K. Τσελάς: Τι θα σημάνει η κατάργηση κλινικών στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας


 Θα κάνουμε μία προσπάθεια να αναλύσουμε τα στοιχεία και τα δεδομένα που έχουμε, για να αποδείξουμε ότι οι προθέσεις του Υπουργείου Υγείας έχουν βάλει στο στόχο το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Αν θα πετύχουν είναι άλλο θέμα.

Θα εξετάσουμε τις επίσημες δηλώσεις των Υπουργών Υγείας για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, τα μηνύματα που περιέχουν και θα αντιπαραβάλουμε την πραγματικότητα.

1. Θάνος Πλεύρης: “Από τα οκτώ Νοσοκομεία της Κρήτης, τα τέσσερα βρίσκονται στο Λασίθι”. Δηλαδή τα 4 Νοσοκομεία στο Λασίθι είναι πολλά και πρέπει να ελαττωθούν.

Η πραγματικότητα: Στο Λασίθι αναπτύχθηκαν νοσηλευτικές μονάδες στα τέσσερα αστικά κέντρα. Η μονάδα της Νεάπολης έχει δρομολογηθεί να μετατραπεί σε Κέντρο Αποκατάστασης, επομένως τα Νοσοκομεία του Λασιθίου είναι τρία. Οι κλίνες που διαθέτουν σήμερα όλα τα Νοσοκομεία του Λασιθίου είναι 312 (Άγιος Νικόλαος 147, Ιεράπετρα 75, Σητεία 75, Νεάπολη 15). Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μόνο του, διαθέτει 672 κλίνες, δηλαδή όλες οι κλίνες του Λασιθίου, δεν είναι ούτε οι μισές του ΠαΓΝΗ. Συγκρίνουμε βέβαια μόνο τις κλίνες, χωρίς να υπολογίζουμε τα ειδικά τμήματα, κλινικές, εργαστήρια κλπ, του ΠαΓΝΗ.

Ερώτηση: Είναι λοιπόν αλήθεια, ότι στο Λασίθι βρίσκονται τα μισά Νοσοκομεία της Κρήτης;

2. Μίνα Γκάγκα: (Δήλωση ειδικά για την Ιεράπετρα) “Αν μπορούμε, θα έχετε ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τη νοσηλεία χρονίως πασχόντων και χημειοθεραπείες”.

Η πραγματικότητα: Η δήλωση αυτή της κας Γκάγκα, περιγράφει την κατάργηση του Νοσοκομείου και την αντικατάστασή του από ένα ελλειπές και διάτρητο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και έναν Οίκο Ευγηρίας. Όσο για τις χημειοθεραπείες ασθενών με κακοήθη νοσήματα, πρόκειται για μια ακατανόητη ιδέα, ένα δήθεν προνόμιο για το Νοσοκομείο.

3. Άδωνις Γεωργιάδης: “Η απόσταση Ιεράπετρας – Αγίου Νικολάου είναι 25 λεπτά” (Ομιλία στη Βουλή). Δηλαδή μπορείτε να εξυπηρετείστε από το Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Η πραγματικότητα: Τη στιγμή που το ασθενοφόρο αναχωρεί από την πύλη του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας, για τον Άγιο Νικόλαο, μπορεί να ισχύουν τα 25-30 λεπτά. Για να είναι όμως το ασθενοφόρο έτοιμο να αναχωρήσει για τον Άγιο Νικόλαο, έχουν προηγηθεί μια σειρά από γεγονότα: 1. Ειδοποίηση του ΕΚΑΒ και έγκριση κίνησης του ασθενοφόρου μέχρι τον τόπο κατοικίας του ασθενούς, 2. Παραλαβή του ασθενούς και επιστροφή στην Ιεράπετρα, 3. Παροχή πρώτων βοηθειών στο ΤΕΠ (όποιες μπορεί να προσφέρει), 4. Κατάλληλη ετοιμασία του ασθενούς και τακτοποίηση στο ασθενοφόρο.

Εμείς μετράμε τις αποστάσεις και τους χρόνους μετάβασης, από ακραία σημεία της περιοχής που καλύπτει το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας που απέχουν 30 και 40 χλμ από την πόλη και απαιτούν διαδρομές των ασθενοφόρων 2 και 3 ωρών, αν ο τελικός προορισμός είναι ο Άγιος Νικόλαος (πράγμα παράλογο και επικίνδυνο). Σε μία περιοχή που έχει μήκος 65 χλμ, όσο το ¼ του μήκους της Κρήτης δεν φαίνεται να κολλάνε τα 25 λεπτά και δεν βλέπουμε να μπορεί να σταθεί αντίθετη άποψη.

Κρίσιμο ερώτημα: Γιατί το ασθενοφόρο θα πρέπει να κάνει διαδρομές προς τον Άγιο Νικόλαο, οι οποίες, κατά την άποψη του υπουργού, είναι απλή, εύκολη και γρήγορη υπόθεση 25 λεπτών; Μοναδική απάντηση: Αυτό θα συμβαίνει, αν το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας μετατραπεί σε κάτι άλλο και το καλύτερο που θα έχει να δώσει, θα είναι συχνά δρομολόγια προς τον Άγιο Νικόλαο.

4. Άδωνις Γεωργιάδης: “Στο Λασίθι δεν υπάρχει υποστελέχωση, υπάρχει έλλειψη συνεννόησης” (Ομιλία στη Βουλή).

Η πραγματικότητα: Στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας πολλές ημέρες το μήνα δεν εφημερεύουν Αναισθησιολόγος, Παθολόγος, Καρδιολόγος κ.ά. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και τα άλλα Νοσοκομεία του Λασιθίου. Αυτό δεν είναι έλλειψη προσωπικού αλλά πρόκειται για έλλειψη συνεννόησης; Η απουσία αυτών των ειδικοτήτων σημαίνει ότι δεν μπορούν να νοσηλεύονται ασθενείς στην Ιεράπετρα και υπάρχει επικίνδυνη αδυναμία αντιμετώπισης τροχαίων ατυχημάτων, ταχέως εξελισσομένων αλλεργικών καταστάσεων, οξέων αιμορραγιών, εμφράγματος μυοκαρδίου, καρδιακών αρρυθμιών, επιπλεγμένων καταγμάτων και ολόκληρης σειράς επειγόντων περιστατικών. Τα κενά της απουσίας γιατρών θα τα γεμίσουμε με συνεννόηση σε μεγάλες δόσεις;

5. Μάριος Θεμιστοκλέους: “Δεν χρειάζεται να κλείσει κανένα νοσοκομείο στη χώρα. Θα γίνουν μετακινήσεις υγειονομικών, ώστε να συνενωθούν κλινικές που σήμερα δεν διαθέτουν το απαιτούμε ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό. Π.χ. Αν σε μία Παιδιατρική κλινική υπάρχει ένας παιδίατρος και σε μία άλλη δύο παιδίατροι, θα τους πούμε, παιδιά πηγαίνετε σε μια κλινική να είστε μαζί για να μπορέσετε να δουλέψετε καλύτερα”. (Συνέντευξη 10/7/2024).

Η πραγματικότητα: Η έλλειψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας (που είναι ευθύνη του Υπουργείου), προετοιμάζει το έδαφος για απομάκρυνση κλινικών. Καταργείται μία κλινική στο ένα Νοσοκομείο και μεταφέρεται στο άλλο. Επομένως δεν θα κλείσει κανένα Νοσοκομείο αλλά θα γίνει “μερική διάλυση” κάποιων Νοσοκομείων.

Τι θα σημάνει η κατάργηση κλινικών στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας

Πρώτα να σταθούμε στις δηλώσεις που ακούγονται κατά καιρούς ότι “Δεν θα κλείσει κανένα Νοσοκομείο στη χώρα”. Είμαστε βέβαιοι, ότι όλα τα κτίρια θα παραμείνουν ανέπαφα αλλά μας ενδιαφέρει τι είδους παροχές υγείας θα προσφέρει το καθένα.

Ας υποθέσουμε ότι καταργείται μία κλινική στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας και το προσωπικό της μεταφέρεται σε άλλο Νοσοκομείο. Τέσσερα πράγματα θα αλλάξουν στο Νοσοκομείο: 1. Δεν θα νοσηλεύονται ασθενείς αυτής της ειδικότητας, 2. Οι οικογένειες των ασθενών θα βρίσκονται καθημερινά σε μία διαδρομή πήγαινε – έλα, προς ένα άλλο Νοσοκομείο. 3. Όλες οι άλλες κλινικές θα στερούνται την ειδική συμβολή της ειδικότητας που θα λείπει, 4. Θα υπάρχουν δραματικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Αρκεί να φανταστούμε την καθημερινή μετακίνηση των ασθενών και των οικογενειών τους επί σειρά ημερών, από όλη τη νοτιοανατολική Κρήτη, στην άλλη πλευρά του νησιού. Αυτό συνιστά κατάργηση του ρόλου και της αποστολής του Νοσοκομείου και εκθέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Το Νοσοκομείο είναι ένα μελίσσι διαρκούς συνεργασίας μεταξύ των τμημάτων και των ειδικοτήτων και δεν μπορεί να λειτουργεί με απουσία βασικών κλινικών.

Ποιές είναι οι απαραίτητες ειδικότητες κατά τον Πρωθυπουργό και ποιές για το Υπουργείο Υγείας

Ποιά αξία έχει η δήλωση του Πρωθυπουργού στις 30 Μαΐου 2023: “Κανένα Νοσοκομείο δεν φεύγει, μπορεί ένα Νοσοκομείο να είναι μικρό αλλά να είναι καλό με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες”;

Κανένας δεν αμφιβάλλει, ότι το κτίριο του Νοσοκομείου, θα παραμείνει στη θέση του αλλά το ζήτημα είναι τι θα υπάρχει στο εσωτερικό του. Ποιές όμως είναι οι απαραίτητες ειδικότητες που ανέφερε ο Πρωθυπουργός; Ο Υφυπουργός κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στο παράδειγμα που χρησιμοποίησε στη συνέντευξη, θεωρεί ότι η ειδικότητα της Παιδιατρικής δεν είναι απαραίτητη για ένα Νοσοκομείο γι αυτό μετακομίζει με ευκολία Παιδιάτρους από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο. Μπορεί κάποιος να πει ότι πρόκειται για ένα απλό παράδειγμα αλλά η επιλογή του παραδείγματος να ξεκινάει με τόση ευκολία από τα παιδιά!!!

Οι θέσεις των ιατρικών ειδικοτήτων που υπάρχουν σήμερα

στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας

Παθολογία – Καρδιολογία – Παιδιατρική – Πνευμονολογία

Ορθοπεδική – Γενική Χειρουργική – Οφθαλμολογία – Ουρολογία – Αναισθησιολογία

ΩτοΡινοΛαρυγγολογία – Μαιευτική−Γυναικολογία

Γενική Ιατρική – Ακτινοδιαγνωστική – Οδοντιατρική

Ιατρική Βιοπαθολογία

Μπορεί κάποιος να μας υποδείξει, ποιές από αυτές τις ειδικότητες δεν θεωρούνται απαραίτητες και μπορούν να καταργηθούν από το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας;

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να προστεθούν και άλλες.

“Μείνανε οι διάδρομοι και τα ντουβάρια μόνο”

Θα παραθέσω εδώ ένα απόσπασμα από θεατρικό έργο. Μιλά η μάνα που έχασε το παιδί της σε ατύχημα, επειδή με απόφαση του Πρωθυπουργού είχε καταργηθεί το Νοσοκομείο της πόλης και το παιδί της έμεινε αβοήθητο. Η μάνα μιλάει σε δραματικό τόνο, σαν αρχαία τραγωδία, στον Πρωθυπουργό που έχει έρθει να επισκεφθεί την πόλη:

– “Έπεψες άρχοντα γραφή, τη ζήση μας να σβήσεις;

τον λαβωμένο κι άρρωστο, στη μοίρα τους ν΄αφήσεις;

Φύγαν γιατροί που φρόντιζαν του καθενός το πόνο

και μείνανε οι διάδρομοι και τα ντουβάρια μόνο.

– Τώρα που ήρθες ως εδώ, να σε καλοδεχτούμε,

να δεις πως τη ζωή, με το θανατικό μετρούμε.

– Σκοτάδια τα παιδάκια σου, ποτέ να μη σκεπάσουν,

να περπατάνε μες το φως, το δρόμο να μη χάσουν

και τα δικά μας τα άμοιρα, πριν κάνουν όνειρα ακόμα,

να χάνουνε τα νιάτα τους, να μπαίνουνε στο χώμα”.

Τι είδους στοιχεία διαθέτει το Υπουργείο Υγείας για τη νοτιοανατολική Κρήτη

Προξενεί κατάπληξη και απορία, το γεγονός ότι με μεγάλη ευκολία ακούγονται απόψεις και ιδέες από επίσημα χείλη: “Δεν υπάρχει υποστελέχωση στο Λασίθι – Η απόσταση Ιεράπετρας – Αγίου Νικολάου είναι 25 λεπτά – Μπορούν να φύγουν οι παιδίατροι από το ένα Νοσοκομείο”. Σε μετάφραση, αυτές οι απόψεις σημαίνουν: Δεν χρειάζεται περισσότερο προσωπικό, όταν έχετε ανάγκη μπορείτε να πηγαίνετε σε άλλο Νοσοκομείο και θα σας καταργήσουμε κάποιες κλινικές.

Στατιστική σε θολά νερά

Το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, όπως και άλλα Νοσοκομεία της χώρας, θα κριθούν με βάση ορισμένους δείκτες όπως ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων, η κίνηση των εξωτερικών ιατρείων κ.ά. Πρόκειται για στατιστική επεξεργασία.

Έτσι με μία Αναισθησιολόγο στην Ιεράπετρα, οι χειρουργικές επεμβάσεις θα καταχωρηθούν σε σχετικά χαμηλά ποσοστά. Βλέπετε ο ασθενής που χειρουργείται, δεν μπορεί να είναι ξύπνιος αλλά πρέπει να περάσει από τη διαδικασία της νάρκωσης. Έτσι στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας μπορεί να δούμε κατάργηση κλινικών “που δεν αποδίδουν” και να μεταφερθούν σε άλλο Νοσοκομείο.

Η Στατιστική είναι μαθηματικά, με κανόνες, μεθόδους, μαθηματικούς τύπους κ.ά. και ασχολείται με τη μέτρηση, καταγραφή και ανάλυση αριθμητικών δεδομένων που έχουν ιδιαίτερη σημασία για κάποιο τομέα. Κανένας κανόνας της στατιστικής δεν λέει ότι μετράμε τα άδεια κρεβάτια, όταν δεν λειτουργεί μία κλινική και να καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι έχει χαμηλή πληρότητα. Ένα λεωφορείο σταθμευμένο στο συνεργείο και άδειο από επιβάτες, έχει χαμηλή πληρότητα επιβατών; Ποιά στατιστική το λέει αυτό; Μετράμε την κίνηση και όχι την ακινησία, τη ζωή και όχι την ερήμωση.

Τις εποχές που υπήρχε ικανοποιητική στελέχωση, το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας πρώτευε σε όλο το Λασίθι, σε πολλούς δείκτες.

Ο τρόπος που καταγράφονται τα στατιστικά στοιχεία, από την 7η ΥΠΕ, για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, είναι ίδιος με εκείνον που καθοδηγούσε το φίλο του να παρκάρει το αυτοκίνητό του και όταν εκείνος, υπό τις οδηγίες του φίλου του, προκάλεσε ζημιά, του είπε: “Βγες να δεις τι έκανες βλάκα”. Το Υπουργείο Υγείας με την τακτική του, άδειασε το Νοσοκομείο από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό (άρνηση προκηρύξεων θέσεων, προκηρύξεις επιλεκτικά και σε μικρό αριθμό, μεγαλύτερο αριθμό προκηρύξεων στον Άγιο Νικόλαο κ.ά.) και στη συνέχεια έρχεται να μετρήσει την απόδοσή του χωρίς προσωπικό. Παγκόσμια στατιστική πρωτοτυπία.

Ο Υγειονομικός Χάρτης του Υπουργείου Υγείας και η δική μας Γεωγραφία της νοτιοανατολικής Κρήτης

Σε ένα χάρτη της Κρήτης όπου σημειώνονται οι Μονάδες Υγείας, φαίνεται αμέσως ότι όλα τα Νοσοκομεία του νησιού βρίσκονται στη βόρεια πλευρά και το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας είναι το μοναδικό που βρίσκεται στη νότια ακτή της Κρήτης. Αν υπήρχε μάθημα Τοπογραφίας της Υγείας, κανένας φοιτητής στις εξετάσεις, δεν θα άγγιζε το μοναδικό Νοσοκομείο του νότου. Όμως εκείνοι που παίρνουν αποφάσεις στα Αθηναϊκά γραφεία του Υπουργείου Υγείας, ετοιμάζονται αυτό το μοναδικό Νοσοκομείο να του “αλλάξουν χαρακτήρα”. Να πάψει να είναι Νοσοκομείο και να απομείνουν μόνο λειτουργίες Κέντρου Υγείας.

Ειδικοί τεχνοκράτες – σύμβουλοι και παιχνίδια επί χάρτου

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στη Βουλή: “Εγώ ποτέ δεν είπα να κλείσει το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας ή του Αγίου Νικολάου, κάποιοι τεχνοκράτες τα λένε αυτά”. Ώστε υπάρχουν τεχνοκράτες – σύμβουλοι στο Υπουργείο Υγείας (με πτυχία και ειδικές σπουδές στα οικονομικά της Υγείας υποθέτουμε) που προτείνουν κλείσιμο κάποιου Νοσοκομείου στο Λασίθι. Ποιό Νοσοκομείο να έχουν κατά νου άραγε;

Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει κάτι μεγαλειώδες, αυτοκρατορικό, όταν κάποιος έχει την εξουσία να σημειώνει σε έναν χάρτη ποιό Νοσοκομείο πρέπει να αλλάξει ρόλο και αποστολή. Είναι όπως οι Στρατηγοί, που δείχνουν με το δάχτυλο μία κουκίδα στο χάρτη και αποφασίζουν: “Εδώ θα επιτεθούμε”. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Υπουργείο Υγείας πάνω από έναν χάρτη, είναι επικίνδυνες. Ο χάρτης είναι επίπεδος (έτσι είναι οι χάρτες) και δεν φαίνονται τα βουνά ούτε οι στενοί, στριφογυριστοί δρόμοι που δεν χωράνε δύο αυτοκίνητα όταν συναντηθούν. Δεν φαίνονται τα χωριά σε υψόμετρο 500 και 600 μέτρων, σε αποστάσεις 30 και 40 χλμ από την Ιεράπετρα, ούτε φαίνεται πόσοι άνθρωποι κατοικούν εκεί. Οι τεχνοκράτες αγνοούν ότι η περιοχή των 850 τετρ.χλμ, που καλύπτει το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, είναι μεγαλύτερη από τη Λευκάδα και τη Ζάκυνθο μαζί.

Θα ήταν καλή ιδέα να έρθουν στην Ιεράπετρα αυτοί οι τεχνοκράτες – σύμβουλοι. Θα τους προτείναμε να ακολουθήσουν τέσσερις διαδρομές 1. Προς Άγιο Ιωάννη, Σχινοκάψαλα, Ορεινό, Σταυροχώρι. 2. Προς Γούδουρα. 3. Προς Καλαμαύκα, Ανατολή, Μάλλες, Χριστό. 4. Προς Βιάννο. Μετά μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα και να κάνουν τις προτάσεις τους.

Τι κάνουμε εμείς;

Εμείς θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε, για εκείνα που το Υπουργείο Υγείας παραβλέπει και για όσα αγνοεί. Δεν χαιρόμαστε καθόλου όταν οι Υπουργοί Υγείας εκτίθενται με δηλώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, επειδή τους πλάσαραν ψευδείς πληροφορίες, εκείνοι που επιθυμούν την εξαφάνιση του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με πολλές μορφές, για την παραμονή του μοναδικού Νοσοκομείου στο νότο και την αναβάθμισή του με νέα τμήματα και νέες απαραίτητες ειδικότητες. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Εδώ είμαστε και θα δούμε το αποτέλεσμα.

Κώστας Τσελάς

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη