Αδειάζει με γρήγορους ρυθμούς το φράγμα Μπραμιανών, αυξάνονται οι καλοκαιρινές καλλιέργειες


 Μέρα με τη μέρα όλο και αδειάζει το φράγμα Μπραμιανών στην Ιεράπετρα και έτσι αρχίζει να δημιουργείται  ένα ασφυκτικό σκηνικό τόσο για τις υπάρχουσες καλλιέργειες αλλά κυρίως για τις φθινοπωρινές αφού γίνεται ξεκάθαρο πλέον πως αν δεν προκύψουν σημαντικές βροχές στην περιοχή θα υπάρξει ζήτημα επάρκειας νερού.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας μίλησε στο Ράδιο Λασίθι δίνοντας μια εικόνα για την κατάσταση στην περιοχή τονίζοντας πως πάρα τις συστάσεις που έχουν γίνει εδώ και πολλούς μήνες, οι καλοκαιρινές καλλιέργειες κηπευτικών έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και σε συνδυασμό με τα ποτίσματα στις ελιές τα αποθέματα των Μπραμιανών μειώνονται με ταχείς ρυθμούς.

Αυτή τη στιγμή στα Μπραμιανά υπάρχουν 6,45 εκατ. κυβικά νερού με το απόθεμα να έχει μειωθεί 1 εκατ. κυβικά τον τελευταίο μήνα και 1,9 εκατ. συνολικά το τελευταίο δίμηνο.

Οι πηγές της Μαλαύρας και οι γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ είναι οι μόνοι τροφοδότες των Μπραμιανών αυτή τη στιγμή, όπως όμως λέει ο κ. Παπαδάκης, μικρές είναι οι ποσότητες που καταλήγουν εντός του φράγματος αφού το υπόλοιπο νερό καταναλώνεται πριν φτάσει στο φράγμα. Αποτέλεσμα είναι το φράγμα να «χάνει» καθημερινά κατά μέσο περίπου 32.000 κυβικά νερού τον τελευταίο μήνα.

Στοιχεία από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

O κ. Παπαδάκης υπογράμμισε πως ιδιαίτερα φέτος οι ελέγχοι του ΤΟΕΒ για εντοπισμό υπερβάσεων στις δικαιούμενες καταναλώσεις νερού θα είναι πιο έντονοι, ακόμα κι έτσι όμως αν οι παραγωγοί της περιοχής δεν καταλάβουν μόνοι τους την πραγματική κατάσταση που επικρατεί κανένας έλεγχος δεν θα έχει αποτέλεσμα.

 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη