Mεγάλη κινητοποίηση για σχεδόν 300 μετανάστες που έφτασαν στη Γαύδο

 


Στον προβλήματα των Σφακίων βρίσκονται από τα ξημερώματα 284 μετανάστες που εντοπίστηκαν χθες το απόγευμα στα ανοιχτά της Γαύδου και για τους οποίους στήθηκε τεράστια επιχείρηση του Λιμενικού.

Μεταξύ των 283 ανθρώπων είναι 5 ανήλικοι και αρκετές γυναίκες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι ενήλικοι άνδρες διαφόρων υπηκοοτήτων (από το Πακιστάν, την Συρία, το Μπαγκλαντές, κ.ά.).

Οι λιμενικοί από τα Σφακιά μετέβησαν στην Γαύδο, αφότου οι μετανάστες είχαν πατήσει ξηρά, κι αφού τους έλεγξαν έναν-έναν, τους επιβίβασαν στο πλοίο “Δασκαλογιάννης” με το οποίο και μεταφέρθηκαν στα Σφακιά.

Από την προβλήτα των Σφακίων μεταφέρονται σταδιακά στην Αγιά. Για την ακρίβεια, καθώς έχουν σταλεί μόλις δύο λεωφορεία για τους 283 ανθρώπους, εκείνοι συνωστίζονται στο λιμάνι, εν μέσω τουριστικής περιόδου μάλιστα και λίγο καιρό μετά τις δεσμεύσεις Καιρίδη για λειτουργία Κέντρου Υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας (ως 4 ημερών) στην Κρήτη, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες τριτοκοσμικές εικόνες, να αποφευχθεί και η ταλαιπωρία για τους ήδη βασανισμένους ανθρώπους.

Την ίδια ώρα αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η παντελής απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για τους μετανάστες: η απουσία του Ερυθρού Σταυρού και κάθε εθελοντικού φορέα που ως σήμερα σπεύδουν και συνδράμουν καταλυτικά, κανένας δεν έχει μεριμνήσει για είδη πρώτης ανάγκης (νερό, χυμό, σάντουιτς), ενώ δεν έχουν εγκατασταθεί ούτε καν τουαλέτες.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη