Aκυρώθηκε η απόφαση του Δήμου Ιεράπετρας για είσοδο γονέων-εθελοντών στους παιδικούς σταθμούς


 Τέλος στην πρόθεση του Δήμου Ιεράπετρας να χρησιμοποιήσει κάποιους γονείς ως εθελοντές στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς βάζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία με χθεσινή της απόφαση ακύρωσε την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε παρθεί στις 31 Ιανουαρίου 2024.

Παράλληλα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης απέρριψε ως «απαράδεκτη» την αίτηση ακύρωσης της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Λασιθίου κρίνοντας πως ο Σύλλογος δεν έχει έννομο συμφέρον για αιτηθεί την συγκεκριμένη πράξη.

Θυμίζουμε πως το θέμα της εισόδου γονέων εθελοντών είχε απασχολήσει τη νέα δημοτική αρχή από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε καθήκοντα εξαιτίας των κενών σε προσωπικό και των συνεπακόλουθων προστίμων που έχουν βεβαιωθεί από την ΕΕΤΑΑ.

Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που είχε απευθύνει ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Σκουλούδης σε γονείς, αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να καλύπτουν περιστασιακά κάποια κενά και έτσι εδώ και αρκετό καιρό είχε δημιουργηθεί μια λίστα με περίπου 20 άτομα τα οποία πληρούσαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις με σκοπό να βοηθούσαν επικουρικά όταν κρινόταν αναγκαίο, κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ εν αναμονή της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Στον έλεγχο νομιμότητας που έγινε και στο σκεπτικό της απόφασης της Αποκεντρωμένης αναφέρεται πως στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μπορούν να εργάζονται άτομα συγκεκριμένων ειδικοτήτων και καθηκόντων (βρεφονηπιοκόμοι, μάγειρες κλπ), οι οποίες ορίζονται από συγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας και έτσι κρίθηκε πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αόριστη αφού δεν αναφέρει συγκεκριμένα σε ποιες θέσεις και με ποια καθήκοντα θα απασχολούνταν οι εθελοντές.

Παράλληλα γίνεται σαφές πως το νομικό πλαίσιο του 2021 που επιτρέπει τη σύσταση εθελοντικών Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών (Ο.Κοι.Π.) αφορά οργανώσεις που είναι ανεξάρτητες από κυβερνήσεις ή φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης δίνοντάς τους το δικαίωμα να προσφέρουν υπηρεσίες σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε τέτοιες περιπτώσεις ξεκαθαρίζεται πως η εθελοντική εργασία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μορφή εξαρτημένης εργασίας ώστε να ισχύουν οι προβλέψεις του εργατικού δικαίου ενώ δεν προβλέπεται κοινωνική ασφάλιση για τους εθελοντές.

Τέλος στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρεται πως από πλευράς ΕΕΤΑΑ, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα χρήματα για τα voucher σε γονείς, υπάρχει πρόβλεψη που ορίζει πως το προσωπικό που κάνει την πρακτική του άσκηση ή απασχολείται εθελοντικά σε παιδικούς σταθμούς δεν υπολογίζεται στον αριθμό των απαραίτητων εργαζομένων που απαιτείται ώστε να υπάρχει η κατάλληλη αναλογία παιδιών και εκπαιδευτικών.

Συμπερασματικά, ακόμα κι αν μια ανεξάρτητη, μη κρατική, μη κερδοσκοπική εθελοντική οργάνωση αποφάσιζε να ενισχύσει με εθελοντές τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ιεράπετρας αυτό δεν θα απάλλασσε τον Δήμο από την υποχρέωση να έχει το απαραίτητο προσωπικό ώστε να δικαιούται χρηματοδότηση για τα vouchers και να μην επιβαρύνεται με πρόστιμα λόγω ελλείψεων.

Παρά την συγκεκριμένη απόφαση πάντως θυμίζουμε πως μόλις προχθές εγκρίθηκαν από τον ΑΣΕΠ οι προκηρύξεις για προσλήψεις 14 εκπαιδευτικών στους παιδικούς σταθμούς της Ιεράπετρας και σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Ράδιο Λασίθι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σκουλούδης, η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών δεν αποκλείεται να γίνει εντός Μαΐου και έτσι να μην βεβαιωθούν νέα πρόστιμα προς το Δήμο Ιεράπετρας.

Ακολουθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και στη συνέχεια ολόκληρο το έγγραφο που αναλύεται το σκεπτικό της.

«Αποφασίζουμε

Α.
 Απορρίπτουμε ως απαράδεκτη την από 19/2/2024 ειδική διοικητική προσφυγή του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Λασιθίου κατά της με αριθ. 44/2024 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, αναφορικά με πρόταση επίλυσης προβλημάτων λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου

Ιεράπετρας, για τους λόγους που αναφέρονται στο εισηγητικό της παρούσης.

Β. Ακυρώνουμε τη με αριθ. 44/2024 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, αναφορικά με την επίλυση προβλημάτων λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Ιεράπετρας, κατά το μέρος αυτής που αφορά στην απασχόληση εθελοντών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Ιεράπετρας, για τους λόγους που αναφέρονται στο εισηγητικό της παρούσης.

Εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την κοινοποίησή της παρούσης απόφασης μπορεί να γίνει προσφυγή ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 (ΔΚΚ) που εδρεύει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Λ. Ικάρου & Σπανάκη 2 – Ηράκλειο.»



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη