Σεισμός στην Ιαπωνία: Τους 62 εφτασαν οι νεκροί – Μάχη με τον χρόνο για να εντοπιστούν επιζώντες

 


Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται στην Ιαπωνία μετά τον θάνατο τουλάχιστον 62 ανθρώπων από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα την Πρωτοχρονιά.

Σπίτια κατέρρευσαν, κτίρια πήραν φωτιά και δρόμοι υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές από τον σεισμό στην Ιαπωνία, δυσχεραίνοντας το έργο των υπηρεσιών διάσωσης. Το επίκεντρο του σεισμού των 7,6 βαθμών ήταν η χερσόνησος Νότο, στην κεντρική Ιαπωνία.

Ο πρωθυπουργός, Fumio Kishida, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είχαν εγκλωβιστεί σε έναν «αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο» για τη διάσωση επιζώντων.

Ανέφερε επίσης ότι περίπου 3.000 διασώστες προσπαθούσαν να φτάσουν σε τμήματα της χερσονήσου Νότο. Οι έρευνες ελικοπτέρων κατέγραψαν πολλές πυρκαγιές και εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και υποδομές. Η πόλη Γουατζίμα, στο βόρειο άκρο του Νότο, έχει αποκοπεί από τις χερσαίες οδούς. Στην παράκτια πόλη Suzu στο νομό Ishikawa, περίπου το 90% των σπιτιών της πόλης είχαν «καταστραφεί εντελώς ή σχεδόν εντελώς», δήλωσε ο δήμαρχος Masushiro Izumiya στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Ο ιαπωνικός στρατός έχει μοιράσει προμήθειες – όπως τρόφιμα, νερό και κουβέρτες – σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι 57.360 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν.

Επιμένουν οι μετασεισμοί στην Ιαπωνία

Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν και την Τρίτη.Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, προειδοποίησε τους πολίτες να «είναι σε εγρήγορση» για περισσότερους σεισμούς «έντασης έως και 7 Ρίχτερ» την ερχόμενη εβδομάδα. Στην Ισικάουα, 155 χιλιόμετρα νότια της χερσονήσου Νότο, σημειώθηκε σεισμός 4,9 βαθμών το απόγευμα της Τρίτης.

Οι μεγάλες προειδοποιήσεις για τσουνάμι που εξέδωσε η ιαπωνική κυβέρνηση τη Δευτέρα υποβαθμίστηκαν αργότερα.Μέχρι την Τρίτη, όλες οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι είχαν αρθεί κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε πλέον κίνδυνος ενός τέτοιου συμβάντος.

Την ίδια ώρα ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό, αυξάνοντας τους φόβους για κατολισθήσεις, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω τις προσπάθειες διάσωσης πολλών ακόμη κατοίκων που έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια.

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες παρακολουθούν επίσης την Ιαπωνία από το διάστημα, συγκρίνοντας δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν πριν και μετά τον σεισμό. Στο τελευταίο πέρασμά του, το διαστημόπλοιο ALOS-2 ανέφερε ότι η απόσταση μεταξύ αυτού και του εδάφους είχε μειωθεί καθώς η επιφάνεια της Γης είχε ανέβει λόγω του σεισμού.

Το έδαφος κινήθηκε περισσότερο στη δυτική πλευρά της χερσονήσου Νότο. Ο πυθμένας του ωκεανού μετατοπίστηκε από την ακτή εκεί, δημιουργώντας κύματα τσουνάμι ύψους περίπου 80 εκατοστών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη