Δ. Καλιοντζής: Πρωτόγνωρη και ανεξήγητη η συμπεριφορά της πυρκαγιάς στις Μάλες – Δυσοίωνο μήνυμα για το φετινό καλοκαίρι

 


Πολύ μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στις Μάλες, κοντά στη μονή της Παναγίας Εξακουστής.

Περίπου 10 στρέμματα κυρίως χορτολιβαδικής αλλά και δασικής έκτασης έγιναν στάχτη με τα αίτια να αποδίδονται κατά πάσα πιθανότητα σε ανθρώπινη αμέλεια, όμως η δυσκολία να αναχαιτιστεί το μέτωπο ήταν κάτι το ασυνήθιστό.

Ο διοικητής της ΠΥ Ιεράπετρας Δημήτρης Καλιοντζής εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, τονίζοντας πως το χθεσινό φαινόμενο ήταν κάτι που ο ίδιος δεν έχει ξαναδεί, αφού η παρέμβαση στο σημείο τόσο αρχικά από εθελοντές όσο και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ήταν άμεση, στην περιοχή επικρατούσε άπνοια, κι όμως η πυρκαγιά εξαπλωνόταν διαρκώς χωρίς να μπορεί να περιοριστεί. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε να συνδράμουν δυνάμεις από όλο το νομό και από τη Βιάννο ώστε με δυσκολία να τεθεί υπό μερικό έλεγχο μετά από δύο ώρες περίπου.

Το φαινόμενο αυτό σύμφωνα με τον κ. Καλιοντζή δεν είναι καθόλου συνηθισμένο και πρέπει να διερευνηθεί από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς έπαιξε ρόλο για να συμβεί. Η ξηρασία, η έλλειψη βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων το χειμώνα είναι βασικοί παράγοντες ίσως όμως υπάρχουν κι άλλα στοιχεία και μεγαλύτερες αλλαγές στο κλίμα και το περιβάλλον που να οδήγησαν σε αυτό το φαινόμενο που πρέπει να γίνουν γνωστά.

Ο κ. Καλιοντζής ανέφερε χαρακτηριστικά πως η εμπειρία του στην Πυροσβεστική του έδινε πάντα την αισιοδοξία πως η ΠΥ Ιεράπετρας θα μπορούσε να προλάβει οποιαδήποτε πυρκαγιά ξεσπούσε σε απόσταση 15-20 χιλιομέτρων από την βάση της υπηρεσίες χωρίς να πάρει μεγάλες διαστάσεις, όμως το χθεσινό φαινόμενο τον έκανε να αλλάξει άποψη, κάνοντας λόγο για ένα πολύ δύσκολο και «ιδιαίτερο» καλοκαίρι που έρχεται.

Τέλος, ο διοικητής ανέφερε πως σήμερα αναμένεται η απόφαση της Διεύθυνσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης με σκοπό την ταχύτερη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από τα μέσα Απριλίου, κάτι που έχει ζητηθεί από όλες τις Πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης και το πιθανότερο είναι πως θα εγκριθεί.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη