Top News

Χαλκιδική: Χωρίς άδεια τα μηχανήματα του λούνα παρκ – Οργή για τον θάνατο του 19χρονου

 


Σοκ αλλά και πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει η τραγωδία που σημειώθηκε σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκδικικής, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ένας 19χρονος.

Συγκεκριμένα, ο νεαρός από τη Βέροια, ο οποίος παραθέριζε στη Χαλκιδική με την οικογένειά του, επισκέφτηκε το βράδυ της Δευτέρας (19/08) το λούνα παρκ για να διασκεδάσει και τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν έσπασε το παιχνίδι με τις περιστρεφόμενες καρέκλες, στο οποίο βρισκόταν.

Οι αρχές αναζητούν αυτή τη στιγμή τον χειριστή του συγκεκριμένου μηχανήματος, ενώ η οικογένεια του άτυχου 19χρονου είναι οργισμένη για τον άδικο θάνατο του παιδιού.

Το δυστύχημα έχει ανοίξει τη συζήτηση περί αδειών των εν λόγω ψυχαγωγικών πάρκων και των μηχανημάτων που λειτουργούν σε αυτά, με την δήμαρχο Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, να μιλά το πρωί της Τρίτης (20/08) στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 της ΕΡΤ για την τραγωδία και να διευκρινίζει πως δεν δίνεται άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ από τον Δήμο.

“Πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το Υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness” δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Χαλκιά, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο Δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

“Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από ‘κει παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο Δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O Δήμος απλά βλέπει στο notifybusiness αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν είχε ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία χρηματικών κυρώσεων. Είναι μια ΚΥΑ του ’22, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος” είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Χαλκιά σημείωσε πως εφόσον μπουν τα πρόστιμα, μετά προβλέπεται να κληθεί για εξηγήσεις ο επιχειρηματίας και ακολουθεί η σφράγιση του χώρου, επαναλαμβάνοντας: “Το θέμα είναι ότι αυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Ο Δήμος τι μηχανισμό πρέπει να έχει για να ελέγξει αν αυτά τα μηχανήματα ήταν πιστοποιημένα; Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν πληρούνται οι προδιαγραφές της ΚΥΑ”.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη