K. Αντωνάκης: Η γεωπολιτική σημασία της νήσου Χρυσής

 


Μπορεί τα τελευταία χρόνια η νήσος Χρυσή να απασχολεί τις συζητήσεις κυρίως λόγω των περιβαλλοντικών μέτρων προστασίας και του περιορισμού της τουριστικής δραστηριότητας όμως η σημασία του νησιού που βρίσκεται περίπου 9 ναυτικά μίλια απέναντι από την Ιεράπετρα έχει και άλλες προεκτάσεις.

Ο διδάκτωρ πολιτικών επιστημών και αναλυτής διεθνών σχέσεων Κώστας Αντωνάκης μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι θέλοντας να αναδείξει την γεωπολιτική σημασία της νήσου Χρυσής σε μια περίοδο που η  Τουρκίας τόσο με την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας« όσο και με τη συνεργασία με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης προσπαθεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία σε μεγάλο μέρος του ανατολικού αιγαίου και τα δικαιώματα περιοχών όπως η Κρήτη και η Ρόδος.

Ο κ. Αντωνάκης τόνισε πως η νήσος Χρυσή όπως και η Γαύδος, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, έχουν ένα κομβικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις και έτσι υπάρχει απόλυτη ανάγκη να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε σχέση με την υφαλοκρυπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της νότιας Κρήτης η οποίες θα πρέπει να υπολογίζονται από τις ακτές των δύο νησιών.

Για το λόγο αυτό ο κ. Αντωνάκης υπογράμμισε πως αν και η κυριαρχία της Χρυσής σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητείται θα ήταν καλό εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν να κάνουν με την οικονομική δραστηριότητα και την ανθρώπινη παρουσία μέσω δράσεων ενταγμένων στο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος

Ακούστε αναλυτικότερα:

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη