Έναν πρώτο απολογισμό της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε την ανατολική Ιεράπετρα έκανε σήμερα μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, Βασίλης Βαθρακογιάννης. Όπως σημείωσε, πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μια περιοχή με τουριστικές υποδομές και κατοικίες, υπό πολύ ισχυρούς ανέμους που άγγιζαν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.
Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, η άμεση αντίδραση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν καθοριστική, με δυνάμεις από όλο το νησί να φτάνουν άμεσα στην Ιεράπετρα, ενώ ενισχύσεις έφτασαν και από την Αθήνα με πλοία και αεροπορικώς, μεταξύ αυτών και δασοκομάντος της πρώτης ΕΜΑΚ. Όπως τόνισε, η φωτιά περιορίστηκε μέσα σε 15 ώρες και ουσιαστικά αντιμετωπίστηκε πλήρως μέσα σε 25, αν και οι δυνάμεις παρέμειναν και συνεχίζουν να παραμένουν για να αντιμετωπίσουν αναζωπυρώσεις και να διασφαλίσουν την πλήρη κατάσβεση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την εναέρια συνδρομή υπερασπίστηκε τις επιχειρησιακές επιλογές του Σώματος, εξηγώντας ότι πέρα από τα τρία ελικόπτερα που σταθμεύουν στην Κρήτη ήταν επιλογή να σταλούν επιπρόσθετα ελικόπτερα (και όχι αεροσκάφη) εξαιτίας της γεωμορφολογία της περιοχής, καθώς η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε χαράδρες και δύσβατα σημεία όπου τα ελικόπτερα μπορούν να επέμβουν πιο στοχευμένα.
Ο κ. Βαθρακογιάννης σημείωσε επίσης ότι ο μηχανισμός παρέμεινε παρών μέχρι και τον τελευταίο καπνό, ενώ ανέδειξε το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, κάτι που χαρακτήρισε το σημαντικότερο αποτέλεσμα. Όπως τόνισε, το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γιώργος Μαρκουλάκης, με καταγωγή από την Κρήτη, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή για τον συντονισμό, δείχνει το μέγεθος της κινητοποίησης και της σημασίας που δόθηκε στην πυρόσβεση.
Όσον αφορά την προοπτική μόνιμης ενίσχυσης της Κρήτης με περισσότερα εναέρια μέσα, ιδίως κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τα επόμενα έτη, σημειώνοντας πως κάθε αντιπυρική περίοδος συνοδεύεται από αξιολόγηση και αναπροσαρμογές.
Τέλος, ανέφερε πως η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη από το αρμόδιο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, όπως και η διαδικασία αποτύπωσης των ζημιών. Για την τελική αποτίμηση των καμένων εκτάσεων, αναμένεται η επίσημη εκτίμηση από το πρόγραμμα Copernicus της Πολιτικής Προστασίας.
Δημοσίευση σχολίου