Με αφορμή την εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή σχετικά με τα αποτελέσματα διετούς έρευνας των εναλίων αρχαιοτήτων της Ιεράπετρας η κα. Ιωάννα Τζανάκη – Τριχά μας έστειλε το παρακάτω κείμενο στο οποίο παρουσιάζει τη δική της μαρτυρία σχετικά με την πιθανή ύπαρξη αποδείξεων για το γεγονός ότι το αρχαίο λιμάνι της Ιεράπετρας ήταν χωροθετημένο σε περιοχής εντός της σημερινής, κατοικημένης, πόλης της Ιεράπετρας.
Δημοσιεύουμε το κείμενο αυτούσιο και στη συνέχεια ένα σχετικό απόσπασμα από την έκδοση «Αρχαία, Βυζαντινά και Νεώτερα Μνημεία της Ιεράπετρας» του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων «Ιεράπυτνα»:
«Ονομάζομαι Ιωάννα Τζανάκη – Τριχά. Γεννήθηκα και κατοικώ στην Ιεράπετρα. Έχω διαβάσει πολλές αναρτήσεις σχετικές με το αρχαίο λιμάνι της Ιεράπετρας και τις εικασίες ότι σήμερα πρέπει να βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή.
Επίσης διάβασα στο βιβλίο του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιεράπετρας «ΙΕΡΑΠΥΤΝΑ» (σελ. 115) το εξής: «Η υπόθεση ότι η λιμενολεκάνη κατά τη ρωμαϊκή περίοδο καταλάμβανε τμήμα του σημερινού πολεοδομικού ιστού της πόλης και ότι η δομή που ο Spratt (1865) υποδεικνύει στη ΒΔ κατάληξη του οικισμού αποτελεί «αρχαίο μόλο» δεν τεκμηριώνεται από κανένα διαθέσιμο στοιχείο».
Θέλω να ενημερώσω όποιον ενδιαφέρεται σχετικά με αυτό.
Ήμουν παιδί του δημοτικού τη δεκαετία του ’60 όταν χτιζόταν το πατρικό μου σπίτι που βρίσκεται στην οδό Ν. Καζαντζάκη κοντά στο παλιό ΚΤΕΛ. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των εργασιών εκσκαφής του υπογείου έκπληκτοι οι εργάτες μας φώναξαν και μας είπαν ότι βρήκαν τοίχο. Πήγαμε αμέσως οι γονείς μου κι εγώ και είδαμε ότι είχε ανακαλυφθεί μόλος με δύο μεταλλικούς κρίκους πρόσδεσης σκαφών διαμέτρου περίπου 15 εκατοστών. Ο πατέρας μου Νικόλαος Εμμ. Τζανάκης αποφάσισε ότι δεν υπάρχει λόγος να χαλαστεί για να χτιστεί καινούργιος τοίχος και έτσι σοβαντίστηκε και διατηρήθηκε μέχρι σήμερα. Ήταν τόσο αξιοθαύμαστο αυτό το γεγονός που ο πατέρας μου σε όλη του τη ζωή έλεγε συνεχώς παντού τη φράση «βρήκαμε μόλο».
Συμπληρωματικά, σε συμβόλαια που έχουμε από το 1920 που αναφέρονται σε ακίνητα στην περιοχή πίσω από το Νοσοκομείο, η τοποθεσία αναφέρεται ως ΛΑΖΑΡΕΤΟ που σημαίνει λοιμοκαθαρτήριο. Τα λοιμοκαθαρτήρια ήταν χώροι κοντά στα λιμάνια για την υποδοχή και προσωρινή απομόνωση των ταξιδιωτών που έφταναν με πλοίο σε περίπτωση που είχε εκδηλωθεί κάποια επιδημία.
Αυτά γνωρίζω ως προς την τοποθεσία που υπήρχε το αρχαίο λιμάνι της Ιεράπετρας.
Ιωάννα Τζανάκη-Τριχά»
Δημοσίευση σχολίου