«Όχι» σε καλοκαιρινές θερμοκηπιακές καλλιέργειες λέει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας εξαιτίας της λειψυδρίας

 


Με τον Μάρτιο να φτάνει προς το τέλος του ο φετινός χειμώνας έφυγε με χαρακτηριστικά μικρές ποσότητες βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ιεράπετρας και πλέον μετά από αρκετά χρόνια το ζήτημα της λειψυδρίας και των αποθεμάτων νερού στο φράγμα Μπραμιανών έρχονται ξανά στην επιφάνεια.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας Μανώλης Παπαδάκης μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι έδωσε μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή στέλνοντας παράλληλα μια σαφή προειδοποίηση για το επερχόμενο καλοκαίρι και όσους αγρότες σκέφτονται να προχωρήσουν σε νέες καλλιέργειες.

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή στο φράγμα Μπραμιανών υ πάρχουν αποθέματα 9 εκατ. κυβικών νερού ενώ αυτή την περίοδο που διανύουμε οι ποσότητα μένει σταθερή σε σχέση με την κατανάλωση.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε, ο επόμενος μήνας θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος σε σχέση με τις βροχοπτώσεις αφού αν δεν ενισχυθεί το απόθεμα η περιοχή θα αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τους επόμενους μήνες.

Τα υπάρχοντα αποθέματα, ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, επαρκούν για να ολοκληρωθεί η φετινή καλλιεργητική σεζόν μέχρι τα τέλη Μαΐου και να μείνουν ποσότητες για να ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική χρονιά το ερχόμενο φθινόπωρο, πάντα με την ελπίδα πως από του χρόνου οι βροχοπτώσεις θα επανακάμψουν. Αυτό όμως δεν θα μπορέσει να συμβεί αν οι αγρότες της περιοχής προχωρήσουν σε καλοκαιρινές καλλιέργειες.

Ο κ. Παπαδάκης τόνισε πως ο ΤΟΕΒ διαχρονικά αποτρέπει τους αγρότες να προβαίνουν σε καλοκαιρινές καλλιέργειες αφού απαιτούν πολλαπλάσιες ποσότητες νερού και πολύ σπάνια είναι επικερδής, συχνά όμως έχει κάνει τα στραβά μάτια σε όσους προβαίνουν σε υπερβάσεις καταναλώσεων.

Το φετινό καλοκαίρι η έναρξη καλλιεργειών θα είναι μια «εγκληματική ενέργεια» υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης αφού είναι βέβαιο πως αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στην έναρξη της φθινοπωρινής σεζόν.

Από πλευράς ΤΟΕΒ σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος Απριλίου με τον πρόεδρο να αναφέρει πως δεν υπάρχει προσανατολισμός για μείωση των δικαιούμενων ποσοτήτων νερού αλλά για μια αυστηρότερη πολιτική και έλεγχο το φετινό καλοκαίρι.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη