Top News

Α. Γεωργιάδης: Προς «επίταξη» ιδιωτών γιατρών για τα κενά στο ΕΣΥ σε επαρχιακά νοσοκομεία


 Το ενδεχόμενο αξιοποίησης του νόμου που ψηφίστηκε επί υπουργίας του Θάνου Πλεύρη για επίταξη ιδιωτών γιατρών με στόχο τη στήριξη του ΕΣΥ, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο συνέδριο Pharma & HealthConference, η ηγεσία του υπουργείου δεν μπορεί να δείξει αδιαφορία απέναντι στην υπολειτουργία των επαρχιακών νοσοκομείων και θα προχωρήσει σε κάποιου είδους επίταξη.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί σήμερα στο πλαίσιο σύσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας με στόχο την επίλυση του προβλήματος των νοσοκομείων με άγονες προκηρύξεις.

«Με διάθεση συνεννόησης, οι διοικητές κάλεσαν ήδη τους ιδιώτες ιατρούς να “έρθουν χωρίς πίεση” για να βοηθήσουν στα νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων, αλλά στο σύνολο της χώρας εκ των 140, 105 απάντησαν αρνητικά, 14 ίσως και 11 δεχόμαστε», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα 14 νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων σε κρίσιμες ειδικότητες, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Κω και περιέγραψε ότι προκηρύχθηκαν ταυτόχρονα τέσσερις θέσεις παθολόγων και άλλες τέσσερις παιδιάτρων σε 14 προκηρύξεις.

Στο νησί υπάρχουν εννέα ιδιώτες και η διοίκηση του νοσοκομείου με υπουργική παρότρυνση τους πρότεινε εφημερίες με μπλοκάκι, χωρίς ωστόσο να αποφέρει καλό αποτέλεσμα.

Ο υπουργός σχολίασε μάλιστα ότι « η επίταξη είναι μια βάρβαρη λέξη», προσθέτοντας παράλληλα ότι «οι ιδιώτες γιατροί δεν μπορούν να λένε ότι δεν τους νοιάζει εάν λειτουργεί το νοσοκομείο [και] είναι πρόβλημα του Υπουργείου».

«Προτιμώ την καλόπιστη συνεννόηση» και το κράτος μπορεί να βρει λύσεις, «αλλά προτιμώ χωρίς βία» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο.

Αναφορικά με το clawback, το οποίο ο υπουργός υπενθύμισε ότι τέθηκε σε ισχύ από την προηγούμενη θητεία του, σχολίασε ότι «πήγε πιο πάνω από εκεί που είχα σχεδιάσει» και παραδέχθηκε ότι εξόκειλε.

Ωστόσο, όπως δήλωσε, σήμερα με τις παρεμβάσεις του υπουργείου η φαρμακευτική δαπάνη έχει πάει καλά το πεντάμηνο του 2024. «Φαίνεται να πιάνουμε τους στόχους», ανέφερε.

Ο δε μήνας Ιούνιος κατέγραψε μηδενική αύξηση στο σύνολο, εάν συνεχιστεί η τάση αυτή το δεύτερο εξάμηνο θα είναι το νούμερο αδιανόητο πάνω από στόχους του υπουργείου.

Επίσης, τα ιατροτενχολογικά θα έχουν rebate από 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και ο υπουργός δεν θα κάνει πίσω στην απόφαση έχοντας συζητήσει ήδη με φορείς του κλάδου. Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν δικαιολογείται ο κλάδος να δίνει εκπτώσεις στον ΕΟΠΥΥ και να αρνείται να δώσει στο ΕΣΥ, το οποίο είναι μεγαλύτερος αγοραστής.

Σχετικά με το «νοικοκύρεμα» οφειλών των νοσοκομείων, ο υπουργός τόνισε ότι «πρέπει να βάλουμε τάξη», με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ατιμολόγητα που έχουν πέσει 50,6%. Σχετικά σύντομα τα ατιμολόγητα των νοσοκομείων θα τιμολογηθούν και θα αποπληρωθούν, είπε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας ότι αυτή η τακτική θα πάψει.

Επιπλέον, όπως τόνισε, με κατεύθυνση μια μακροπρόθεσμη πολιτική και ακολουθώντας μοντέλα ευρωπαϊκών χωρών θα συναφθεί μνημόνιο συνεργασίας της κυβέρνησης και της φαρμακοβιομηχανίας με στόχο ένα σταθερό περιβάλλον για αξιόπιστες αποφάσεις.

«Στόχος από την πλευρά του κράτους είναι να εξασφαλιστούν επενδύσεις, κλινικές μελέτες και εισαγωγές καινοτόμων. Το υπουργείο έχει ζητήσει προτάσεις από τους φορείς της φαρμακοβιομηχανίας και αναμένεται εντός 2024 να καταλήξει σε συμφωνία για χρονικό διάστημα έως το 2027. Στο πλαίσιο της τριετίας επιδίωξη είναι να υπάρξει συνεννόηση».

Ο υπουργός υπενθύμισε, τέλος, ότι ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο της δαπάνης και διευκολύνει τις εταιρείες, εξασφαλίζοντας διαφάνεια και επιτρέποντας τον σχεδιασμό και προγραμματισμό των εταιρειών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη