Νέος γύρος κινητοποιήσεων για τη δημόσια υγεία στην Ιεράπετρα και σε όλη την Κρήτη


Παγκρήτια συνάντηση για την υγεία πραγματοποιήθηκε στις 18/11/23 με συμμετοχή πολιτών και  υγειονομικών από όλο το νησί με σκοπό να συντονιστούν κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία του νησιού. Συνάντηση στην οποία υπήρξε εκπροσώπηση και από την Ιεράπετρα με την Επιτροπή Αγώνα να δίνει το παρόν και να προετοιμάζει κινήσεις και σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του παγκρήτιου συντονιστικού «το συμπέρασμα είναι ότι τα προβλήματα είναι ίδια στα Νοσοκομεία της Κρήτης όπως και σε όλη την  Ελλάδα, με τα περιφερειακά νοσοκομεία, να προηγούνται στο στάδιο της κατάρρευσης. Το ζήτημα τη  υγείας μας αφορά όλους.  

Είναι φανερό από τις μεγάλες κινητοποιήσεις με μαζική συμμετοχή στο Ρέθυμνο στην Ιεράπετρα στη  Σητεία και πρόσφατα στο Ηράκλειο για την υπεράσπιση του Βενιζέλειου.  

Οι πρόσφατες επισκέψεις του υπουργού υγείας Μ. Χρυσοχοίδη στο Βενιζέλειο και στο νοσοκομείο της  Σητείας, ακριβώς τις ημέρες των κινητοποιήσεων, φανερώνει τη σκοπιμότητα αυτών των επισκέψεων.  Δεν αρκούν όμως οι «διπλωματικές» δηλώσεις για να ειρηνεύσουν τα πνεύματα ούτε οι προσωρινές  λύσεις «μπαλώματα», που υιοθετούνται εδώ και χρόνια. Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις, χρειάζεται  να ξαναγίνουν τα νοσοκομεία ελκυστικά, να λειτουργούν με ασφάλεια και να παρέχουν αξιοπρεπή και  ποιοτική φροντίδα υγείας.  

Η πολιτική που εφαρμόζεται έχει ξεκάθαρο στόχο την ιδιωτικοποίηση και την κατάργηση της δημόσιας  δωρεάν υγείας και για να επιτευχθεί αυτό παιρνάμε ήδη, αναπόφευκτα , από το στάδιο της πλήρους  απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας.  

Για να το αντιμετωπίσουμε χρειάζεται ο αγώνας μας να έχει συσπείρωση, ενότητα και επιμονή.  

Στα πλαίσια των ανωτέρω αποφασίζουμε: 

-Τη δημιουργία Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα για την Υγεία, με σκοπό το συντονισμό των επιμέρους  τοπικών δράσεων  

-Τη στήριξη της απεργία της ΟΕΝΓΕ με τοπικές δράσεις και κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη της Κρήτης στις  30/11 »

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Ιεράπετρα

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, στις 19.00 στην αίθουσα του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 11πμ στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Ολόκληρες κλινικές και τμήματα υποστελεχωμένα ή κλειστάΓιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια της εξουθένωσης. Μισθοί πείνας και απαξίωση της δουλειάς και της επιστημονικής κατάρτισής των εργαζόμενων στην υγείαΜαζικές συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις γιατρών. Ατέλειωτες ουρές αναμονής και πολύμηνες λίστες για ραντεβού ή επεμβάσεις. Αυτή είναι πραγματικότητα στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας σήμερα. Αλλά και στο νοσοκομείο της Σητείαςτου Αγίουτου Ρεθύμνου, των Χανίωντου Ηρακλείου, ολόκληρης της χώρας. Το ΕΣΥ καταρρέει σε όλες του τις βαθμίδες και σε όλη την επικράτεια. 

Η σημερινή κατάρρευση είναι αποτέλεσμα συνειδητής και οργανωμένης προσπάθειας όλων των κυβερνήσεων με χειρότερη την τελευταίαΕίναι συνέπεια: 

α) της διαρκούς υποχρηματοδότησης και μείωσης του προϋπολογισμού για την υγείας (ακόμα και στην πανδημία) και των τρομερών λειτουργικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει. 

β) της δραματικής μείωσης των προσλήψεων και κυρίως των μόνιμων διορισμών γιατρών, νοσηλευτώνυγειονομικού προσωπικού (6.000 κενά σήμερα και αυξάνονται λόγω της απελπιστικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και σπρώχνει σε συνταξιοδοτήσεις-αποχωρήσεις). 

γ) της συρρίκνωσης της δημόσιας υγείας με συγχωνεύσεις και λουκέτα κλινικών και νοσοκομείων.

δ) της καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ΕΣΥ, τη διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων και την καθήλωση των μισθών τους

ε) της εισαγωγής ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων (πχ χρηματοδότηση ανάλογα με την επισκεψιμότητα) και την παράδοση του ΕΣΥ στους επιχειρηματίες υγείας. Το νέο ΕΣΥ που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκληρώνει την ιδιωτικοποίηση- εμπορευματοποίηση : γιατροί με μπλοκάκια στα νοσοκομεία, απογευματινάεπί πληρωμή χειρουργεία, σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (δηλαδή παραχώρηση ολόκληρων τμημάτων στους ιδιώτες), κλπ. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ξεφορτωθεί το κόστος της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας και προσπαθεί να το εφαρμόσει με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις

Γι αυτό ήρθε ο Χρυσοχοΐδης δεύτερη φορά σε ένα μήνα στην Κρήτηγια να ανακόψει τις έντονεςμαζικές αντιδράσεις (Ηράκλειο, Σητεία) για την κατάρρευση της δημόσιας υγείας. Γι αυτό υποσχέθηκε ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα κλείσει. Γι αυτό προχώρησε σε ανέξοδες δεσμεύσεις για ανανεώσεις συμβάσεων (για πολλοστή φορά), fast track προκήρυξη θέσεων και παροχή κινήτρων (εφόσον συμφωνήσουν τα άλλα υπουργεία)

Ξέρει ότι όπως και τόσες άλλες φορές οι περισσότερες προκηρύξεις θα βγουν άγονες μιας και η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει φτάσει σε τέτοια κατάντια που οι θέσεις εργασίας δεν είναι ελκυστικές (μετακινήσεις, συνεχείς και απλήρωτες υπερωρίες, εξουθενωτικά ωράρια)Φόρτωσε την ευθύνη στους διοικητές των νοσοκομείων που η κυβέρνησή του διόρισε και η κυβερνητική ΥΠΕ καθοδηγεί και αυτός τρίβει τα χέρια του που τα νοσοκομεία του νομού θα τρώγονται μεταξύ τους διεκδικώντας το ένα τους γιατρούς του άλλουΞέρει πως χωρίς γενναία χρηματοδότηση και μαζικές προσλήψεις η κατάρρευση θα συνεχιστείΌμως η πυροσβεστική του δουλειά θα έχει γίνει. 

Γι αυτό και δεν θα περιμένουμε να δούμε τις υποσχέσεις να διαψεύδονται. Σας καλούμε να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στο Ηράκλειο. Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου η ΟΕΓΝΕ (υγειονομικοί) καλεί σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Στο Ηράκλειο οργανώνει Παγκρήτιο Συλλαλητήριο στις 11πμστην Πλατεία ΕλευθερίαςΣυντονίζουμε τον αγώνα μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, με όλους τους κατοίκους της Κρήτης. Απαιτούμε

Κατάργηση των εκτρωματικών νόμων που διαλύουν το ΕΣΥ

Αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες. Άμεσες μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου ιατρικούνοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού

Πλήρη και πλήρως στελεχωμένα Δημόσια και Δωρεάν νοσοκομεία παντού, ικανά να καλύπτουν τις ανάγκες των πληθυσμών που εξυπηρετούν, με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και μισθούς για τους εργαζόμενους σε αυτά

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη