Τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το Σίσι, την Ελούντα και την Ιεράπετρα συζήτησαν, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και με διάθεση συνεργασίας, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, και τη Γενική Γραμματέα της Δημόσιας Περιουσίας, κ. Νάγια Κόλλια.
Η συζήτηση ξεκίνησε με το κομβικό ερώτημα αν κατεδαφίζουμε μόνο και μόνο για να εφαρμόσουμε το νόμο, διότι αυτό υποδηλώνει αδιαφορία για τους πολίτες, την οικονομία και τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.
Αφού παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης μεμονωμένα και τόνισε τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα προκληθούν στις τοπικές κοινωνίες, και τις συνέπειες στο τουριστικό προϊόν και την ανάπτυξη των περιοχών αυτών, εξαιτίας της απουσίας ενός συγκεκριμένου πλάνου ανάπλασης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, η Βουλευτής ζήτησε τη λήψη νομοθετικών μέτρων για την οριστική και βιώσιμη λύση του ζητήματος.
Συγκεκριμένα, πρότεινε την έκδοση μίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο Masterplan ανάπλασης παραλιακού μετώπου το οποίο θα περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:
- αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης·
- μία ενιαία χρηματοδότηση για το σύνολο του έργου ανάπλασης·
- μία ενιαία Επιτροπή για την ανάδειξη του αναδόχου μελετητή και την ανάδειξη του αναδόχου κατασκευαστή στη συνέχεια και μία ενιαία μελέτη όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου και Δήμος)·
- έναν ενιαίο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου ο οποίος με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση για το σύνολο του έργου θα προβεί στη συνέχεια στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών – όπου αυτές υπάρχουν – και στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου·
- να παρέχεται η δυνατότητα στους Δήμους να προβούν στις διαδικασίες τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών πριν να γίνουν κατεδαφίσεις με σκοπό την περαιτέρω επιτάχυνση της υλοποίησης του κάθε σταδίου του έργου, καθώς επίσης και του ίδιου του έργου στο σύνολό του, και τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών που θα προκληθούν στις τοπικές κοινωνίες·
- στο εν λόγω Masterplan να τρέχουν ταυτόχρονα όλες οι εσωτερικές διεργασίες που απαιτούνται και άπτονται της δικαιοδοσίας του κάθε αρμόδιου Υπουργείου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλιστεί πρώτον η όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίησή του και δεύτερον η αποφυγή της αποσπασματικότητας που καθυστερεί την όλη πορεία του έργου.
Η ύπαρξη του εν λόγω Masterplan, προϋποθέτει τη σύσταση μίας διϋπουργικής ομάδας των συναρμόδιων Υπουργείων, που θα λειτουργεί ως Επιβλέπουσα Αρχή, και η οποία θα επιβλέπει την εξέλιξη του έργου και θα συντονίζει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και όλους τους αρμόδιους φορείς που θα εμπλέκονται στο έργο της ανάπλασης, και στην οποία θα οφείλουν να αναφέρονται.
Για το παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας και λαμβάνοντας υπόψη το μήκος του που εκτείνεται στα 1500 μέτρα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα για την τμηματική ανάπλαση ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο άμεση ολοκλήρωσή της. Επιπλέον, τόνισε την αναγκαιότητα να προχωρήσουμε σε όλα τα απαραίτητα στάδια της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου μόνον όταν εξασφαλιστεί το εν λόγω ενιαίο Masterplan μέσα στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα στάδια – ένταξη κατεδαφίσεων και η ένταξη του έργου της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας-, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση αυτού και με την ύπαρξη σαφούς χρονοδιαγράμματος αναφορικά με την υλοποίηση του. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλιστεί πως οι καταστηματάρχες θα μπορούν να δουλέψουν αυτή την σεζόν.
Αναφορικά με το παραλιακό μέτωπο του Σισίου ενημέρωσε τον Υπουργό για την πορεία του έργου και την υποβολή της πρώτης αίτησης από τον Δήμο Αγίου Νικολάου για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών της τότε Κοινότητας και του αιτήματος για τον επανακαθορισμό της γραμμής του αιγιαλού στην παράκτια ζώνη του Σισίου. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την αναγκαιότητα δόμησης ενός Masterplan που θα αφορά τη μελέτη, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και την επιτάχυνση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών νομιμοποίησης και τελικής ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.
Τόσο στις περιπτώσεις της Ελούντας, της Ιεράπετρας και του Σισίου, όσο και σε αρκετά παραλιακά μέτωπα της χώρας, δεδομένου ότι η διαδικασία της νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών από τη μεριά του Δήμου είναι αρκετά χρονοβόρα, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, ζήτησε και την περαιτέρω παράταση της πλατφόρμας για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών των Δήμων και των λοιπών φορέων του Δημοσίου βάσει του ν.2971/2001 πέρα από τις 23 Απριλίου 2024, ώστε να δοθεί ένα επαρκές χρονικό διάστημα στους Δήμους να ολοκληρώσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.
Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών άκουσε τα αιτήματα και τις προτάσεις της Βουλευτή με θετική διάθεση και δεσμεύτηκε πως θα τα εξετάσει προσεκτικά πάντα στα πλαίσια της συναρμοδιότητας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με κύριο γνώμονα τη διασφάλιση της νομιμότητας από τη μία πλευρά και των συμφερόντων των ιδιωτών από την άλλη. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, προέβη σε κατάθεση Ερωτήσεων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία για το κάθε ένα παραλιακό μέτωπο ξεχωριστά, με σκοπό την απόκτηση εγγράφων απαντήσεων επί των συγκεκριμένων αιτημάτων.
Δημοσίευση σχολίου