Σε μια περίοδο που η Ιεράπετρα «μετρούσε» ακόμα τις πληγές της από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας, 14 Ιουλίου, σε μία τακτική δια ζώσης συνάντηση. Η συζήτηση πριν την έναρξη των τακτικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην πύρινη λαίλαπα που έπληξε την περιοχή, με τον Δήμαρχο να ενημερώνει το σώμα και την αντιπολίτευση να εκφράζει έντονη κριτική και να υποβάλλει προτάσεις.
Εκτενής Αναφορά στην Καταστροφική Πυρκαγιά: Απολογισμός και Αντιπαραθέσεις
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ενημέρωση του Δημάρχου, Εμμανουήλ Φραγκούλη, σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στα Φέρμα, στην κοινότητα Σχινοκαψάλων, και επεκτάθηκε σε περίπου 6.000 στρέμματα καμένης γης. Οι ζημιές ήταν εκτεταμένες, επηρεάζοντας ξενοδοχεία, καταλύματα, τουριστικές μονάδες, σπίτια, αγροτικές καλλιέργειες και σημαντική δασική έκταση.
Ο Δήμαρχος υπογράμμισε την άμεση και δυναμική εμπλοκή των υπηρεσιών στην κατάσβεση, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να κινητοποιεί 52 τροχοφόρα, 250 πυροσβέστες και ελικόπτερα. Ωστόσο, ο εξαιρετικά δυνατός άνεμος (που παρομοιάστηκε με «100 μποφόρ» για να δείξει την υπερβολή της δύναμής του) καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολο τον περιορισμό της φωτιάς. Ευχαρίστησε θερμά όλους τους εμπλεκόμενους και τους εθελοντές, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια «συγκλονιστική και συγκινητική».
Σε κυβερνητικό επίπεδο, ο Δήμαρχος ανέφερε την επίσκεψη του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος υποσχέθηκε τη διάθεση 2 εκατομμυρίων Ευρώ για τις ανάγκες του Δήμου, συγκεκριμένα για την αποκατάσταση δικτύων ύδρευσης, άρδευσης, δρόμων, δεξαμενών, μικρών προφραγμάτων και αντιπλημμυρικών έργων. Το συνολικό ποσό που έχει αιτηθεί ο Δήμος από το αρμόδιο Υπουργείο ανέρχεται σε 3.600.000€. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα να παραληφθούν αυτά τα χρήματα, δεδομένης της σοβαρής κατάστασης.
Αναφέρθηκε επίσης στις επισκέψεις πολιτικών φορέων, όπως κλιμάκιο του ΚΚΕ και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κύριο Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επισκέφθηκε τις καμένες περιοχές και προσέφερε συγκεκριμένες προτάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών. Σχετικά με τον ΕΛΓΑ, ο Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη για άμεση καταγραφή των ζημιών από τους πληγέντες, παρόλο που υπάρχει περιθώριο 45 ημερών, για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Εξέφρασε την πικρή εμπειρία από το παρελθόν, όπου οι αποζημιώσεις καθυστερούσαν ή δεν δίνονταν ποτέ.
Ο Δήμαρχος περιέγραψε και την προσωπική του εμπειρία, καθώς βρισκόταν στην Αθήνα όταν ξέσπασε η φωτιά και ενέκρινε άμεσα την εκκένωση της περιοχής τηλεφωνικά. Σημείωσε ότι η απομάκρυνση των κατοίκων και των τουριστών έγινε ομαλά, με 14-15 εγκλωβισμούς κατοίκων που αντιστέκονταν στην αποχώρηση από τις περιουσίες τους. Οι τουριστικοί πράκτορες βοήθησαν στην αναδιανομή των τουριστών σε ξενοδοχεία σε Άγιο Νικόλαο, Ελούντα και Χερσόνησο. Η φωτιά, λόγω του ανέμου, έφτασε μέχρι τη θάλασσα, με ιδιώτες και το Λιμενικό να βοηθούν στη μεταφορά τουριστών.
Σχετικά με την καταγραφή των ζημιών, ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Τεχνική Υπηρεσία να επεξεργάζεται τα δεδομένα. Η πρώτη καταγραφή των ζημιών σε κτίρια έδειξε: 5 κόκκινα κτίρια (κατεστραμμένα), 4 κίτρινα (επιδιορθώσιμες ζημιές) και 4 πράσινα (μικρές ζημιές). Ζημιές καταγράφηκαν επίσης στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, καθώς και στο φυσικό περιβάλλον.
Ένα σημαντικό θέμα που αναδείχθηκε ήταν ο βράχος της Αγίας Φωτιάς, ο οποίος αποτελεί πλέον τεράστιο πρόβλημα επικινδυνότητας. Ο Δήμος έχει ήδη υποβάλει αίτηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΥΠΟΜΕ) για μελέτη και επικαιροποίηση παλαιότερων μελετών, καθώς υπήρξε στο παρελθόν θάνατος τουρίστριας στην περιοχή και η πυρκαγιά έχει αποδυναμώσει περαιτέρω τον βράχο. Τέλος, ο Δήμαρχος τόνισε ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την ένταξη πολλών έργων και την αναβάθμιση της αγροτικής οδοποιίας.
Κριτική και Προτάσεις της Αντιπολίτευσης
Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντονες ανησυχίες και κριτική προς τη δημοτική αρχή, τονίζοντας την ανάγκη για πιο συγκεκριμένες ενέργειες.
Ο κ. Γουλιδάκης εξέφρασε την απορία του για τον περιορισμένο χρόνο που δόθηκε για την υποβολή επείγόντων θεμάτων προς συζήτηση και περίμενε από τον Δήμαρχο πιο αναλυτικά και συγκεκριμένα πράγματα, όπως πραγματοποίηση καταγραφών ζημιών, παρουσία ανταποκριτών του ΕΛΓΑ και αριθμητικά στοιχεία για τους πληγέντες. Εξέφρασε μεγάλες επιφυλάξεις για την υλοποίηση της υπόσχεσης των 2 εκατομμυρίων Ευρώ, επικαλούμενος προηγούμενες εμπειρίες όπου υποσχέσεις χρημάτων (π.χ., 1 εκατομμύριο για Σητεία και 1 εκατομμύριο για Ιεράπετρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019) δεν ήρθαν ποτέ. Χαρακτήρισε απαράδεκτη την ταυτόχρονη ανακοίνωση χρημάτων και την αποστολή κλιμακίων της ΔΟΥ στις κατεστραμμένες περιοχές για ελέγχους και σφραγίσεις επιχειρήσεων. Για τον βράχο της Αγίας Φωτιάς, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ήδη μελέτες, ζητώντας άμεσες ενέργειες.
Ο κ. Καλαντζάκης συμφώνησε με τον κ. Γουλιδάκη για το απαράδεκτο των ελέγχων της ΔΟΥ στις επιχειρήσεις της Ιεράπετρας, προτείνοντας ψήφισμα στήριξης. Εξέφρασε και αυτός δυσπιστία για την άφιξη των 2 εκατομμυρίων Ευρώ, δεδομένης της εμπειρίας του από προηγούμενες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ζήτησε να συνταχθούν τεχνικά δελτία και άμεση διεκδίκηση χρημάτων όχι μόνο για τις καμένες περιοχές, αλλά για όλες τις κοινότητες, λόγω της λειψυδρίας. Κάλεσε τον Δήμαρχο να προσκαλεί και την αντιπολίτευση όταν έρχονται Υπουργοί, ενώ ζήτησε να μπουν πινακίδες προσοχής για πτώση βράχων στο οδικό δίκτυο στην περιοχή της Αγιά Φωτιάς.
Ο κ. Πανταζής πρότεινε τη δημιουργία σταθμού ανεφοδιασμού καυσίμων για ελικόπτερα στο Λασίθι (π.χ., Σητεία), καθώς η καθυστέρηση ανεφοδιασμού στο Ηράκλειο συνέβαλε στην εξάπλωση της φωτιάς. Επέκρινε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για το ότι δεν επέτρεψε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να τοποθετηθούν για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Ο κ. Κουγιουμουτζάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τον βράχο της Αγίας Φωτιάς, σημειώνοντας ότι το υπάρχον προστατευτικό πλέγμα «δεν κάνει ούτε για κοτέτσι».
Οι Διευκρινίσεις και οι Δεσμεύσεις του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής
Ο Δήμαρχος, απαντώντας στις κριτικές, παραδέχθηκε ότι ίσως έπρεπε να δώσει πιο αναλυτικές πληροφορίες εξ αρχής. Επιβεβαίωσε την ανάγκη για άμεση καταγραφή ζημιών και τη σύνταξη προτάσεων από την Τεχνική Υπηρεσία. Για τα 2 εκατομμύρια Ευρώ, επανέλαβε την πικρή εμπειρία του παρελθόντος, αλλά δήλωσε ότι θα διαμαρτυρηθεί προς κάθε κατεύθυνση αν τα χρήματα δεν έρθουν, τονίζοντας την άμεση ανάγκη για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα πριν τον χειμώνα. Αναφορικά με τον βράχο της Αγίας Φωτιάς, ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε την επικινδυνότητά του και την υποβολή αίτησης στο ΥΠΟΜΕ, δηλώνοντας ότι θα ληφθούν οι συμβουλές αρμόδιων μηχανικών πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση. Συμφώνησε επίσης με την πρόταση για τη δημιουργία σημείου ανεφοδιασμού καυσίμων για ελικόπτερα στο Λασίθι. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεσμεύτηκε ότι εντός του καλοκαιριού θα υπάρξουν νέα πρότυπα κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την πυρκαγιά, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Ενέκρινε ομόφωνα μια σειρά από ζητήματα, όπως τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, την επιχορήγηση του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», την εκτέλεση έργων αγροτικής οδοποιίας μέσω αυτεπιστασίας για μείωση του κόστους, καθώς και την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας τεχνιτών κατά του Ψηφιακού Πελατολογίου. Ωστόσο, η απόφαση για τη χρηματοδότηση συναυλίας του Θοδωρή Φέρρη στο πλαίσιο των «Κυρβείων» προκάλεσε για άλλη μια φορά διαφωνίες έντονη αντιπαράθεση, καθώς η πλευρά της παράταξης του κ. Γουλιδάκη εξέφρασε τη διαφωνία της με τη συγκεκριμένη επιλογή και δεν ψήφιση τη σχετική τροποποίηση του προϋπολογισμού η οποία τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Αναλυτική Καταγραφή των Δέντρων που Εγκρίθηκαν για Κοπή
Το ένατο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε την έγκριση κοπής και αντικατάστασης δέντρων. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Τζουμάκας (που φαινεται να το εισηγείται βάσει του ήχου) παρουσίασε αναλυτικά κάθε περίπτωση, με το συμβούλιο να ψηφίζει για κάθε δέντρο ξεχωριστά, κατόπιν αιτήματος.
Συνολικά, εγκρίθηκε η κοπή 12 δέντρων:
-Φοίνικας στο Κάτω Χωριό: Βρίσκεται σε στενό πεζοδρόμιο, κολλητά σε ακίνητο. Είναι σάπιος και δεν προβλέπεται αντικατάσταση λόγω του στενού πεζοδρομίου. (Εγκρίθηκε ομόφωνα)
-Δέντρο στην οδό Βιτσέντζου Κορνάρου (απέναντι από το ζαχαροπλαστείο Χρυσοφάκη): Έχει προκαλέσει προβλήματα στο υπόγειο, στα ρολόγια και στις γραμμές ρεύματος του ιδιοκτήτη. Προτείνεται κοπή και αντικατάσταση με διαφορετικό δέντρο στο ίδιο σημείο. (Εγκρίθηκε θετικά με δέσμευση για αντικατάσταση)
-Δέντρο στη Βασιλική: Είναι ξερό. (Εγκρίθηκε ομόφωνα)
-Δέντρο στην οδό Βασαρμίδη 46: Βρίσκεται στη γωνία του πεζοδρομίου, έχει προκαλέσει πρόβλημα στο πεζοδρόμιο και δεν αφήνει πρόσβαση. Χωρίς αντικατάσταση. (Εγκρίθηκε ομόφωνα)
-Ευκάλυπτος στην οδό Καζαντζάκη: Τεράστιος ευκάλυπτος που έχει σηκώσει πεζοδρόμια και δρόμους. Πρέπει να απομακρυνθεί χωρίς αντικατάσταση. (Εγκρίθηκε ομόφωνα)
– Δέντρο στην οδό Δαιδάλου 32: Μεγάλο δέντρο που έχει κλείσει προς το δρόμο, και επειδή το πεζοδρόμιο είναι στενό. Προτείνεται κοπή χωρίς αντικατάσταση. (Εγκρίθηκε ομόφωνα)
– Δέντρο στην οδό Αριστοτέλους 5: Το πεζοδρόμιο είναι στενό, έχει προκαλέσει προβλήματα. Προτείνεται κοπή χωρίς αντικατάσταση. (Εγκρίθηκε ομόφωνα)
– Δύο μεγάλοι ευκάλυπτοι στην κοινότητα Μεσελέρων (στην είσοδο του χωριού). (Εγκρίθηκαν ομόφωνα)
-Δέντρο στην Ανατολή (στην κάτω βρύση): Είναι καμένο. (Εγκρίθηκε ομόφωνα)
-Δύο ξερά δέντρα (ένα στο Κάτω Χωριό, ένα στην οδό Καραντινού): Και τα δύο προτείνεται να κοπούν με αντικατάσταση. (Εγκρίθηκαν ομόφωνα)
Η συνεδρίαση ανέδειξε την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που άφησε πίσω της η πυρκαγιά, καθώς και την έντονη επιθυμία τόσο της δημοτικής αρχής όσο και της αντιπολίτευσης για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις, παρά τις διαφωνίες ως προς τον τρόπο και την ταχύτητα υλοποίησης. Η ανησυχία για την καθυστέρηση των αποζημιώσεων και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων παρέμεινε ένα κεντρικό σημείο προβληματισμού.
Π. Νικολάου(radiolasithi.gr)
Δημοσίευση σχολίου