Σήμερα αποφασίζει η δικαιοσύνη αν θα κλείσει η στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης στην Ιεράπετρα


Μια Δομή, δύο θάνατοι,
 διαδοχικοί τραυματισμοί, πολλές συζητήσεις και … το λουκέτο. Στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και Επανένταξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα μπήκε λουκέτο με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου,  βάση έκθεσης κοινωνικής λειτουργού για τις συνθήκες που επικρατούν αλλά και μετά τα διαδοχικά περιστατικά θανάτων και τραυματισμών. Η διερεύνηση της υπόθεσης από τις Αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ πρακτικά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους που φιλοξενούνταν (και φιλοξενούνται) στην εν λόγω μονάδα. 

Κι αυτό γιατί, δημόσιες μονάδες δεν υπάρχουν και το κόστος των ιδιωτικών είναι απλησίαστο, όπως αναφέρουν οικογένειες των φιλοξενούμενων στη Μονάδα της Ιεράπετρας που τελικά οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Αναφορικά με τα συμβαίνοντα στην εν λόγω Δομή ωστόσο, η υπόθεση, μετά και από ανώνυμες καταγγελίες, φαίνεται να έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς τα διαδοχικά περιστατικά θανάτων και τραυματισμών έχουν κινητοποιήσει το μηχανισμό, ενώ ταυτόχρονα και το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας φαίνεται πως ουκ ολίγες φορές έχει περιθάλψει ανθρώπους από τη Μονάδα αυτή.

Το μεσημέρι συζητείται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου η αίτηση που κατέθεσε η διοίκηση της Δομής για αναστολή  της απόφασης για το λουκέτο στη Δομή. Η διοίκηση ζήτησε να γίνει επανέλεγχος από β’βάθμιο όργανο, αίτημα το οποίο δεν έχει απαντηθεί, με την Περιφέρεια ωστόσο να επιμένει στο λουκέτο, λόγω ανεπάρκειας προσωπικού και κακώς συνθηκών υγιεινής.

Αναφορικά με τους δύο θανάτους, από την πλευρά της Δομής υποστηρίζεται ότι η έρευνα της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας κατέληξε στο ότι επρόκειτο για φυσικούς θανάτους, ενώ υπό διερεύνηση είναι τα περιστατικά των τραυματισμών.

Πηγή: cretalive

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη