Ανησυχία για εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων στην Κρήτη – Στο επίκεντρο οι «εισαγόμενες» ζωοτροφές

 


Η πανώλη των αιγοπροβάτων αποτελεί σοβαρή απειλή για τον ζωικό πληθυσμό της Ελλάδας, με την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, αρχικά στη Θεσσαλία, να προκαλεί ανησυχία στους κτηνοτρόφους και τις αρμόδιες αρχές. Η νόσος, που πλήττει κυρίως αιγοπρόβατα αλλά και βοοειδή, έχει προκαλέσει είδη πάνω από 9.000 θανατώσεις ζώων με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να είναι 22, αν και ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται πως είναι πολύ μεγαλύτερος, και την ασθένεια να είναι σχεδόν βέβαιο πως εισήλθε στη χώρα από  εισαγωγές ζώων από τη Ρουμανία.

Η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα και μπορεί να αποβεί μοιραία για τα μολυσμένα ζώα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, έλκη στο στόμα, δύσπνοια και σοβαρή διάρροια, που οδηγούν στην ταχεία επιδείνωση της υγείας του ζώου και, συχνά, στον θάνατό του. Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται μέσω της άμεσης επαφής μεταξύ των ζώων ή μέσω μολυσμένων αντικειμένων και τροφής, καθιστώντας την εξάπλωσή της δύσκολη να ελεγχθεί.

Το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε χθες αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας, με απαγόρευση της μετακίνησης των ζώων από νομό σε νομό σε όλη την Ελλάδα,  η απολύμανση των εγκαταστάσεων και ο εμβολιασμός των υγιών ζώων, προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της πανώλης.

Η κατάσταση στην Κρήτη, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι ελαφρώς διαφορετική αφού δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, όμως η ανησυχία είναι υπαρκτή όπως λέει στο Ράδιο Λασίθι ο διευθυντής του τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Στάθης Γραφανάκης.

Το θετικό για το νησί είναι πως ήδη βρισκόταν σε καθεστώς απαγόρευσης μετακινήσεων αιγοπροβάτων με σκοπό την εξάλειψη του Μελιταίου Πυρετού (βρουκέλωσση) και έτσι δεν έχουν φτάσει στο νησί ζώα από την υπόλοιπη Ελλάδα ούτε από τη Ρουμανία, τουλάχιστον με νόμιμο τρόπο, όπως σημειώσε ο κ. Γραφανάκης χαρακτηριστικά.

Βασική πηγή κινδύνου για την εισαγωγή του ιού στο νησί είναι μέσω επιχειρήσεων που εμπορεύονται ζωοτροφές τα φορτηγά των οποίων, δυνητικά,  μπορεί να μεταφέρουν τον ιό ο οποίος έχει κύκλο ζωής 72 ωρών.

Μεγάλο πρόβλημα τόσο για το Λασίθι που έχει καταγεγραμμένες 1.300 μονάδες εκτροφής, όσο και για ολόκληρη την Κρήτη η οποία έχει ένα πληθυσμό άνω των 8 εκατ. αιγοπροβάτων είναι η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσίων οι οποίες καλούνται τώρα να διαχειριστούν την κατάσταση, με τον κ. Γραφανάκη να υπογραμμίζει πως στην Π.Ε. Λασιθίου υπάρχουν μόλις τρεις κτηνίατροι ενώ στο Ηράκλειο πέντε.

Ακούστε αναλυτικότερα:

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη