Μπορεί οι περισσότεροι Δήμοι να έχουν ξεκινήσει το 2024 με νέα πρόσωπα να αναλαμβάνουν θέσεις και να ξεκινούν ενημερωτικές συναντήσεις για τα νέα τους καθήκοντα, όμως στην Περιφέρεια Κρήτης πολλά πράγματα είναι διαφορετικά. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες ο κ. Αρναουτάκης εδώ και καιρό έχει ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσει με τα ίδια πρόσωπα για να συνεχίσουν το έργο τους.
Ο Γιάννης Ανδρουλάκης παραμένει αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου και βρέθηκε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι και παρουσίασε τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό για την χρονιά που έρχεται.
Κομβικό ζήτημα για τον ίδιο αποτελεί όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων Δήμων του νομού τόσο μεταξύ τους όσο και με την Περιφερειακή αρχή και τους δύο βουλευτές. Η μέχρι τώρα θητεία του, όπως είπε, έχει δείξει πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία χωρίς «αθέμιτα» εμπόδια από τον ένα Δήμο προς κάποιο άλλο. Το ίδιο θα επιδιώξει να συμβεί και τώρα, και έτσι πολύ σύντομα σχεδιάζει μια συνάντηση με τους τέσσερις Δημάρχους του Λασιθίου, τρεις εκ των οποίων αναλαμβάνουν καθήκοντα για πρώτη φορά.
Ο σχεδιασμός της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου παραμένει προσηλωμένος στους εξής οχτώ άξονες τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης με στόχο τόσο την διαχείριση των τρεχουσών αναγκών αλλά και τον προγραμματισμό για το μέλλον:
- Πολιτισμός
- Τουρισμός
- Περιβάλλον
- Καθημερινότητα
- Ανάπτυξη-Χρηματοδοτήσεις
- Νερό ύδρευσης-άρδευσης
- Οδοποιία
- Ποιότητα «χώρου» (Αναβάθμιση διαβίωσης πρωτίστως στις τοπικές κοινότητες για να αναστραφεί η απομόνωση και εγκατάλειψη των χωριών.)
Η νέα χρονιά έχει στον προγραμματισμό της περιφέρειας μια σειρά από έργα τα οποία παρουσίασε ο κ. Ανδρουλάκης, όπως για παράδειγμα οδικά έργα που θα αναβαθμίσουν τα δίκτυα προς απομακρυσμένα χωριά κυρίως στον ορεινό όγκο του νομού, όπως η Κριτσά, το δίκτυο Καλό Χωριό-Χριστός, το Μόχλος κλπ. Αυτά είναι σημεία στα οποία δεν έχουν δοθεί αρκετά χρήματα τα προηγούμενα χρήματα και αυτό θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.
Στο κομμάτι του πολιτισμού και τουρισμού ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια και συνεργασία με την εφορεία ενάλιων αρχαιοτήτων με σκοπό να καταγραφούν όλα τα ναυάγια του νομού με σκοπό έως το 2025 να μπορούν να καταστούν επισκέψιμα. Κάτι τέτοιο πιθανότατα θα συμβεί συντομότερα στην αρχαία Ελούντα και το Παλαίκαστρο όπου αν δεν υπάρξουν προβλήματα θα δημιουργηθούν τα πρώτα καταδυτικά πάρκα της Κρήτης.
Παράλληλα η ένταξη της Σπιναλόγκα στον κατάλογο της Unesco είναι μια προσπάθεια που δεν έχει εγκαταλειφθεί και παράλληλα προχωρά και η πρωτοβουλία για λειτουργία ενός θεματικού μουσείου πάνω στη Σπιναλόγκα κάτι για το οποίο έχει υπάρξει σχετική προεργασία και έχει φανεί πως είναι κάτι υλοποιήσιμο.
Σχετικά με τη νήσο Χρυσή ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως από πλευράς αντιπεριφέρειας αναμένονται στα μέσα Μαρτίου οι μελέτες που οριοθετούν το τμήμα της Ποσειδωνίας ώστε στη συνέχεια να μπορεί να προχωρήσει η μελέτη χωροθέτησης νέας προβλήτας. Ο ίδιος έχει ζητήσει να συμμετέχει ως μέλος στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης, στην οποία συμμετείχε άτυπα εδώ και καιρό, και παράλληλα ανέφερε πως σύντομα προγραμματίζεται μια συνάντηση με σκοπό να υπάρξει ενημέρωση στα νέα μέλη της Επιτροπής.
Ιδιαίτερο βάρος πρόκειται να δοθεί επίσης στη διεύρυνση της συνεργασία της περιφέρειακής ενότητας με όλα τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού. Τέτοιες συνεργασίες ήδη εξελίσσονται και έχουν φέρει καλά αποτελέσματα είτε με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τη μεταφορά δύο ινστιτούτων στο νομό, με το ΕΛΜΕΠΑ το οποίο έχει βοηθήσει σε διάφορες μελέτες και το Πολυτεχνείο στα Χανιά με το οποίο εξελίσσεται μια συνεργασία με στόχο την καταγραφή και ανάδειξη ιστορικών διαδρομών του νομού.
ΑΚΟΥΣΤΕ(ΕΔΩ)
Δημοσίευση σχολίου