Νέα υπουργική απόφαση για τη διαχείριση της νήσου Χρυσής ζητά ο Δήμος Ιεράπετρας με φόντο το ξερό κεδροδάσος


 Μια μεγάλη συζήτηση, κυρίως για θέματα που αφορούν το περιβάλλον της νήσου Χρυσής, έγινε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι με την παρουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου Μιχάλη Σπυριδάκη και του προέδρου του Συλλόγου Φίλων Νήσου Χρυσής, Σπύρου Καρανδεινού.

Μια εβδομάδα μετά την παρουσίαση των τεσσάρων μελετών και των προτάσεων που αφορούσαν την χλωρίδα, την πανίδα σε θάλασσα και στεριά αλλά και το σχέδιο φύλαξης και ημερήσιας επισκεψιμότητας, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην εκτεταμένη ξήρανση του κεδρόδασους η οποία άρχισε να γίνεται φανερή περίπου το 2012, τα όσα εξελίχθηκαν πριν την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης το 2020-2021 και τα όσα έγιναν στη συνέχεια μέχρι και σήμερα.



Ο κ. Σπυριδάκης ,στάθηκε ιδιαίτερα σε μελέτες που δεν ολοκληρώθηκαν πριν από την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης και έχουν να κάνουν με την ύπαρξη ή μη παθογόνου παράγοντα που ξηραίνει τους κέδρους (άρκευθους), τονίζοντας πως οι μελέτες που ακολούθησαν και αποδίδουν την ξήρανση στην ανομβρία και την ανθρώπινη παρουσία και παρεμβάσεις, έχουν μειωμένη σημασία αφού δεν εξέτασαν την παράμετρο ύπαρξης παθογόνου παράγοντα.

Από την πλευρά του ο κ. Καρανδεινός, έκανε μια εκτενή αναφορά στις διάφορες περιόδους της νήσου Χρυσής από τη δεκαετία του ΄70 μέχρι και σήμερα, τονίζοντας πως ο Σύλλογος Φίλων Νησιού ήταν απ’ τους πρώτους φορείς που ασχολήθηκαν και πίεσαν στο να δρομολογηθούν εξελίξεις για την ξήρανση του κεδρόδασους από το 2012, για την οποία αμφισβήτησε ότι οφείλεται στην ανθρώπινη παρουσία. Παράλληλα, ανέφερε πως ο Σύλλογος είχε άδικη αντιμετώπιση στην περίοδο εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης και σε αντίθεση με προηγούμενες περιόδους, οι απόψεις όσων έχουν περάσει μεγαλύτερο χρόνο της ζωής τους και έχουν παρατηρήσει τις αλλαγές στο περιβάλλον της Χρυσής, δεν ακούστηκαν καθόλου, ενώ θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες. Ο κ. Καρανδεινός, στάθηκε στη σημασία που έχουν οι αμμοθίνες εντός του δάσους, αναφέροντας πως για το θέμα αυτό, έχουν υπάρξει αντικρουόμενες απόψεις με την δασολόγο και γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να έχει αναφέρει παλαιότερα, πως η προσπάθεια προστασίας τους με «φράχτες» έχει παίξει πολύ αρνητικό ρόλο στο κεδρόδασος, ενώ αντίθετα, οι μελετητές στην πρόσφατη παρουσίασή τους, πρότειναν την συνέχιση και επέκταση των φραχτών που συγκρατούν την άμμο εντός του δάσους.

Κάνοντας ένα συνολικότερο απολογισμό όσων έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα νήσου Χρυσής, ανέφερε πως πέρα από το μεγαλύτερο πρόβλημα της Χρυσής που αφορά την ξήρανση, μεγάλο ζητούμενο για τη δημοτική αρχή είναι στο να αποκτήσει έλεγχο και αρμοδιότητα για διάφορες δράσεις εντός του νησιού, κάτι που δεν έχει σήμερα. Σε σχέση με την Επιτροπή Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης, υπογράμμισε πως, αν και ο ρόλος της θεωρητικά είναι θετικός σε σχέση με τον συντονισμό υπηρεσιών, στην πράξη έχει οδηγηθεί σε λάθος αποφάσεις, που έχουν φέρει τη νήσο Χρυσή σε χειρότερο σημείο απ’ όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης.

Ο κ. Σπυριδάκης, ενόψει και του πρόσφατου σχεδιασμού από πλευράς Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη στελέχωση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, όπως αυτός της Ανατολικής Κρήτης που θα αναλάβει τη διαχείριση και της Χρυσής μετά το 2025, ανέφερε πως αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Για το λόγο αυτό, από πλευράς Δημοτικής Αρχής, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια σύνταξης μιας νέας Υπουργικής Απόφασης, ανάλογη με εκείνη του 2021 που προέβλεπε το υπάρχων Σχέδιο Δράσης, στην οποία ο Δήμος Ιεράπετρας θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο στη διαχείριση της Χρυσής και των δράσεων που θα υλοποιούνται στο μέλλον.

Ακούστε αναλυτικά:

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη