Κοινοβουλευτική παρέμβαση της Κ. Σπυριδάκη για τις τεράστιες ποσότητες αδιάθετων κηπευτικών προϊόντων Θερμοκηπίου

 

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή το Αίτημα του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας για οικονομική ενίσχυση των παραγωγών των κηπευτικών προϊόντων θερμοκηπίου, εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων κηπευτικών τα οποία έμειναν αδιάθετα και δεν απορροφήθηκαν από την αγορά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, «οι παραγωγοί κηπευτικών προϊόντων θερμοκηπίου αντιμετωπίζουν πολλαπλές δυσκολίες, που σύμφωνα με τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

  1. στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας-Ρωσίας
  2. στις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού προς τους Έλληνες αγρότες με τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από Τρίτες Χώρες χωρίς να υπόκεινται σε αντίστοιχο έλεγχο όπως τους Έλληνες παραγωγούς και
  3. στο γεγονός ότι η καλλιέργεια κηπευτικών θερμοκηπίου είναι από τις πιο δαπανηρές καλλιέργειες και η ζημία σε αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ ανά στρέμμα».

Επιπρόσθετα, η Λασιθιώτισα Βουλευτής αναφέρει πως «η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει μία νέα πραγματικότητα και οι διαταραχές της αγοράς είναι συνεχείς». Στο πλαίσιο αυτό ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος καταθέτει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «απέστειλε στα κράτη μέλη για διαβούλευση σχέδιο πρότασης για περιορισμένη παράταση του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης για τις κρατικές ενισχύσεις (TCF) προκειμένου να επιτραπεί η συνεχιζόμενη στήριξη στον πρωτογενή γεωργικό τομέα [και μέχρι τότε] επιτρέπει επί του παρόντος στα Κράτη Μέλη να χορηγούν περιορισμένα ποσά ενίσχυσης έως τις 30 Ιουνίου 2024».

Υπό το πρίσμα αυτό, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κα. Κατερίνα Σπυριδάκη, καλεί τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την υλοποίηση του αιτήματος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας για την ένταξη των παραγωγών κηπευτικών θερμοκηπίου στο πλαίσιο που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα Κράτη Μέλη να παράσχουν οικονομική ενίσχυση για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων στήριξης κρίσεων έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη