Λύσεις και μια πιο αποτελεσματική διαχείριση για τα πολλά περιστατικά με επιθέσεις σκύλων σε οικόσιτα παραγωγικά ζώα κυρίως στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού έχει αρχίσει να αναζητά η Δημοτική Αρχή της Ιεράπετρας μετά από πολλά περιστατικά τα οποία καταγράφονται τους τελευταίους μήνες και συνεχίζονται μέρα με τη μέρα.
Μετά τη χθεσινή δημοσίευση του Ράδιο Λασίθι για ένα αγρότη που δέχθηκε μια τέτοια επίθεση, μια άλλη πολύ μεγαλύτερη σε έκταση περίπτωση έρχεται να προστεθεί σήμερα με ένα κάτοικο της περιοχής, τον Μανώλη Ρεμουντάκη, να χάνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο συνολικά 300 ζώα (200 πάπιες και 100 κότες), σε 4-5 περιστατικά επιθέσεων.
Η τελευταία απώλεια ήρθε τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη όταν ένας σκύλος μπήκε στον περιφραγμένο χώρο του και έπνιξε 72 κότες, τις τελευταίες που είχε. Το συγκεκριμένο σκυλί, όπως λέει ο ίδιος στο Ράδιο Λασίθι είναι γνωστό στην περιοχή και έχει πραγματοποιήσει κι άλλες επιθέσεις όμως παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει, ούτε αυτό ούτε κι άλλα 4-5 αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν σε συγκεκριμένο σημείο, έχουν απομακρυνθεί.
Για το τελευταίο περιστατικό ο κ. Ρεμουντάκης έχει εκκινήσει τις διαδικασίες αποζημίωσης από το Δήμο Ιεράπετρας, με τη ζημιά του να έχει υπολογιστεί από αρμόδιο εκτιμητή στα 1.700, ποσό το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει μικρό, αλλά σε κάθε περίπτωση θα το διεκδικήσει ακόμα κι αν χρειαστεί να καταφύγει στη δικαιοσύνη.
Τόσο αυτό όσο και άλλα πρόσφατα περιστατικά στην περιοχή έχουν απασχολήσει τις τελευταίες μέρες τόσο τον αντιδήμαρχο Μακρύ Γιαλού, Νεκτάριο Παπαδάκη, όσο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τα αδέσποτα ζώα, Μιχάλη Σπυριδάκη. Και οι δύο τοποθετήθηκαν για το θέμα επιβεβαιώνοντας πως η περιοχή αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα και έχουν ξεκινήσει προσπάθειες να μειωθούν οι συνέπειές του. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης σήμερα ήταν προγραμματισμένη η τοποθέτηση μιας ειδικής παγίδας-κλουβιού την οποία διαθέτει ο Δήμος με σκοπό να πιαστούν τα σκυλιά και εφόσον αυτό συμβεί το πιθανότερο σενάριο είναι να μεταφερθούν στο χώρο των παλιών Σφαγείων της Ιεράπετρας. Στην περίπτωση αυτή όμως, όπως ανέφερε ο κ. Σπυριδάκης θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ανάλογος αριθμός αδέσποτων που φιλοξενούνται ώστε ο συνολικός αριθμός τους εντός του χώρου να μην υπερβαίνει τον αριθμό των 50 όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Ο κ. Σπυριδάκης ανέφερε πως το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να δώσει μια μόνιμη λύση αφού τα αδέσποτα ζώα πέρα από τη στείρωση και τον εμβολιασμό τους δεν μπορούν να κρατούνται από το Δήμο εφόσον δεν έχει τις ανάλογες υποδομές. Παράλληλα, υπογράμμισε, οι αποζημιώσεις που ζητούν οι πολίτες θα πρέπει να τους δοθούν και έτσι τελικά τα χρήματα που θα πρέπει να δίνει ο Δήμος όσο συνεχίζεται το πρόβλημα θα μεγαλώνει, χωρίς να υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες.
Ο ίδιος ανέφερε πως για τη διαχείριση του προβλήματος θα αναζητηθούν λογικές λύσεις με σκοπό ο Δήμος να μπορέσει να διαχειριστεί μεγαλύτερο αριθμό αδέσποτων ζώων ενώ παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να ενδιαφερθούν να υιοθετήσουν κάποια από τα αδέσποτα που φιλοξενούνται τα οποία είναι εμβολιασμένα, στειρωμένα και έχουν ήπιο χαρακτήρα.
Ακούστε αναλυτικά:
Δημοσίευση σχολίου