Δεν έχουν τέλος τα καραβάνια με… μετανάστες που κάνουν στάση νότια της Κρήτης.Σ
Σήμερα πρωινές ώρες, στέλεχος της ΕΛΑΣ εντόπισε στην παραλία «Τρυπητή» της Γαύδου 91 μετανάστες.
Οι 28 μεταφέρθηκαν με σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων και από εκεί σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας στον Καλαθά Χανίων.
Οι υπόλοιποι 63 αλλοδαποί παραμένουν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Δήμου Γαύδου και πρόκειται να μεταφερθούν στα Χανιά με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών.
Την ίδια ώρα κατά την προανάκριση συνελήφθη ένας 23χρονης ως ο διακινητής του.
Προβληματισμός στις αρχές
Στα Χανιά υπάρχει έντονος προβληματισμός των αρχών και της αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι υπάρχει κορεσμός στα σημεία φιλοξενίας, αφού δεκάδες μετανάστες φιλοξενούνται και στις κατασκηνώσεις του Καλαθά. Ερυθρός Σταυρός, νοσηλευτές και υγειονομικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους χώρους φιλοξενίας, έχουν διαθέσει τροφή, χυμούς και νερά, καταγράφουν και παρέχουν ιατρική φροντίδα σε όσους χρειάζονται.
Την ίδια ώρα και η δήμαρχος Γαύδου με επιστολές της προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρη Καιρίδη, τονίζει ότι η «Γαύδος δεν αντέχει άλλο και ζητά να εξεταστεί μία έκτακτη οικονομική επιχορήγηση καθώς ο προϋπολογισμός μας αδυνατεί να καλύψει χρηματικά την φιλοξενία των μεταναστών που καταφτάνουν διαρκώς στο νησί».
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος της Δυτικής Κρήτης αναφέρει:
«Η προαναφερθείσα κατάσταση δεν φαίνεται να συγκινεί κανένα, ούτε φαίνεται να ενδιαφέρει το ότι οι Υπηρεσίες μας υπολειτουργούν, αφού σχεδόν όλο το προσωπικό τους αφοσιώνεται στις διασώσεις των Π.Ε.Π., στις μεταφορές τους από τα νότια των Ν. Χανίων και Ρεθύμνης προς Χανιά-Ρέθυμνο σε προσωρινούς χώρους φύλαξης, στις φυλάξεις, τις ανακριτικές διαδικασίες και τις μεταγωγές σε Κ.Υ.Τ. Αθηνών.
Το φιλότιμο που επιδεικνύουν οι συνάδελφοι μας έχει αρχίσει να εξαντλείται, ενώ καθημερινά δεχόμαστε την αγωνία τους, η οποία διακατέχεται από αίσθημα αδικίας, νιώθοντας απαξίωση από την υποβάθμιση της εργασιακής και οικογενειακής τους καθημερινότητας.
Η Ένωση μας επανειλημμένα έχει θίξει το ζήτημα της υποστελέχωσης και τις άνισης αντιμετώπισης των Υπηρεσιών και των πλωτών μέσων της περιφέρειας μας, ζητώντας για πολλοστή φορά :
Την άμεση αποκατάσταση των οργανικών θέσεων όλων των Υπηρεσιών μας και ιδιαίτερα των Λιμενικών Σταθμών Παλαιόχωρας, Χ. Σφακίων και Αγίας Γαλήνης η οποία αγγίζει το 50%, καθώς και την ενίσχυση των πλωτών μας μέσων με διπλά πληρώματα, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες όπου με την σημερινή κατάσταση δοκιμάζει τα όρια των στελεχών μας με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του προσωπικού και των μέσων.
Την ενίσχυση του Ν/Γ 519 της Λιμενικής Αρχής Αγίας Γαλήνης, το πλήρωμα του οποίου έχει αναλάβει και έχει επιφορτιστεί αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο βάρος με συνεχόμενες και σε μεγάλη ακτίνα αποστολές οι οποίες για να εκτελεστούν και να έρθουν σε πέρας τις περισσότερες φορές ξεπερνούν κατά πολύ το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας με αποτέλεσμα να έχουν επιφέρει σωματική και ψυχική εξάντληση του υφιστάμενου προσωπικού.
Την αντικατάσταση του σκάφους Π.Λ.Σ. 121 της Λιμενικής αρχής Παλαιόχωρας το οποίο είναι αδύνατο να ανταποκριθεί με ασφάλεια στις τόσο αυξημένες απαιτήσεις που έχει επιφέρει το μεταναστευτικό αλλά και την εκτέλεση αποστολών, περιπολιών, διακομιδών.
Την τοποθέτηση στο Π.Π.Λ.Σ. 920 νέων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Λ/Φ και Σημ/ρων) προκειμένου να ενισχυθεί η σύνθεση του. Ειδικά το ανωτέρω πλωτό είναι το μόνο στην Ελλάδα από τα τέσσερα που διαθέτει το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ που δεν έχει ενισχυθεί με νέα στελέχη, ένα σκάφος που απουσιάζει σχεδόν όλο το έτος από την βάση του, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για την ανάγκη αποφόρτισης – ανάπαυσης του προσωπικού και την έστω ολιγοήμερη επανένωση του πληρώματος με τις οικογένειές του, εξαντλώντας τους ψυχικά και σωματικά με γνώμονα μόνο τις Υπηρεσιακές ανάγκες.
Να αποκατασταθεί εδώ και τώρα το παράλογο και να αποδοθεί δικαιοσύνη στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης, με την ένταξη στην τρίτη κατηγορία των Υπηρεσιών μας (Παλαιόχωρας, Χώρας Σφακίων και Αγίας Γαλήνης), καθώς
Έχουν ίδια γεωγραφικά σύνορα και επιπλέον το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης (Ν. Γαύδο),
Αποτελούν δυσπρόσιτες περιοχές και παραμένουν υποστελεχωμένες,
Οι υπηρετούντες σε αυτές έχουν κλείσει 7, 8 και πλέον χρόνια και δεν μπορούν να μετακινηθούν,
Υπάρχει μηδενικό ενδιαφέρον υπηρέτησης σε αυτές τις υπηρεσίες,
όπως έχουν ήδη ορθώς ενταχθεί Υπηρεσίες της Ανατολικής Κρήτης, εκτός και αν ανήκουμε σε άλλο Σώμα.
Να επανεξεταστεί η διαδικασία αποσπάσεων όπως γίνεται με την μετακίνηση μεγάλου αριθμού στελεχών μας προς ενίσχυση των Λιμενικών αρχών του Αν. Αιγαίου, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η έξαρση του μεταναστευτικού στην περιοχή μας.
Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει και στην Κρήτη και όσο γρηγορότερα ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση και την διαχείριση του, τόσο το καλύτερο για όλους, πριν είναι πολύ αργά και μετατραπεί η Ν. Γαύδος στην δικιά μας Λαμπεντούζα».
Δημοσίευση σχολίου