281.000 επαγγελματίες με μικρά χρέη καλεί σε ρύθμιση ο ΕΦΚΑ


 Τις αποστολές 281.000 μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ξεκίνησε ο ΕΦΚΑ σε όσους ελεύθερους επαγγελματίεςαυτοαπασχολούμενους και αγρότες έχουν χρέη κάτω των 2.000 ευρώ, προκειμένου να σπεύσουν έως το τέλος του μήνα να εξοφλήσουν ή έστω να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προκειμένου να μη χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Η ισχύς της ασφαλιστικής ικανότητας για 1,4 εκατ. μη μισθωτούς εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Μαρτίου περίπου 733.300 οφειλέτες του ΕΦΚΑ μη μισθωτοί, εάν δεν σπεύσουν να διακανονίσουν τα χρέη τους, θα έχουν μεν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, αλλά ως ανασφάλιστοι. Σύμφωνα μάλιστα με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη θα εξακολουθήσει να παρέχεται κατ’ εξαίρεση στα ανήλικα προστατευόμενα τέκνα των ασφαλισμένων, στα άτομα με αναπηρία, καθώς και στους ασφαλισμένους που επλήγησαν από θεομηνίες.

Οπως δήλωσε δε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, που και μετά τις 29 Φεβρουαρίου θα έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ, δεν χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οποιοσδήποτε πολίτης έχει ΑΜΚΑ, δηλαδή οποιοσδήποτε ζει νόμιμα στη χώρα, έχει πρόσβαση και μάλιστα δωρεάν στις δημόσιες δομές υγείας. Για να συμπληρώσει, ότι πριν από τα μνημόνια αν κάποιος δεν είχε πληρώσει τις εισφορές του δεν είχε καμία απολύτως κάλυψη. Επί υπουργίας Αδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας άλλαξε η νομοθεσία, δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, ώστε να μπορούν όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της χώρας να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΣΥ.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη