Ανατροπές σε αρκετούς σχεδιασμούς για την Ιεράπετρα θέλει να φέρει από τη νέα χρονιά ο Μ. Φραγκούλης


 Ένα μήνα ακριβώς μετά την εκλογή του ως Δήμαρχος Ιεράπετρας, ο Μανώλης Φραγκούλης μίλησε στο Ράδιο Λασίθι σε μια εκτενή συνέντευξη μέσα από την οποία προέκυψαν πολλά νέα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος και η ομάδα του έχουν κινηθεί μέχρι τώρα αλλά και πως θα ξεκινήσει η νέα δημοτική περίοδος από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Ο κ. Φραγκούλης ανέφερε πως στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μετά τις εκλογές έχει προσπαθήσει να ενημερωθεί όσο καλύτερα μπορεί για τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν το Δήμο Ιεράπετρας μέσα από πολλές συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με φορείς εντός και εκτός Ιεράπετρας.

Σχετικά με τη δομή της νέας Δημοτικής Αρχής ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ιεράπετρας τόνισε πως δεν έχει σκοπό να κάνει κάποια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τους τομείς των αντιδημάρχων, αναφέροντας όμως πως για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού οι οποίοι αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος από τη νέα δημοτική αρχή είτε μέσω εντεταλμένων συμβούλων είτε και μέσω δύο άμμισθων αντιδημάρχων οι οποίοι θα αναλάβουν τα σχετικά καθήκοντα. Ο κ. Φραγκούλης υπογράμμισε πως στηρίζει το αίτημα του Δήμου Ιεράπετρας για μη κατάργηση της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α αφού ο τρόπος λειτουργίας της βοηθά στην επιτάχυνση πολλών απαραίτητων διαδικασιών.  Σε ό,τι εχει να κάνει με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν ο κ. Φραγκούλης ανέφερε πως δεν έχει καταλήξει σε όλα τα πρόσωπα που θα αναλάβουν καθήκοντα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σε μεταγενέστερη χρονική περίοδο.

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στην προοπτική συνεργασιών με πρόσωπα είτε από άλλους συνδυασμούς είτε δημοτών, είτε και Ιεραπετριτών που ζουν εκτός της περιοχής και θέλουν να βοηθήσουν είτε με τις ιδέες είτε με το έργο τους.  Υπάρχουν αρκετοί, όπως είπε, που έχουν δείξει πως ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στο έργο της επόμενης πενταετίας και ο ίδιος απεύθυνε κάλεσμα και σε οποιονδήποτε άλλο ή άλλη έχει ενδιαφέρον για τα κοινά να το κάνει.  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε μάλιστα και στην δημοτική σύμβουλο Μαρία Κοτσιφάκη, επικεφαλής του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης η οποία θα είναι εκτός του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Φραγκούλης ανέφερε πως η παρουσία της θα λείψει από το Δημοτικό Συμβούλιο και για το λόγο αυτό θα της προτείνει να έχει ενεργό ρόλο σε κάποιες επιτροπές που θα δημιουργηθούν με τη νέα χρονιά.

Οι αλλαγές και οι νέες προτεραιότητες

Ο νέος Δήμαρχος Ιεράπετρας έδωσε και μια πρώτη εικόνα για όσα σχεδιάζει να κάνει απ’ τη στιγμή που θα αναλάβει καθήκοντα.

Ένα από τα προβλήματα που, όπως είπε, έχει παρατηρήσει είναι ο τρόπος με τον οποίο είναι κατανεμημένο το προσωπικό του Δήμου Ιεράπετρας αναφέροντας πως υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι που απασχολούνται με θέματα διαφορετικά του αντικειμένου τους και εκεί σκοπεύει να κάνει αρκετές αλλαγές με σκοπό να βελτιωθεί η απόδοση των διαφόρων υπηρεσιών. Σαν παράδειγμα, αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός μηχανικού ο οποίος έχει αναλάβει τον έλεγχο των καυσίμων στα οχήματα του Δήμου, αντί να στελεχώνει την Τεχνική Υπηρεσία στο κομμάτι του γνωστικού αντικειμένου του.

Η καθαριότητα του Δήμου και η αποτελεσματικότερη λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας θα είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής με τον κ. Φραγκούλη να αναφέρει πως θα αναζητηθούν επιτυχημένα παραδείγματα από άλλους Δήμους τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν στην Ιεράπετρα. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μικρής αύξησης στα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη εφόσον αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα μια πραγματικά καθαρή πόλη, σενάριο για το οποίο τόνισε πως θεωρεί πως δεν θα βρει αντιρρήσεις, αν χρειαστεί να υλοποιηθεί.

Ο κ. Φραγκούλης αναφέρθηκε και σε μια σειρά από έργα που έχουν υλοποιηθεί (είτε σχεδιάζονται) στα οποία ο ίδιος και η ομάδα του σκοπεύουν να παρέμβουν και να αλλάξουν τις κατευθύνσεις τους. Ένα απ’ αυτά είναι η νέα τεχνητή παραλία της Ιεράπετρας, έργο για το οποίο ο κ. Φραγκούλης επανέλαβε πως είναι κάθετα αντίθετος και εφόσον περνά από το δικό του χέρι δεν έχει σκοπό να τη συντηρήσει, αφήνοντας τη φύση να κάνει τη δουλειά της, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο χώρος της πρώην ΑΓΡΕΞ και η μελέτη για την μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο θα επανεξεταστεί όπως είπε, με σκοπό να γίνουν παρεμβάσεις ώστε ο χώρος αυτός να έχει περισσότερες χρήσεις και να χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο για τις ανάγκες της AgroExpo κάθε δύο χρόνια.

Μια ακόμα μεγαλύτερη αλλαγή που σχεδιάζεται αφορά τη αλλαγή του προγραμματισμού της νέας αρχαιολογικής συλλογής στο οικοπέδου επί της οδού Κύπρου στον περιφερειακό της Ιεράπετρας. Ο κ. Φραγκούλης τόνισε πως πρόθεσή του είναι να χρησιμοποιήσει το χώρο αυτό με πολύ διαφορετικό τρόπο και συγκεκριμένα με τη δημιουργία μιας δημοτικής αγοράς, παρόμοιας με αυτή που υπήρχε τις περασμένες δεκαετίες στο ισόγειο του νυν Δημαρχείου. Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόταση για δημιουργία νέας αρχαιολογικής συλλογής ο κ. Φραγκούλης είπε πως θα εξεταστεί μια νέα ιδέα και μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Πιο συγκεκριμένα έκανε λόγο για δημιουργία Μουσείου και όχι Αρχαιολογικής Συλλογής, σε οικόπεδο που θα αγοράσει ο Δήμος με το νέο αυτό Μουσείο να αφορά αποκλειστικά τη Ρωμαϊκή περίοδο της πόλης ώστε να διαφοροποιείται από όλα τα υπόλοιπα της Κρήτης και ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί ο αρχαιολογικός πλούτος εκείνης της περιόδου που είναι γνωστό πως υπάρχει αλλά δεν έχει ανασκαφεί και αναδειχθεί ακόμα.

Ο κ. Φραγκούλης αναφέρθηκε επίσης στο πρόστιμο των 700.000 ευρώ που βαραίνει το Δήμο Ιεράπετρας για τη μη δικαιολογημένη αλλαγή χρήσης του κτιρίου Μελίνα και μετατροπής του σε Δημαρχείο. Τα χρήματα αυτά όπως είπε δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πληρωθούν αλλά να αξιοποιηθούν σε άλλες ανάγκες του Δήμου  και έτσι, εφόσον η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης δεν δικαιώσει τους χειρισμούς της νυν Δημοτικής Αρχής ο ίδιος έχει σκοπό να μεταφέρει τις υπηρεσίες του Δήμου από το κτίριο Μελίνα.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση και ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης κι άλλων χώρων όπως η περιοχή της Ναυμαχίας αλλά και το κολυμβητήριο στο Κεντρί. Ο κ. Φραγκούλης ανέφερε πως η περιοχή της Ναυμαχίας θα αναβαθμιστεί συνολικά και παράλληλα ο ίδιος σχεδιάζει να παραχωρήσει χώρο περίπου ενός στρέμματος στο 2ο Γυμνάσιο προκειμένου να επεκταθεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα για τις ανάγκες των προαυλισμού και γυμναστικής των μαθητών. Σχετικά με το ημιτελές κολυμβητήριο στο Κεντρί ο κ. Φραγκούλης ανέφερε πως θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να φανεί αν μπορεί άμεσα να ολοκληρωθεί το έργο, σε διαφορετική περίπτωση όμως θα κινηθεί προς την κατεύθυνση αιτήματος αλλαγής χρήσης του χώρου προκειμένου να αποδοθεί στις ανάγκες της κοινότητας και να παύσει η εικόνα ολοκληρωτικής εγκατάλειψης του σημείου.

ακουστε (εδώ)

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη