Στις 11 Νοεμβρίου 2025 οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Ιεράπετρας στο πλαίσιο του project που έχει αναλάβει το Σχολείο για φέτος με τίτλο «Προϊόντα και Πρακτικές του τόπου μας ως μέρος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Κάτω Χωριό και την επιχείρηση-οικοτεχνία AITRIA του κυρίου Γιώργου Τωμαδάκη, βιοκαλλιεργητή και οικοτέχνη, ο οποίος μας υποδέχθηκε στον επαγγελματικό χώρο που διατηρεί στο χωριό. Πρόκειται για μία οικοτεχνία που παράγει κατά κύριο λόγο πρωτότυπα αρωματικά ελαιόλαδα από βιολογικές πρώτες ύλες που καλλιεργούνται σε δικό του αγρόκτημα, το οποίο είναι επισκέψιμο. Η μοναδικότητα των προϊόντων αυτών βρίσκεται στον συνδυασμό της σταδιακής και αργής διαδικασίας εκχύλισης φρέσκων αρωματικών φυτών σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και της άλεσης στο ελαιοτριβείο. Την τελευταία τριετία η επιχείρηση έχει λάβει πέντε βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κατατάσσεται σε μία από τις πιο επιτυχημένες τοπικές επιχειρήσεις με διεθνή εμβέλεια.
Ο κύριος Τωμαδάκης μοιράστηκε στιγμές από τη ζωή του, την επιστροφή του στον τόπο καταγωγής του και την εμπειρία του ως αυτοδημιούργητος καλλιεργητής. Μίλησε με τους εκπαιδευόμενους για τα πλεονεκτήματα και τις δυσκολίες ενός μικρού παραγωγού καθώς και για τη μεγάλη του αγάπη για τη φύση και τον τόπο του. Μάλιστα πολλοί από τους εκπαιδευόμενους ταυτίστηκαν με πολλές από τις εμπειρίες που μας εκμυστηρεύτηκε. Περιέγραψε τη δική του εμπειρία και την ιστορία της οικοτεχνίας του, την αρχική ιδέα και τα στάδια της δημιουργίας της συγκεκριμένης τοπικής επιχείρησης, ενώ παρουσίασε και τα προγράμματα επισκέψεων τουριστώνπου προσφέρουν στον επισκέπτη μια πλήρη εμπειρία αγροτουρισμού για μια καλύτερη γνωριμία με τον τόπο και τα προϊόντα του. Γι’αυτό τον λόγο, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της ενίσχυσης του θεσμού της οικοτεχνίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε αγρότη για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και οικονομίας.
Στη συνέχεια με παιγνιώδη και συμμετοχικό τρόπο παρουσίασε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή ελαιόλαδου, τις κατηγορίες, τη νομοθεσία που υπάρχει διεθνώς καθώς και πρακτικές συμβουλές για την επιλογή του. Τέλος, οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτές είχαν την ευκαιρία να κάνουν γευσιγνωσία και να δοκιμάσουν τα επτά διαφορετικά είδη αρωματικών ελαιόλαδων (με σχινόκαρπο, βασιλικό, δυόσμο, τριαντάφυλλο, ρίγανη, μανταρίνι, λεμόνι) που παράγει, και να ανταλλάξουν απόψεις μαζί του και μεταξύ τους.
Οι εκπαιδευόμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά κατά τη διάρκεια της συζήτησης καθώς οι περισσότεροι έχουν γνώσεις και βιώματα σχετικά με τη βιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιόλαδου.
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Τωμαδάκη για την αποδοχή της πρόσκλησής μας και τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλασσε στον χώρο του.
Οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Ιεράπετρας
Εκ της διευθύνσεως


Δημοσίευση σχολίου