Στην Ιεράπετρα το νέο έντομο που καταστρέφει καλλιέργειες – Δημιουργούνται σύντομα ζώνες καραντίνας σε όλη την Κρήτη


 Σε μεγάλη κινητοποίηση βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές της Κρήτης για την αντιμετώπιση του νέου εντόμου Spodoptera frugiperda που από τα τέλη Σεπτέμβρη εμφανίστηκε σε καλλιέργειες στο Λασίθι και το Ηράκλειο και αποτελεί ένα οργανισμό που προβλέπει ενεργοποίηση ευρωπαϊκών μηχανισμών «καραντίνας» λόγω της μεγάλης επικινδυνότητάς του.

Για το λόγο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες διαβουλεύσεις το τελευταίο δίμηνο μεταξύ των αρμόδιων περιφερειακών διευθύνσεων φυτουγειονομικού ελέγχου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου αποδυκνείεται όμως πως η εξάπλωση είναι τόσο μεγάλη που οι αποφάσεις επιταχύνονται.

Ήδη από χθες από πλευράς Περιφέρειας ανακοινώθηκαν τέσσερις ενημερωτικές ημερίδες σε όλη την Κρήτη, με την πρώτη να γίνεται στην Ιεράπετρα την ερχόμενη Δευτέρα στις οποίες αρμόδιοι και ειδικοί για το θέμα θα παρουσιάσουν το πρόβλημα και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι αποφάσεις το επόμενο διάστημα.

Όπως λέει στο Ράδιο Λασίθι η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης κα Χουδετσανάκη το συγκεκριμένο έντομο έκανε αρχικά την εμφάνισή του σχεδόν ταυτόχρονα στην Ιεράπετρα και περιοχές του Ηρακλείου και το τελευταίο διάστημα εξαπλώνεται ραγδαία στο νομό Χανίων. Αυτά είναι και τα πρώτα περιστατικά που έχουν καταγραφεί σε όλη την Ευρώπη και έτσι η προσοχή των υπηρεσιών είναι μεγαλύτερη. Μάλιστα σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε στο Ράδιο Λασίθι το έντομο αυτό πιθανότητα έφτασε στην Κρήτη από την Αφρική μέσω της κακοκαιρίας και  Daniel που «έπνιξε» τη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο

Το έντομο αυτό έχει προσβάλλει καλλιέργειες πιπεριάς, μελιτζάνας, όπως όμως λέει η κα Χουδετσανάκη αν ο πληθυσμός του αυξηθεί περισσότερο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εξαπλωθεί και σε άλλες καλλιέργειες. Παράλληλα όμως ως οργανισμός καραντίνας μπορεί δυνητικά να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση των κηπευτικών και για το λόγο αυτό θα ενταθούν οι διαβουλεύσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς της Κρήτης ώστε να προκύψει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο αντιμετώπισης.

Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης το επόμενο διάστημα πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα προβλεπόμενα ευρωπαϊκά πρωτόκολλά καραντίνας και πιο συγκεκριμένα η δημιουργία ζωνών καραντίνας σε όλη την Κρήτη με σκοπό να υπάρξει ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου στις καλλιέργειες και σε όλα τα στάδια της διακίνησης κηπευτικών. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε οι ζώνες αυτές να δημιουργηθούν σε περιοχές του Λασιθίου και Ηρακλείου, όμως πλέον είναι δεδομένο ότι η ζώνη καραντίνας θα αφορά όλη την Κρήτη.

Από πλευράς Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας έχουν ξεκινήσει οι επαφές με την αρμόδια διεύθυνση φυτουγειονομικού ελέγχου Λασιθίου με σκοπό να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι που θα λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός με δεδομένο πως απαιτείται ένα ευρύ φάσμα ελέγχων τόσο σε παραγωγούς όσο και σε δημοπρατήρια, εξαγωγείς κλπ.

Όπως αναφέρει στο Ράδιο Λασίθι ο γραμματέας του Συλλόγου Μιχάλης Βιαννιτάκης, βασικό ζητούμενο αυτή την περίοδο, είναι να υπάρξει αρχικά ενημέρωση σε όλο τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης και στη συνέχεια η εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων, αγροτών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της διαβούλευσης με στόχο να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια καταπολέμησης του εντόμου, μια αποτελεσματική περίοδος ελέγχου όπως επιβάλεται από τα πρωτόκολλα της ΕΕ, και παράλληλα να μη διαταραχθεί η διακίνηση των κηπευτικών εκτός Κρήτης. Παράλληλα απεύθυνε ιδιαίτερο κάλεσμα στους γεωπόνους της περιοχής να δώσουν το παρόν και να ενημερωθούν στην εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την κα Χουδετσανάκη το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί επιτάσσει να μη χαθεί ούτε μια μέρα την εορταστική περίοδο που ακολουθεί ώστε να υπάρξει ένας ευρύς συντονισμός όλων των εμπλεκομένων μερών ενώ ακόμα δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις για το αν οι ζώνες καραντίνας θα ενεργοποιηθούν πριν η μετά την αλλαγή της χρονιάς.

Τι είναι το έντομο Spodoptera frugiperda

Το έντομο Spodoptera frugiperda αποτελεί ενωσιακό επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ε.Ε. [άρθρο 3, παράρτημα ΙΙ του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/2072] και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου για το έδαφος της Ένωσης [άρθρο 1 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/1702].

Βασικές πληροφορίες για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Spodoptera frugiperda

Το είδος Spodoptera frugiperda ανήκει στην οικογένεια Noctuidae και είναι εξαιρετικά πολυφάγο. Έχει καταγραφεί σε πάνω από 350 είδη φυτών ξενιστών από περισσότερες από 75 οικογένειες, αν και προτιμά κυρίως τα φυτά της οικογένειας Poaceae.

Πέρα από τα αγρωστώδη, σημαντικές ζημιές προκαλεί και σε καλλιέργειες όπως βαμβάκι, κράμβες, κολοκυνθοειδή, φιστίκια, μηδική, κρεμμύδι, φασόλια, γλυκοπατάτα, τομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές, καπνός) και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά (χρυσάνθεμα, γαρύφαλλα και Pelargonium sp.) σε όλο τον κόσμο.

Η ζημιά μπορεί να μειώσει σημαντικά την παραγωγή, ιδιαίτερα όταν το Spodoptera frugiperda απαντά σε μεγάλους πληθυσμούς. Αναλυτικός κατάλογος των φυτών ξενιστών του εντόμου παρατίθεται στο παράρτημα Ι του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2023/1134.

Το είδος S. frugiperda είναι ιθαγενές των τροπικών και υποτροπικών περιοχών της Αμερικής. Το 2016 διαπιστώθηκε η παρουσία του στην Αφρική σε περιοχές της Νιγηρίας, του Σάο Τομέ, του Μπενίν και του Τόγκο, έκτοτε δε εξαπλώθηκε ταχύτατα σε πολλές χώρες της Αφρικής και σήμερα βρίσκεται σε περισσότερες από 30 Αφρικανικές χώρες. Το 2018 διαπιστώθηκε η παρουσία του εντόμου στην Ινδία, το 2019 η παρουσία του στην Αίγυπτο, το 2020 η παρουσία του στο Ισραήλ, το 2022 η παρουσία του στην Τουρκία, ενώ το 2023 διαπιστώθηκε στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι κλιματικές συνθήκες στη Μεσογείο θεωρούνται κατάλληλες για την εγκατάσταση του εντόμου και διαθέτουν μεγάλο αριθμό κατάλληλων φυτών ξενιστών.

Ακολουθήστε το newsenergi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη