ΕΝΩΝΩ - Γάμος – τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών. Το δικαίωμα στον άνθρωπο!

 


Σε συνέντευξη του ο Πρόεδρος του ΕΝΩΝΩ Νίκος Μαυραγάνης τοποθετήθηκε για το θέμα που διχάζει σήμερα την Ελληνική κοινωνία για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

«Πρέπει να μπορούμε να κάνουμε τομές τέτοιες ώστε να θεραπεύουμε κοινωνικές ανάγκες.

Είναι άλλο πράγμα η αναγκαία τομή που έγινε στο σύμφωνο συμβίωσης, που θεράπευσε νομική αναγκαιότητα, ρύθμιση περιουσιακών ζητημάτων κ.α. και άλλο πράγμα να φτάσουμε μέχρι τη θεσμοθέτηση  γάμου ομόφυλων ζευγαριών και την ίδρυση οικογένειας από αυτά.

 Πρέπει να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα όσο αφορά τη νομοθεσία περί γάμου και οικογένειας. Σημαντικό ρόλο για εμάς, παίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολύ περισσότερο τα δικαιώματα ενός ανήλικου παιδιού.

 Η Οικουμενική διακήρυξη δικαιωμάτων του ανθρώπου του ΟΗΕ ορίζει στο άρθρο 16, ότι, από τη στιγμή που φτάσουν σε ηλικία γάμου ο άντρας και η γυναίκα χωρίς κανένα περιορισμό, έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται και να ιδρύουν οικογένεια. Στο άρθρο 33 της διακήρυξης της Ε.Ε. και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ορίζεται ότι η οικογένεια αποτελεί θεμέλιο λίθο της κοινωνίας και  επισημαίνει τη μέγιστη σημασία της μητρότητας. Στο δικό μας Ελληνικό Σύνταγμα και στο άρθρο 21 αναφέρεται ότι η οικογένεια αποτελεί μέσο συντήρησης του έθνους, δια μέσω των γεννήσεων και της προστασίας της μητρότητας

Πρέπει λοιπόν να δώσουμε λύση σε ένα κοινωνικό θέμα, χωρίς να θίγουμε πυρήνα σκέψης του παγκόσμιου, ευρωπαϊκού και εθνικού μας νομοθέτη. Μπορούμε λοιπόν να δώσουμε επεκτάσεις στο σύμφωνο συμβίωσης, όχι όμως στην επέκταση του γάμου και όχι να εξισώνουμε την οικογένεια διαστρεβλώνοντας την έννοιά της.

Τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να πάνε προς την κατεύθυνση της τεκνοθεσίας αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Πρέπει να υπάρξει ο περιορισμός της ηλικίας. Η ανθρώπινη προσωπικότητα διαμορφώνεται μέχρι την ηλικία των 12 - 13 ετών, επομένως πρέπει να παίρνει ένα παιδί και τα δύο μοντέλα ύπαρξης και του ανδρός και της γυναικός. Μετά από αυτή την ηλικία μπορούν να γίνουν τεκνοθεσίες και από τα ομόφυλα ζευγάρια για τη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών.

Για αυτούς που λένε ότι υπάρχουν πολλά παιδιά στα ορφανοτροφεία, πρέπει να επισημάνουμε ότι η νομοθεσία περί τεκνοθεσίας, δεν διευκολύνει τα ετερόφυλα ζευγάρια και αποτελεί το βασικό πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε πριν να φτάσουμε στη τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών

Ας δώσουμε λοιπόν το δικαίωμα στον άνθρωπο να αποφασίσει για τη ζωή του, αφού όμως πρώτα του δείξουμε την ολοκληρωμένη εικόνα!»

Μαυραγάνης Νίκος, Πρόεδρος ΕΝΩΝΩ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη