Αποφασισμένοι να φτάσουν στην Ευρώπη οι ΤΟΕΒ του Λασιθίου μετά την απόρριψη των ενεργειακών κοινοτήτων

 


Με μεγάλη συμμετοχή στελεχών ΤΟΕΒ, αγροτικών συναιτερισμών, υπηρεσιών ύδρευσης και άρδευσης από όλο το Λασίθι, πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου ενημερωτική συνάντηση για την κλιμακούμενη ξηρασία σε σχέση με τις ανάγκες άρδευσης και διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού στις καλλιέργειες καθώς και τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που απορρέουν από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση μίλησε στο Ράδιο Λασίθι ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κουτσουρά κ. Νικήτας Παπαδάκης σε έντονο ύφος για τις διαπιστώσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από εκατοντάδες συζητήσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, για την κατασκευή του εργοστασίου στον Αθερινόλακο είχαν υποσχεθεί τη δημιουργία εγγειοβελτιωτικών έργων ως αντισταθμιστικά, μεταξύ αυτών μια λιμνοδεξαμενή στον Άγιο Ιωάννη, μια στα Σχοινοκάψαλα,  μια στα Τσικαλαριά καθώς και την ολοκλήρωση του φράγματος των Λιθινών. ”Αν είχαμε αυτά τα 4 έργα δε θα είχαμε πρόβλημα σήμερα. Είκοσι χρόνια λέμε στους αγρότες τα ίδια πράγματα, δεν έχουμε λύσει τίποτα. Και οι 11 ΤΟΕΒ του Λασιθίου συμφωνήσαμε στο ότι δεν πάει άλλο και θα φτάσουμε ακόμα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Άλλωστε όλοι οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι το Λασίθι εφαρμόζει τους κανονισμούς άρδευσης κατά γράμμα παρ’  όλο που είμαστε ο πιο ξηροθερμικός Νομός σε όλη την Κρήτη”.

Ένα μείζον επίσης θέμα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα είναι η απόρριψη των αιτήσεων που είχαμε κάνει για τη δημιουργία μιας μεγάλης ενεργειακής κοινότητας ώστε οι ΤΟΕΒ στο Λασίθι να μη δίνουν υπέρογκα ποσά στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και παράλληλα να μην αυξάνουν την τιμή στο κυβικό.” ‘Εχουν δεσμεύσει όλο τον ενεργειακό χώρο της Κρήτης σε 3 εταιρείες,  τρέξαμε για την αδειοδότηση και βρήκαμε χώρο εγκατάστασης και τώρα μας απέρριψαν τις αιτήσεις με την δικαιολογία ότι οι ιδιοκτήτες γης δεν ανέβασαν στο taxisnet τις αιτήσεις για να γίνουν συνολικά αποδεκτά τη στιγμή που όλα είναι στο gov.gr. Πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ λεει ότι δε δέχεται συμπληρωματικά στοιχεία να καταθέσουμε και αυτό συμβαίνει μόνο στην Κρήτη.

Δεν έχουμε δικαίωμα εμείς οι κρητικοί στο χώρο μας να κάνουμε τις ενεργειακές κοινότητες για να έχουμε μειωμένη τιμή στο νερό;

Παρ’  όλο που υπήρχε εγκεκριμένη η χρηματοδότηση στο 100%”, ανέφερε ο ίδιος στο κλείσιμο της συνέντευξης.

Στις 29 του μήνα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση η οποία  θα γίνει  παρόντων των βουλευτών και των υποψηφίων ευρωβουλευτών από την Κρήτη με βασικό αίτημα των στελεχών των ΤΟΕΒ η έγκριση των ενεργειακών κοινοτήτων του Νομού Λασιθίου.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη