Δε θα χαρακτηριστεί ο Δήμος Ιεράπετρας ως Δήμος έκτακτης ανάγκης λόγω νερού

 


Ένα μεγάλο ζήτημα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον και τις συζητήσεις από τα τέλη του προηγούμενου χειμώνα έως και τώρα λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων της χειμερινής περιόδου είναι το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Κρήτη, με 5 δήμους να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της τεράστιας έλλειψης νερού, με τους δημάρχους να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα χρήσης και να κάνουν έκκληση για ορθολογική διαχείριση.

Με αφορμή την ημερίδα της περασμένης Παρασκευής στο Ηράκλειο παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, της περιφέρειας Κρήτης, εκπροσώπων ΟΤΑ, ΤΟΕΒ και ΟΑΚ και την ανακοίνωση της εκπόνησης μελέτης που αφορά στη διαχείριση των υδάτων της Κρήτης από την ολλανδική εταιρεία HVA και χρηματοδότη την ΤΕΡΝΑ, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι ο αντιδήμαρχος ύδρευσης-άρδευσης της Ιεράπετρας κ. Κουγιουμουτζάκης Γιώργος.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο Δήμος της Ιεράπετρας δε χρειάζεται να χαρακτηριστεί ως δήμος έκτακτης ανάγκης για το θέμα αυτό, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους δημότες για συνετή και συγκρατημένη διαχείριση νερού.
“Στον τομέα της ύδρευσης είμαστε καλυμμένοι. Στην άρδευση φαίνεται να έχουμε πρόβλημα γι αυτό στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα επαναφέρουμε το θέμα της διάνοιξης μιας νέας γεώτρησης στη Σαρακίνα ως εφεδρική που όταν προκύψει η ανάγκη να ενεργοποιείται για να καλύπτει δύσκολες καταστάσεις.
Όσον αφορά τη μελέτη για την ενιαία διαχείριση υδάτων του νησιού που θα ολοκληρωθεί σε 1 χρόνο, θα καταθέσουμε τα στοιχεία που θα μας ζητήσουν καθώς και τις προτάσεις μας, αφού υπάρχει αναγκαιότητα για κατασκευή λιμνοδεξαμενών, προφραγμάτων και φραγμάτων για να συγκρατούμε και να αποθηκεύουμε νερά για την άρδευση.
Οι πηγές υδροδότησης που έχουμε διαθέσιμες δύσκολα θα επανέλθουν αφού καταγράφεται μείωση του υδροφόρου ορίζοντα λόγω υπεράντλησης των γεωτρήσεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη