Απεντάσσεται και το Φράγμα Αγίου Ιωάννη από το Ταμείο Ανάκαμψης;


 Νέα, δυσάρεστα δεδομένα σχετικά με έργα υπό ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει στην επιφάνεια ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος ο οποίος με ανακοίνωσή του αποκαλύπτει, για πρώτη φορά, την πλήρη λίστα των έργων σε όλη την Ελλάδα τα οποία η κυβέρνηση για διάφορους λόγους είχε αρχικά συμπεριλάβει στο σχεδιασμό της και τελικά αποφάσισε είτε να τα απεντάξει είτε να ζητήσει τροποποιήσεις και παρατάσεις.

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό και επιβεβαιωμένο πως ένα από αυτά τα έργα το οποίο απεντάχθηκε αφορά τα συνοδά έργα των Μπραμιανών, πλέον όμως γίνεται γνωστό πως στην ίδια κατηγορία έργων για τα οποία είχε ζητηθεί είτε απένταξη είτε τροποποίηση βρίσκεται και το έργο κατασκευής φραγμάτων και αρδευτικών έργων μέσω ΣΔΙΤ στον Άγιο Ιωάννη και τις Χοχλακιές στη Σητεία.

Μετά τη συγκεκριμένη αποκάλυψη μένει να απαντηθεί αρμοδίως από την κυβέρνηση αν το Φράγμα Αγίου Ιωάννη και της Λιμνοδεξαμενής Χοχλακιών έχει απενταχθεί οριστικά ή αν έχει εγκριθεί κάποιος εναλλακτικός τρόπος κατασκευής του.

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος αποκαλύπτει «όλα τα έργα για τα οποία η Κυβέρνηση ζήτησε τροποποίηση (λόγω εμποδίων – καθυστερήσεων) ή απένταξη» και σε αυτήν περιλαμβάνονται και έργα που αφορούν την Κρήτη, με σημαντικότερο όλων τον Βόρειο Οδικό Άξονα.

Ο κ. Γερουλάνος κάνει λόγο για τη «λίστα που το Υπουργείο Οικονομικών δεν ήθελε να δεις ποτέ» και επικρίνει την Κυβέρνηση πως «… έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να εμποδίσει την έρευνα του κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη, προκειμένου οι αρνητικές ειδήσεις να διαρρέουν με το σταγονόμετρο και να προωθείται μόνο το θετικό κυβερνητικό μήνυμα. Ακόμα και εις βάρος της Διαφάνειας. Αυτό που αρνήθηκε να κάνει η Κυβέρνηση, να ενημερώσει με διαφάνεια, το κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, αφού μελετήσαμε, όσο πιο επισταμένα γίνεται, πλειάδα στοιχείων χαμένα μέσα στο διαδίκτυο».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Γερουλάνος μετά την έρευνα όλων των στοιχείων, το Ταμείο Ανάκαμψης «δεν περιλαμβάνει πλέον ορισμένα μέτρα, ένα εκ των οποίων είναι το μέτρο 16962 (υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών) για την ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών που συνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά της και την Κύπρο».

Επίσης, 9 μέτρα «τροποποιούνται λόγω “απροσδόκητων εμποδίων, καθυστερήσεων που σχετίζονται με τη σύναψη συμβάσεων και τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας”, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η ελληνική Κυβέρνηση, η οποία ζήτησε τροποποίηση του πεδίου εφαρμογής τους ή την παράταση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησής τους», σημειώνει ο κ. Γερουλάνος. Μεταξύ αυτών, είναι «ο στόχος 261 και το ορόσημο 262 του μέτρου 16630 (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης) για την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών και την ολοκλήρωση του έργου».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, «η Ελλάδα εξήγησε ότι 14 μέτρα τροποποιούνται, διότι απρόβλεπτα προβλήματα, που άπτονται των συγκεκριμένων μέτρων, όπως πιο περίπλοκες από τις αρχικά προβλεπόμενες νομικές και τεχνικές απαιτήσεις, προκάλεσαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή. Η Ελλάδα ζήτησε παράταση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησής τους για 14 περιπτώσεις», μεταξύ των οποίων είναι:

«• Το ορόσημο 161 του μέτρου 16755 (μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης) για την κοινοποίηση ανάθεσης συμβάσεων που αποστέλλεται από το Υπουργείο Υγείας σε αναδόχους για την ανακαίνιση τουλάχιστον 156 Κέντρων Υγείας (50 % του συνόλου των Κέντρων Υγείας στην Ελλάδα) που θα αναβαθμιστούν μέσω ενεργειακά αποδοτικών ανακαινίσεων και ενεργειακά αποδοτικών μέτρων όσον αφορά τη δημόσια υποδομή και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

• Τα ορόσημα 293 και 298 του μέτρου 16975 (παρεμβάσεις αναβάθμισης περιφερειακών λιμένων) για την ολοκλήρωση της κοινοποίησης ανάθεσης συμβάσεων για αναβαθμίσεις περιφερειακών λιμένων με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και παρεμβάσεις αναβάθμισης περιφερειακών λιμένων σε νησιά και περιοχές με ανεπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα.

• Το ορόσημο 295 του μέτρου 16931 (τουριστική ανάπτυξη) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάθεσης συμβάσεων για αναβαθμίσεις τουριστικών λιμένων με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο κ. Γερουλάνος, «η Ελλάδα εξήγησε ότι 17 μέτρα τροποποιούνται ή αποσύρονται διότι απρόβλεπτα προβλήματα που άπτονται των συγκεκριμένων μέτρων κατέστησαν απαραίτητη μια εναλλακτική προσέγγιση για την επίτευξη του στόχου του μέτρου ή δημιούργησαν την ανάγκη προσαρμογής του μέτρου για την επίτευξη παρόμοιων στόχων με αποτελεσματικότερο τρόπο».

Συγκεκριμένα, «η Ελλάδα ζήτησε την τροποποίηση ή την απαλοιφή του πεδίου εφαρμογής των προαναφερθέντων οροσήμων και στόχων ή την παράταση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης σε 17 περιπτώσεις», μεταξύ των οποίων είναι:

• Το μέτρο 16882 (αντιπλημμυρικά έργα) που αφορά, μεταξύ των άλλων:

– Κατασκευή συμπληρωματικών έργων ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου Π.Ε. Λασιθίου Κρήτης.

Τα ορόσημα 312 και 316 του μέτρου 16285 (επενδύσεις στο εθνικό αρδευτικό δίκτυο μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ) που αφορούν, μεταξύ των άλλων:

– Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Δ.Δ. Παλαικάστρου, Δ. Ιτάνου, Ν. Λασιθίου και Συνοδά Έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Ν. Λασιθίου και Βασικά Έργα Αξιοποίησης αρδευτικού νερού.

Ο κ. Γερουλάνος με ερώτησή του ζητά απαντήσεις για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στις συγκεκριμένες ενέργειες για κάθε ένα από τα έργα τα οποία είτε απεντάχθηκαν είτε ζητούνται αλλαγές.

Αναλυτικά η λίστα με τα έργα ΕΔΩ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη