Α. Πανταζής: Παραλιακές επιχειρήσεις και Δήμος να απομακρύνουν όλες τις αυθαίρετες κατασκευές πριν κατεδαφιστούν


 Μια διαφορετική προσέγγιση στο πρόβλημα των αυθαίρετων παραλιακών κατασκευών και τις κατεδαφίσεις οι οποίες αναβάλλονται από το 2015 έδωσε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο δημοτικός σύμβουλος Αργύρης Πανταζής με στόχο να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί για χρόνια την περιοχή.

Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να εκδικαστούν στο Πρωτοδικείο Λασιθίου 22 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί από επιχειρήσεις του παραλιακού μετώπου με τις αποφάσεις να αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση να εκδοθούν εντός διμήνου. Η καθυστέρηση αυτή απομακρύνει το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις από πλευράς Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, σύμφωνα όμως με τον κ. Πανταζή, αμέσως μετά το καλοκαίρι τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και οι επιχειρήσεις της παραλίας θα πρέπει να βάλουν ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί χωρίς τη δική τους ευθύνη.

Κάτι τέτοιο, όπως λέει, θα μπορούσε να γίνει αν μετά τη λήξη της καλοκαιρινής σεζόν όλες οι αυθαίρετες εξωτερικές κατασκευές των καταστημάτων με τη συνδρομή και έξοδα του Δήμου αποσυναρμολογούνταν και μεταφερόταν σε χώρο του Δήμου. Με την κίνηση αυτή θα μπορούσε να προχωρήσει η εξομοίωση Ζώνης Λιμένα και η μεταβίβαση της κυριότητας των κοινοχρήστων χώρων στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της Ιεράπετρας, ανεξάρτητα από την προσπάθεια εύρεσης χρηματοδότησης για τη συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Στην περίπτωση που η χρηματοδότηση δεν βρεθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι οι πέργκολες θα μπορούσαν να επανατοποθετηθούν στα σημεία που βρισκόταν και πριν με μικρό σχετικά κόστος.

Ο κ. Πανταζής αμφισβήτησε ότι έχει παραδοθεί η οριστική μελέτη για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Δήμο Ιεράπετρας από τον φορέα «Βιώσιμη Πόλη» που έχει αναλάβει την εκπόνησή της, γι’ αυτό και δεν υπάρχει το σαφές κόστος των έργων που θα απαιτηθούν ώστε τελικά το ποσό αυτό να μπορέσει να αναζητηθεί είτε από το κεντρικό κράτος είτε από την Περιφέρεια Κρήτης.

Τελικά, τόσο η εύρεση χρηματοδότησης όσο και η ολοκλήρωση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου δείχνει πως θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να υλοποιηθεί και έτσι οι επιχειρήσεις του παραλιακού μετώπου θα συνεχίσουν να  βρίσκονται σε μια διαρκή ομηρία αν δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, τόνισε ο κ. Πανταζής.

Παράλληλα σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις απομάκρυναν μόνες τους τις αυθαίρετες κατασκευές, πέρα από το ότι θα εξυπηρετούσαν την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων προς το Δήμο Ιεράπετρας, θα εξασφάλιζαν ότι και η Κτηματική Υπηρεσία θα τηρήσει την υπόσχεση που έχει δώσει προς το Δήμο πως θα του παραχωρήσει τη δυνατότητα χρήσης και μίσθωσης των κοινόχρηστων χώρων.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη