Οι δύο δομές υποδοχές μεταναστών που ετοιμάζονται στην Κρήτη και οι εργάτες γης που αγνοούνται



Με σκοπό να γνωστές τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις αυξημένες ροές μεταναστών που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στην Κρήτη μέσω της Γαύδου και τη βάσιμη πιθανότητα πως αυτές θα αυξηθούν όσο καλυτερεύει ο καιρός ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης βρέθηκε το προηγούμενο διήμερο στην Κρήτη για σειρά επαφών στα Χανιά και το Ηράκλειο.

Το παρών στις χθεσινές συναντήσεις στην Περιφέρεια Κρήτης έδωσαν και οι αντιδήμαρχοι της Ιεράπετρας Νεκτάριος Παπαδάκης και Φωτεινή Περακάκη, όπως και ο πρόεδρος και γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Γαϊτάνης και Μιχάλης Βιαννιτάκης αντίστοιχα.

Ο κ. Παπαδάκης μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι για όσα έλαβαν χώρα στις χθεσινές συναντήσεις με τον Υπουργό να παρουσιάζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και φορείς από όλη την Κρήτη να θέτουν τους προβληματισμούς τους.

Βασικό συμπέρασμα της συνάντησης ήταν πως οι κατά τόπους Δήμοι θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν τις διαδικασίες υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών που ενδέχεται να φτάσουν στο νησί και έτσι συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα χρηματοδοτηθούν για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες που θα προκύψουν. Παράλληλα ο Υπουργός ανέφερε πως πρέπει να δημιουργηθούν δύο δομές φιλοξενίας δυναμικότητας 300 ατόμων ή κάθε μια με σκοπό να φιλοξενούν για 3 ή 4 μέρες τους μετανάστες πριν μεταφερθούν σε μεγαλύτερες δομές της υπόλοιπης χώρας. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις τοποθεσίες που θα δημιουργηθούν οι δομές δεν έγιναν γνωστές.

Παράλληλα όπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης στον Υπουργό τέθηκε το ζήτημα της έλλειψης εργατών γης που απασχολεί ιδιαίτερα την περιοχή της Ιεράπετρας (και όχι μόνο) τα τελευταία χρόνια και ζητήθηκε από τον Υπουργό να απαντήσει αν υπάρχει δυνατότητα να μπορεί να υπάρχει μια συνεννόηση με τους μετανάστες που θα βρεθούν στις δομές ώστε να εργαστούν νόμιμα, εφόσον υπάρχει ανάγκη. Σαφείς απαντήσεις δεν δόθηκαν και μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Παπαδάκης, ο Υπουργός ανέφερε πως ήδη το μεταναστευτικό πρόβλημα δημιουργεί μεγάλες αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία και έτσι οι οποίες κινήσεις γίνονται για προσέλκυση εργατών, όπως οι διάφορες διακρατικές συμφωνίες, χρειάζονται προσοχή.

Ακούστε αναλυτικά:

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη