Σε μια παρέμβαση υψηλών τόνων και με πολλαπλούς αποδέκτες, που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης, μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Λασίθι, εξαπέλυσε μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση κατά της σημερινής δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης. Σκιαγράφησε μια ανησυχητική εικόνα γενικευμένης στασιμότητας, αθέτησης κεντρικών υποσχέσεων και διοικητικής αδράνειας που, όπως υποστήριξε, απειλεί να βυθίσει τον Δήμο σε μακροχρόνιο τέλμα. Η συνέντευξή του, μία ημέρα μετά από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κινήθηκε σε δύο κεντρικούς άξονες: την κατηγορηματική διάψευση των, όπως τις χαρακτήρισε, «fake news» που τον ενέπλεκαν ψευδώς σε λίστες του ΟΠΕΚΕΠΕ, και την δριμεία κριτική για την απραξία που, κατά τον ίδιο, οδηγεί την Ιεράπετρα σε αδιέξοδο, με την κρίση της λειψυδρίας να αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο άμεση απειλή για την τοπική οικονομία.
Ο κ. Καλαντζάκης, εμφανώς ενοχλημένος, έδωσε τη δική του απάντηση στην «ενορχηστρωμένη», όπως υποστήριξε, προσπάθεια στοχοποίησής του, ξεκαθαρίζοντας πως τα ποσά που του αποδίδονταν αφορούσαν στην πραγματικότητα χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Ιεράπετρας και όχι προσωπικές του ενισχύσεις.
Ταυτόχρονα όμως, χρησιμοποίησε την υπόθεση ως εφαλτήριο για να καταγγείλει μια ευρύτερη πολιτική πρακτική «χαϊδέματος αυτιών» και αποφυγής της σύγκρουσης, καλώντας τη δημοτική αρχή να «ανεβάσει τους τόνους» απέναντι στην κυβέρνηση. «Εμείς δεν κρατάμε ισορροπίες. Λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα της σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής που προτίθεται να ακολουθήσει.
Απάντηση στη «Συκοφαντία» και το Κύμα των Fake News
Αρχικά, ο πρώην Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στη φημολογία που τον έφερε να περιλαμβάνεται σε λίστα του ΟΠΕΚΕΠΕ με παράνομες επιδοτήσεις. «Νόμιζα ότι κάποιοι φίλοι μου μου έκαναν πλάκα», είπε, περιγράφοντας πώς μια ψευδής είδηση, που διακινήθηκε με ταχύτητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον ανάγκασε να βγει δημοσίως, να εκθέσει προσωπικά του οικονομικά στοιχεία για να αποδείξει το αυτονόητο και να κινηθεί νομικά. «Είναι κάτι το οποίο κυκλοφόρησε από κάποιους προκειμένου να στοχοποιήσουν εμένα και την πορεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση», τόνισε, συνδέοντας το περιστατικό με ένα γενικότερο και άκρως επικίνδυνο φαινόμενο ατιμώρητης συκοφαντίας στο διαδίκτυο, όπου ανώνυμοι χρήστες μπορούν να διασπείρουν λάσπη χωρίς συνέπειες.
Έργα-Φαντάσματα και Υποσχέσεις στον Αέρα
Το κύριο βάρος της κριτικής του κ. Καλαντζάκη επικεντρώθηκε στην απόλυτη απουσία προόδου σε μια σειρά από εμβληματικά έργα, τα οποία, ενώ είχαν δρομολογηθεί, μελετηθεί ή και ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα επί των ημερών του, σήμερα παραμένουν βαλτωμένα.
- Φράγμα Αγίου Ιωάννη και Χοχλακιών: Το χαρακτήρισε ως την κορυφαία αθέτηση υπόσχεσης και ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου. «Το 2021 ανακοινώθηκε η ένταξη του φράγματος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σήμερα έχουμε 2025, ακούμε συνεχώς υποσχέσεις ότι το έργο αυτό θα ξεκινήσει και παρόλα αυτά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει», ανέφερε, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι το έργο όχι μόνο δεν προχωρά, αλλά κινδυνεύει άμεσα με απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που θα σήμαινε την οριστική ταφόπλακά του για πολλά χρόνια.
- Αλιευτικό Καταφύγιο Μακρύ Γιαλού: Εξέφρασε την πλήρη και κάθετη αντίθεσή του στην απόφαση της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει τη δημοπράτηση στο ΤΑΙΠΕΔ, μια κίνηση που, κατά τον ίδιο, αποδείχθηκε καταστροφική. «Αν το είχε δημοπρατήσει ο Δήμος Ιεράπετρας, που έχει την τεχνογνωσία από αντίστοιχα λιμενικά έργα, το έργο αυτό, να ‘στε σίγουροι ότι θα τελείωνε», υποστήριξε, θεωρώντας ότι η σημερινή ακινησία και η γραφειοκρατική εμπλοκή τον δικαιώνουν απόλυτα.
- Λιμνάζοντα Έργα στην Πόλη: Απαρίθμησε μια σειρά από σημαντικές εκκρεμότητες που επηρεάζουν την καθημερινότητα και την εικόνα της Ιεράπετρας, όπως το παραλιακό μέτωπο, ο νεός φάρος, το δημοτικό κυνοκομείο και η οδός Ολυμπιονικών. Πρόκειται για έργα που, όπως είπε, «συμβασιοποιήθηκαν επί των ημερών μας και σήμερα έπρεπε να παραδίδονται στους πολίτες», αλλά αντί αυτού παραμένουν ημιτελή ή δεν έχουν καν ξεκινήσει.
- Χαμένες Ευκαιρίες: Κατηγόρησε ευθέως τη δημοτική αρχή για έλλειψη πολιτικής διορατικότητας και διεκδικητικότητας, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη επίσκεψη του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας. Υποστήριξε ότι χάθηκε μια χρυσή ευκαιρία, καθώς δεν τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του επικίνδυνου βράχου στην Αγία Φωτιά που στοίχισε τη ζωή σε μια επισκέπτρια και του σημείου της Σχίστρας στο δρόμο προς το Σελάκανο, έργα για τα οποία υπάρχει έτοιμη προμελέτη στα συρτάρια του Δήμου.
Η Λειψυδρία ως Βραδυφλεγής Βόμβα
Με ιδιαίτερη ένταση και δραματικούς τόνους, ο κ. Καλαντζάκης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της λειψυδρίας, το οποίο χαρακτήρισε ως «το πρώτο και πιο σοβαρό θέμα» και μια υπαρξιακή απειλή για την περιοχή. Προειδοποίησε ότι οι αγρότες θα αντιμετωπίσουν ένα πρωτοφανές αδιέξοδο από τον Αύγουστο και μετά, καθώς δεν θα υπάρχει νερό για τις απολυμάνσεις και τις νέες καλλιέργειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική τους επιβίωση. Αντιπαρέβαλε την κατάσταση με τη δική του θητεία, λέγοντας: «Επί των ημερών μου ανοίχτηκαν με διαδικασίες fast track δύο γεωτρήσεις στη Σαρακίνα και αυτές οι γεωτρήσεις τώρα που μιλάμε, σώζουν ακόμα τον κάμπο της Ιεράπετρας. Και εδώ δεν μπορούμε να ανοίξουμε μία γεώτρηση».
Αναφέρθηκε με οργή στην πολυήμερη διακοπή νερού άρδευσης στο Κεντρί, μεταφέροντας την απόγνωση των κατοίκων, τονίζοντας πως για τέτοια θέματα δεν χωρούν δικαιολογίες και τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση ζημιών.
Κάλεσμα για Σύγκρουση και Αντίδραση
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Καλαντζάκης απηύθυνε ένα σαφές κάλεσμα για συλλογική αφύπνιση και αντίδραση. Υποστήριξε ότι η σημερινή δημοτική αρχή αποφεύγει τη σύγκρουση, επιλέγοντας να «κρατήσει ισορροπίες» με την κεντρική εξουσία, μια τακτική που, κατά τον ίδιο, αποδεικνύεται ατελέσφορη και επιζήμια για τον τόπο. «Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Δεν θέλουν να το καταλάβουν, δεν θέλουν συνεργασία μαζί μας», είπε, καταγγέλλοντας ότι η παράταξή του περιθωριοποιείται και δεν καλείται καν στις κρίσιμες συσκέψεις με κυβερνητικά κλιμάκια.
Κατέληξε με μια δυσοίωνη πρόβλεψη, λέγοντας πως αν η τοπική κοινωνία και οι φορείς της δεν «ανεβάσουν τους τόνους» και δεν απαιτήσουν την υλοποίηση των υπεσχημένων, η Ιεράπετρα θα συνεχίσει να ακούει για έργα, αλλά δεν θα τα βλέπει να υλοποιούνται. «Η ευθύνη δεν είναι μόνο της δημοτικής αρχής, αλλά και όλης της κοινωνίας της Ιεράπετρας, η οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει ότι θα πρέπει να αρχίσει να διεκδικεί λύσεις με μεγαλύτερη ένταση ».
Δημοσίευση σχολίου