Σύσταση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας να μην ανάψουν φέτος φουνάρες


 Με αφορμή την αποτίμηση της πρόσφατης άσκησης ετοιμότητας για σεισμό και τσουνάμι που έγινε σε όλη την Κρήτη και τη συμμετοχή των πυροσβεστικών δυνάμεων, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας κ. Καλιοντζής.

Τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν ότι η άσκηση κατέδειξε πολύ χρήσιμα στοιχεία για τις συναρμόδιες υπηρεσίες, το συντονισμό σε σύντομο χρόνο αλλά και τα γρήγορα αντανακλαστικά που θα πρέπει να επιδείξουμε όλοι σε πραγματικό φαινόμενο.

Παράλληλα, έγινε συζήτηση για την επίσημη αντιπυρική περίοδο που ξεκινά την 1η Μάη καθώς και τα εναέρια μέσα, πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό για την Κρήτη φέτος προβλέπεται να είναι πέντε. Από τις πρώτες μέρες θα βρίσκονται δυο στην Κρήτη και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έρθουν και τα υπόλοιπα. Όσο για το εποχικό προσωπικό θα βρίσκεται στη θέση του την πρώτη μέρα του μήνα.

Ιδιαίτερη υπόμνηση έκανε ο διοικητής για το άναμμα της φουνάρας το βράδυ της Ανάστασης, έθιμο δεκαετιών για το κάψιμο του Ιούδα. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει ήδη μιλήσει με τους περισσότερους προέδρους των κοινοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας και θα το κάνει άμεσα και με τους υπόλοιπους ώστε να το αποτρέψουν αυτό φέτος στα χωριά λόγω και της αντιπυρικής περιόδου που διανύουμε που απαγορεύεται η καύση στην ύπαιθρο αλλά και λόγω της έντονης ξηροθερμικής περιόδου που διανύουμε εδώ και αρκετό καιρό. Συνήθως επειδή στις φουνάρες συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος από ξερόχορτα και δίνουν πολύ ψηλά τη φλόγα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος φωτιάς ειδικά όταν φυσάει και λίγος αέρας. ” Φέτος δε θα ανάψουμε φουνάρες στα χωριά, όποιο χωριό αποφασίσει να το κάνει, θα το κάνει καθαρά με την ευθύνη του προέδρου. Φρονούμε ότι οι φετινές καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να έχουμε μια στιγμή το βράδυ της ανάστασης τόσες φωτιές στην περιοχή μας. Έτσι έχουμε μεγαλώσει όλοι μας αλλά φέτος πρέπει να κάνουμε λίγο πίσω” κατέληξε ο κ. Καλιοντζής.

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη