Στις δίχος τέλος αφίξεις παράτυπων μεταναστών στην Κρήτη, έρχεται να προστεθεί μια ακόμα το πρωί.
Πρόκειται για λέμβο που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή των Καλών Λιμένων, από δεξαμενόπλοιο, σημαίας Ιταλίας.
Στη λέμβο επέβαιναν 48 παράτυποι μετανάστες που μεταφέρονται στο λιμάνι των Καλών Λιμένων.
Την ίδια ώρα ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, Θάνος Πλεύρης μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης και τους υπουργούς εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, βρίσκονται σήμερα στη Λιβύη. υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr στην ελληνική πλευρά δεν υπάρχουν αυταπάτες για τις προθέσεις της Λιβύης αφού υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εισροή ευρωπαϊκών κονδυλίων προκειμένου να υποστηριχθεί σε υποδομές. Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι συζητούν το σενάριο για ένα κέντρο επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου στη Λιβύη, προκειμένου να γίνεται εκεί η διαλογή και να έρχονται μόνο οι νόμιμοι στην Ευρώπη. Η συζήτηση αυτή δεν είναι εύκολη, καθώς οι Λίβυοι έχουν πίεση κυρίως από το Σουδάν και άλλες χώρες της Αφρικής.
Η πίεση που ασκείται πάντως στη Λιβύη είναι μεγάλη αφού υπάρχει πρόβλημα στην φύλαξη των συνόρων με το Σουδάν από το οποίο έρχονται κατά κύματα άνθρωποι που θέλουν να ξεφύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις. Αντίστοιχα μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στα αιγυπτιολιβυκά σύνορα με την συνεργασία των δύο χωρών να μην είναι και η καλύτερη όσον αφορά στις διελεύσεις από την Αίγυπτο.
Στο πλαίσιο αυτό, όσο κι αν υπάρχει ανησυχία για τους αριθμούς των Σουδανών, κατά πληροφορίες στην Λιβύη έχουν ήδη φτάσει σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι δυνητικά θα ήθελαν να βρεθούν στην Ευρώπη, η πραγματικότητα των αριθμών απέχει παρασάγγας. Όπως έγραφε στο ΘΕΜΑ την περασμένη Κυριακή το 70% των αφιχθέντων είναι Αιγύπτιοι, με το υπολειπόμενο 30% να είναι κατά κύριο λόγο πολίτες από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές και πολύ λιγότεροι από το Σουδάν.
Αν εξαιρεθούν οι αφιχθέντες από το εμπόλεμο Σουδάν, το 98% των υπολοίπων δεν διαθέτει αυτό που ονομάζεται «προσφυγικό προφίλ», αφού η Αίγυπτος, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των ασφαλών χωρών για την Ελλάδα.
Αν και οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται ατομικά, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι αιτήσεις απορρίπτονται σε ποσοστό 98%, με φυσικό επακόλουθο την εκκίνηση των διαδικασιών απέλασης.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών ακολουθούν μία διπλή τακτική. Από την μία, όπως έχει ήδη περιγράψει το ΘΕΜΑ χρησιμοποιούν μεγάλα και παλιά σαπιοκάραβα στα οποία στοιβάζουν εκατοντάδες άτομα, εξ ου και τα μεγάλα νούμερα στις αφίξεις. Την ίδια ώρα βλέποντας τις πολιτικές διεργασίες φαίνεται να θέλουν να «προλάβουν» τις εξελίξεις και να στείλουν όσους το δυνατόν περισσότερους από αυτούς που έχουν «φυλακίσει» στις αποθήκες τους.
Παράλληλα είναι είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η δυσκολία στο να συνεργαστούν οι τοπικές αρχές στην ενδοχώρα της Λιβύης είναι μεγάλη, αφού τα χρήματα που διακινούνται από τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών είναι ιλιγγιώδη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η «ταρίφα» υπολογίζεται σε 3.000 έως και 5.000 ή και 7.000 ευρώ για τον κάθε έναν παράνομο μετανάστη για να μεταβεί στην Ευρώπη (πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν καν ότι σαλπάρουν για την Ελλάδα). Έτσι, με έναν πρόχειρο υπολογισμό οι 9.000 σχεδόν παράνομοι μετανάστες που έχουν αφιχθεί στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου έχουν αποφέρει περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ στα εν λόγω κυκλώματα.
Δημοσίευση σχολίου