, ζητούν τώρα πρόσθετα παραστατικά. Κάθε νέα εγκύκλιος φτάνει στα ΚΥΔ με email τελευταίας στιγμής, επιβεβαιώνοντας ότι ο αγρότης θα χρειαστεί να περάσει τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές από το γραφείο.
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, δεν προβλέπεται περίοδος υποβολής με προσαύξηση προστίμου. «Φέτος, υποβολή αίτησης μετά τις 31 Ιουλίου θεωρείται απαράδεκτη», υπογράφει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Το παράδοξο είναι ότι ακόμη και σήμερα, το σύστημα επιτρέπει μόνο προσωρινή αποθήκευση. Αν δεν λυθούν τα τεχνικά θέματα, η υπερφόρτωση του Ιουλίου θα είναι αναπόφευκτη – με προφανείς κινδύνους παράλυσης.
Αλλαγές στον ΕΛΓΑ και ακριβές προμήθειες
Οι εκπτώσεις 20 % στα ασφάλιστρα ΕΛΓΑ – ένα δικαίωμα που οι παραγωγοί αξιοποιούσαν για να μειώσουν το κόστος – καταργήθηκαν σιωπηρά. Ταυτόχρονα, η «εύκολη» λύση της πάγιας εντολής για την πληρωμή των ΚΥΔ αποδεικνύεται συχνά παγίδα: χωρίς γραπτή εξουσιοδότηση, κάποιοι διαπιστώνουν ότι χρεώνονται ποσά μεγαλύτερα από τα συμφωνημένα. Ο κ. Δασκαλάκης συστήνει «υπεύθυνη δήλωση για κάθε παρακράτηση» και πληρωμή επί τόπου, ώστε να αποφευχθούν εκπλήξεις.
Το φάντασμα του σκανδάλου
Η έρευνα της Εισαγγελίας για τις «φουσκωμένες» δηλώσεις βοσκοτόπων και τα εθνικά αποθέματα που διοχετεύτηκαν σε εικονικούς δικαιούχους, έχει παγώσει τις πληρωμές των βιολογικών του 2024 και δημιούργησε κλίμα καχυποψίας. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας μίλησε ανοιχτά για «κύκλωμα» που λειτούργησε με τη συνενοχή φορέων, συμβούλων και πολιτικών παραγόντων. «Δεν είναι επιτρεπτό να διαχειρίζεσαι τρία δισ. χωρίς πλήρες πληροφοριακό σύστημα», σχολίασε δηκτικά, ζητώντας καθολικούς ελέγχους «σε όλα τα προγράμματα».
Οι αγρότες βρίσκονται έτσι σε μια διπλή πίεση: πρέπει να προσαρμοστούν σε μια –αναγκαία – ψηφιοποίηση, ενώ ταυτόχρονα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός επιδοτήσεων λόγω αστοχιών που δεν ελέγχουν. Χωρίς ένα φιλικό και αξιόπιστο περιβάλλον, η μετάβαση θυμίζει περισσότερο τιμωρία παρά μεταρρύθμιση. Το αίτημα για σύνδεση των ενισχύσεων με την πραγματική παραγωγή, που επαναλαμβάνουν εδώ και χρόνια πολλοί συνεταιριστές, αποκτά νέα βαρύτητα.
Σε αυτό το φόντο, η Ένωση Ιεράπετρας δηλώνει έτοιμη να «εξαντλήσει κάθε περιθώριο» για την εξυπηρέτηση των μελών της, ωστόσο το μήνυμα παραμένει σκληρό: προετοιμασία τώρα, έλεγχος κάθε δικαιολογητικού, διασταύρωση των χαρτών πριν από την οριστικοποίηση. Το τιμολόγιο του ψηφιακού λαβυρίνθου μπορεί να αποδειχθεί βαρύ – όχι μόνο σε ευρώ αλλά και σε χαμένες ευκαιρίες, αν στις 31 Ιουλίου το σύστημα γράψει «λήξη προθεσμίας».
Δημοσίευση σχολίου