Σταμάτησαν αντιπλημμυρικά έργα μετά από καταγγελία στο Μύρτος – Αποχαρακτηρισμό της προστατευόμενης περιοχής ζητά η κοινότητα

 


Με καζάνι που βράζει μοιάζει τον τελευταίο μήνα η κοινότητα του Μύρτους εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της εκβολής του ρέματος της περιοχής το οποίο βρίσκεται δίπλα στο αλιευτικό καταφύγιο.

Κάτοικοι ενημέρωσαν πρόσφατα την κοινότητα πως στο σημείο απαιτούνται τεχνικές παρεμβάσεις αφού το σημείο λόγω της συγκέντρωσης φερτών υλικών είχε αρχίσει να γίνεται επικίνδυνο σε περίπτωση μιας έντονης νεροποντής η οποία θα μπορούσε να πλημμυρίσει το αλιευτικό καταφύγιο, το οποίο έχει ήδη φθορές, αλλά και γειτονικές κατοικίες όπως και τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής που βρίσκεται δίπλα.

Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό και ενημερώθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου και οι αρμόδιες υπηρεσίες και έτσι μετά από αυτοψία αποφασίστηκε να γίνουν τεχνικές εργασίες οι οποίες ξεκίνησαν όμως σταμάτησαν μετά από δύο μέρες μετά από καταγγελία που έγινε τόσο προς την αντιπεριφέρεια όσο και στην Εισαγγελία Λασιθίου από την οποία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση για το θέμα.

Τον πολύ έντονο προβληματισμό και την διαφωνία τους για την εξέλιξη του θέματος εξέφρασαν σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο πρόεδρος της κοινότητας Αλέξανδρος Παντελάκης και ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου, Βαγγέλης Φραγκιαδάκης.

Όπως ανέφεραν η καταγγελία που έγινε εκ μέρους του Παύλου Δασκαλάκη βασίζεται πάνω στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο τμήμα του ποταμού είναι χαρακτηρισμένο από το 2012 ως υγρότοπος και έτσι θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ διαφορετικές διαδικασίες για να εγκριθεί ένα τέτοιο έργο.

Ο κ. Παντελάκης ανέφερε πως το συγκεκριμένο σημείο δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά ενός υγρότοπου ενώ από την πλευρά του ο κ. Φραγκιαδάκης μετά από επικοινωνίες τόσο με την αντιπεριφέρεια Λασιθίου όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος τόνισε πως έχει ζητήσει να λάβει όλα τα έγγραφα που δικαιολογούν αυτό το χαρακτηρισμό, πρόσθεσε όμως παράλληλα πως το πιο πιθανό σενάριο είναι να εντάχθηκε το συγκεκριμένο σημείο σε κατάλογο προστατευόμενων περιοχών μετά από πρόταση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, χωρίς να υπάρχει η σχετική δικαιολόγηση.

Ο πρόεδρος της κοινότητας τόνισε πως το συγκεκριμένο σημείο διαχρονικά έχει παρουσιάσει πλημμυρικά φαινόμενα που έχουν απειλήσει τόσο την κοινότητα όσο και το βιολογικό καθαρισμό και για τις πρόσφατες αποφάσεις έγιναν πολύ γρήγορα οι ενέργειες απ’ τη στιγμή που διαπιστώθηκε εκ νέου η επικινδυνότητα του σημείου.

Πλέον μετά την παύση των εργασιών, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί λιμνάζοντα νερά, τα οποία όπως λέει ο κ. Φραγκιαδάκης, προέρχονται από το ρέμα και όχι από τη θάλασσα και έτσι αρχίζει να δημιουργείται μια νέα εστία μόλυνσης στην περιοχή. Παράλληλα τόνισε πως στην περιοχή της περασμένες δεκαετίες υπήρχε μια λιμνώδης περιοχή η οποία όμως βρισκόταν σε αρκετά μεγάλη απόσταση από την εκβολή του ποταμού και έτσι δεν πρόκειται για κάποιο φυσικό φαινόμενο, όπως ισχυρίζεται ο κ. Δασκαλάκης και άλλα άτομα της κοινότητας.

Οι ενέργειες που έγιναν από την πλευρά της κοινότητας ήταν απλά μια λογική λύση για να προστατευτεί η περιοχή κάτι που διαπίστωσαν και οι υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας, υπογράμμισε ο κ. Παντελάκης προαναγγέλοντας πως μόλις λυθεί το υπάρχων πρόβλημα η κοινότητα θα εκκινήσει διαδικασίες προκειμένου να αποχαρακτηριστεί το συγκεκριμένο σημείο από τις προστατευόμενες περιοχές.

Το Ράδιο Λασίθι επικοινώνησε με τον κ. Δασκαλάκη σχετικά με το θέμα και σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις από την πλευρά του)

Ακούστε αναλυτικά:


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη