Αρχίζει σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την αναβάθμιση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και την εν γένει ενίσχυση των ΑΕΙ, αναμένεται να επικεντρωθεί στις διατάξεις που αφορούν στην εγκατάσταση παραρτημάτων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για μια «εμβληματική μεταρρύθμιση» και έχει υπογραμμίσει πως τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται ουσιαστικά να αποκαταστήσουν μία «ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία». Κι αυτό, όπως επεσήμανε, «γιατί παραμένουμε μία από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση».
Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από δέκα σοβαρά ξένα πανεπιστήμια για την ίδρυση παραρτημάτων τους στην Ελλάδα».
Παράλληλα έχει κάνει λόγο για ένα «στέρεο συνταγματικό βήμα» , απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί «αντισυνταγματικότητας με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος».
Από την κυβέρνηση εξαπολύουν πυρά προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το γεγονός πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους είναι η κριτική που ασκείται στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο από το «γαλάζιο» στρατόπεδο κατηγορούν πως άλλαξε στάση.
Στην Επιτροπή Μορφωτικών, και στην επί της αρχής ψηφοφορία, η Ν.Δ. ψήφισε «υπέρ» του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η ΚΟ Σπαρτιάτες και η ΚΟ Νίκη ψήφισαν «κατά», ενώ η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασαν την επιφύλαξή τους.
Στο συζητούμενο νομοσχέδιο έχουν επίσης κατατεθεί δύο τροπολογίες της κυβέρνησης: Με την πρώτη αυξάνεται το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών στα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας, κατά 500 ευρώ. Με τη δεύτερη τροπολογία προβλέπονται –μεταξύ άλλων– ρυθμίσεις κοινωνικής προστασίας προς πολίτες μετά από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, καθώς και ρυθμίσεις για την επαναπρόσληψη πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης.
ΣΥΡΙΖΑ: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
«Η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα, είναι αγαθό που προστατεύεται από το Σύνταγμα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Μάλιστα από την Κουμουνδούρου επισημαίνεται πως οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικές και ακόμα κι αν ψηφιστούν θα οδηγήσουν σε προσφυγές στην δικαιοσύνη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση για «υποκρισία» όσον αφορά τα λεγόμενα της για τα δημόσια πανεπιστήμια, επισημαίνοντας πως «τέσσερεις είναι οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για να πειστεί μια κοινωνία ότι μια κυβέρνηση όντως ενδιαφέρεται για τα δημόσια πανεπιστήμια: Η άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η φοιτητική μέριμνα, ο αριθμός των προσλήψεων καθηγητών, οι μισθοί των καθηγητών».
Παράλληλα έχει καλέσει όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές και προοδευτικές να απορρίψουν χωρίς «ήξεις αφήξεις» το αντισυνταγματικό – όπως σημειώνει – νομοσχέδιο
ΠΑΣΟΚ: Νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη διευθέτηση συμφερόντων
Κριτική στην κυβέρνηση πως το νομοσχέδιο έχει ως στόχο την διευθέτηση συμφερόντων ασκεί το ΠΑΣΟΚ, που έχει εκφράσει την διαφωνία του με τις προωθούμενες διατάξεις. Απαντώντας στα «γαλάζια» πυρά η Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζει πως διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματος είναι η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης – αναφορικά με το νομοσχέδιό – σημείωσε πως «και σε αυτή την περίπτωση ακολουθείται η πεπατημένη των προηγούμενων τεσσάρων ετών της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: μεταρρυθμίσεις κατ’ όνομα, γραμμένες σε κλειστά δωμάτια χωρίς καμία πρωτοβουλία διαλόγου και σύνθεση».
Πάντως το θέμα πυροδότησε συζητήσεις στο εσωτερικό της Κοινονουλευτικής Ομαλδας του κόμματος, που συνεδρίασε χθες. Μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν καθώς ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Νάντια Γιαννακοπούλου εξέφρασαν διαφορετική θέση, ωστόσο από την Χαριλάου Τρικούπη γίνεται σαφές πως πρόκειται να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία. Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Δημοσίευση σχολίου