Η αναποφάσιστη Κρήτη ψάχνει μια θέση ανάμεσα στα αγροτικά μπλόκα και τον κρητικό Υπουργό


 Διασπασμένη σε δύο, τρία ή και περισσότερα κομμάτια και χωρίς ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο προσέρχεται η αγροτική Κρήτη σε ένα διήμερο κινητοποιήσεων και συζητήσεων το οποίο θα κορυφωθεί το απόγευμα της Τρίτης με τα τρακτέρ της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας να οδεύουν προς την πλατεία Συντάγματος.

Οι διαβουλεύσεις της περασμένης εβδομάδας μεταξύ των αγροτικών φορέων του νησιού δεν κατάφεραν να φέρουν μια κοινή στάση για το αν και πως θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για να διεκδικηθούν βασικά αιτήματα που απασχολούν τους αγρότες της Κρήτης και λιγότερο αυτούς της υπόλοιπης Ελλάδας όπως η πρόσφατη εξάλειψη (σχεδόν) του μεταφορικού ισοδύναμου αλλά και της έλλειψης εργατών γης.

Ο ενεργός ρόλος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος αρχικά κάλεσε και συζήτησε με αγροτικούς φορείς της Κρήτης στο Ηράκλειο πριν μια εβδομάδα αλλά και η προγραμματισμένη σημερινή συνάντηση στην Αθήνα με τον ίδιο και άλλους αρμόδιους Υπουργούς έπαιξαν «πυροσβεστικό» ρόλο ώστε να μην επεκταθεί το μέτωπο των κινητοποιήσεων και στην Κρήτη, όμως είναι βέβαιο πως δεν έπεισε τους πάντες για τις προθέσεις του. Απ’ την άλλη η ισχυρή εκπροσώπηση του ΚΚΕ στα μπλόκα της κεντρικής Ελλάδας έχει παίξει το ρόλο της στο να εκφραστούν αμφιβολίες για τις σκοπιμότητες που υπάρχουν πίσω από εκεί.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα καλέσματα της τελευταίας στιγμής που έγιναν εντός του Σαββατοκύριακου από αγροτικούς συλλόγους και φορείς της Κρήτης με σκοπό να υπάρξει συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο της Τρίτης και αναχώρηση από το λιμάνι του Ηρακλείου το βράδυ της Δευτέρας.

Πολλοί εκπρόσωποι αγροτικών φορέων έχουν εκφράσει τη στήριξή τους και θα συμμετάσχουν με την φυσική τους παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας όπως ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Τσιφετάκης ο οποίος διαφώνησε με τους άλλους μεγάλους Συλλόγους της Κρήτης, όπως αυτών της Ιεράπετρας και του Τυμπακίου. Στην ίδια γραμμή και ο πρώην συνδικαλιστής, νυν περιφερειακός σύμβουλος Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι τόνισε πως αν και δε συμμετέχει πλέον στις οργανωτικές κινήσεις, ο ίδιος στήριζε εξαρχής τις προσπάθειες διεκδικήσεων των αγροτών για χρόνια προβλήματα που παραμένουν ανεπίλυτα.

Από πλευράς Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας μετά την απόφαση που πάρθηκε στη γενική συνέλευση για μη συμμετοχή στο συλλαλητήριο και άλλη μορφή κινητοποιήσεων εντός Κρήτης, αν χρειαστεί, σήμερα αναμένονται εξελίξεις από την ευρεία συνάντηση που θα γίνει.

Το ανάμικτο κλίμα που υπάρχει εντός των τάξεων των αγροτών φάνηκε και στην πρόσφατη ετήσια πανελλαδική συνέλευση των Μελισσοκόμων στη Λάρισα όπου δεν υπήρξε συμφωνία για συμμετοχή στο συλλαλητήριο με αποτέλεσμα να υπάρξουν παραιτήσεις στο όργανο της Ομοσπονδίας και μεμονωμένα πρόσωπα όπως ο κ. Κρασσάς σε επίπεδο Κρήτης να παίρνουν την απόφαση για αυτόνομη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, και διοργάνωση νέου συλλαλητηρίου την Πέμπτη στην Αθήνα με σκοπό να ακουστούν τα αιτήματα των μελισσοκόμων.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη