Από τις 5 Αυγούστου η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο του Αγίου Νικολάου – Πως θα γίνεται η κυκλοφορία

 

Την Δευτέρα 5 Αυγούστου στις 18:00 ξεκινάει η εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης του Αγίου Νικολάου. 

Σήμερα δημοσιεύουμε τον οδηγό ενημέρωσης για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της πρότασης.

Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στην αλλαγή κουλτούρας μετακίνησης για την πόλη του Αγίου Νικολάου, στα πρότυπα άλλων σύγχρονων τουριστικών πόλεων στην Ελλάδα και διεθνώς.

Η αλλαγή βεβαίως απαιτεί χρόνο για να εδραιωθεί και ν΄αφομοιωθεί, όμως η σταδιακή προτίμηση άλλων τρόπων μετακίνησης (κυρίως πεζή) έναντι του ΙΧ, ειδικά κατά τις απογευματινές ώρες και τους καλοκαιρινούς μήνες προς το κέντρο του Αγίου Νικολάου θα είναι μια πραγματικότητα που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής της πόλης σε πολλά επίπεδα.

Βασική προτεραιότητα είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση των επιπτώσεων των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο του Αγίου Νικολάου.

Σε αυτό το πλαίσιο οι συνεργάτες Συγκοινωνιολόγοι – όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης, παρακολουθούν συστηματικά τις κυκλοφοριακές συνθήκες σε βασικούς οδικούς άξονες της πόλης τόσο πριν όσο και μετά την εφαρμογή των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ώστε να πραγματοποιηθεί επιστημονικά τεκμηριωμένη αποτίμηση της επιρροής των μέτρων στην κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών.

Προχωράμε για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας.

 

Ζώνη Εποχιακής – Περιοδικής Απαγόρευσης Κυκλοφορίας ΙΧ στον Άγιο Νικόλαο 

Οδηγός Ενημέρωσης Πολιτών

Άγιος Νικόλαος, Ιούλιος 2024

 

Δημιουργία ενός σύγχρονου και ελκυστικού κέντρου της πόλης – Στόχος παρέμβασης

Τα κυριότερα προβλήματα που παρουσιάζει η πόλη του Αγίου Νικολάου, κυρίως τους θερινούς μήνες, είναι αρχικά ο αυξημένος αριθμός των οχημάτων που κινούνται προς το κέντρο, χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη προσφορά στάθμευσης. Το γεγονός αυτό  έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις και να προκαλείται κυκλοφοριακή συμφόρηση και αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων με τους πολλούς πεζούς που διέρχονται από το κέντρο.

Ακόμα σημειώνεται παράνομη στάθμευση κυρίως στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου καθώς και σε κάποια οδικά τμήμα αρκετά μικρού πλάτους, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η κίνηση των πεζών και των κινούμενων οχημάτων. Επιπλέον υπάρχουν θέματα προσβασιμότητας πεζών σε σημαντικά σημεία της πόλης καθώς οι κυκλοφοριακές συνθήκες καθίστανται πιο περίπλοκες και χρονοβόρες λόγω του μεγάλου όγκου οχημάτων και πεζών.

Μέσω της παρέμβασης αυτής συνολικά επιτυγχάνεται:

  1. Αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στο κέντρο της πόλης καθώς δεν υπάρχουν σημεία εμπλοκής ευάλωτων χρηστών της οδού με οχήματα
  2. Δημιουργία πιο φιλικούσύγχρονουβιώσιμουκαθαρούελκυστικού (στον επισκέπτη, στον κάτοικο και στον εργαζόμενο) κέντρου της πόλης
  3. Προώθηση της μετακίνησης πεζών, ποδηλατών, σε συνδυασμό με την προώθηση χρήσης των δημόσιων μέσων μεταφοράς και γενικότερα πιο βιώσιμων μορφών μετακίνησης
  4. Εξασφάλιση της κυκλοφορίας των ΙΧ προς το κέντρο της πόλης, παρά τις απαγορεύσεις, καθώς ο κυκλοφοριακός φόρτος διανέμεται (χωρίς σημαντική επιβάρυνση) σε περιπορίες

Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στην αλλαγή κουλτούρας μετακίνησης για την πόλη του Αγίου Νικολάου, στα πρότυπα άλλων σύγχρονων τουριστικών πόλεων στην Ελλάδα και διεθνώς. Η αλλαγή κουλτούρας μετακίνησης βεβαίως και απαιτεί χρόνο για να εδραιωθεί και αφομοιωθεί, όμως η σταδιακή προτίμηση άλλων τρόπων μετακίνησης (κυρίως πεζή) έναντι του ΙΧ, ειδικά κατά τις απογευματινές ώρες και τους καλοκαιρινούς μήνες προς το κέντρο του Αγίου Νικολάου θα είναι μια πραγματικότητα που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής της πόλης σε πολλά επίπεδα.

Περιοχή Παρέμβασης

Τα οδικά τμήματα που προτείνεται να εφαρμοσθεί το μέτρο αυτό αναφέρονται ονομαστικά παρακάτω ενώ δίνεται και σχετικός χάρτης στο οποίο απεικονίζεται η θέση τους.

  • Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου
  • Ρούσσου Κούνδουρου από Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου έως Κων/νου Παλαιολόγου
  • 28ης Οκτωβρίου από Στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα έως Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου
  • Αρκαδίου από Φιλελλήνων έως Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου
  • Σοφοκλή Βενιζέλου από Μελετίου Μεταξάκη έως Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου
  • Μεραρχίας από Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου έως Μελετίου Μεταξάκη
  • Δασκαλογιάννη από Μεραρχίας έως Φιλελλήνων
  • Θέμιδος από Γαβριήλ έως Στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα
  • Γαβριήλ από Φιλελλήνων έως Κλυτωνύμου
  • Κλυτωνύμου από Γαβριήλ έως Δασκαλογιάννη
  • Κλυτωνύμου από Δασκαλογιάννη έως Δημοκρατίας
  • Κλυτωνύμου του οδικού τμήματος που οδηγεί σε έξοδο προς την Δημοκρατία
  • Κύπριων Αγωνιστών από Καπετάν Κοζύρη έως Σοφοκλή Βενιζέλου
  • Κων/νου Σφακιανάκη από 25η Μαρτίου έως Ρούσσου Κούνδουρου

Νέες ροές οχημάτων

Στη συνέχεια παρουσιάζεται ο χάρτης της νέας προτεινόμενης κατάστασης, ο οποίος περιλαμβάνει τα τμήματα οδών και τους τρόπους εισόδου και εξόδου που θα υπάρχουν για τα κύρια και κεντρικά σημεία ενδιαφέροντος που επηρεάζονται  από τις εποχιακές απαγορεύσεις κυκλοφορίας ΙΧ (Λιμάνι και Γέφυρα).

  • Με πράσινο σκούρο χρώμα απεικονίζονται τα  τμήματα που προτείνεται να απαγορευτεί η κίνηση των ΙΧ,
  • Με σκούρο μπλε χρώμα απεικονίζονται οι επιτρεπόμενες και προτεινόμενες πορείες των κύριων εισόδων και εξόδων από τα σημεία ενδιαφέροντος
  • Βέλος ανεξαρτήτου χρώματος απεικονίζει επιτρεπόμενη κίνηση ΙΧ
  • Με γαλάζιο βέλος απεικονίζεται η κατεύθυνση των εισόδων στην πόλη
  • Με πράσινο ανοιχτό βέλος απεικονίζεται η κατεύθυνση των εξόδων από την πόλη

Στο πλαίσιο της μελέτης προτείνονται και κάποιες επιπρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι κυριότερες εκ των οποίων παρουσιάζονται στη συνέχεια:

Αντιδρόμηση στην “Καστέλλο Μιραμπέλο”

Για τη διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων τις ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας πραγματοποιείται αλλαγή κατεύθυνσης του οδικού τμήματος της Καστ. Μιραμπέλλομεταξύ των οδών Μιχαήλ Σφακιανάκη και Καπετάν Αλεξομανώλη.

Έτσι ο μετακινούμενος από τη Μαρίνα με προορισμό το λιμάνι ή τη γέφυρα πρέπει να ακολουθήσει την παρακάτω πορεία: Ακτή Νεάρχου -> Κων/νου Σφακιανάκη -> Καστ. Μιραμπέλλο -> Μιχ. Σφακιανάκη -> Κιτροπλατεία -> Λιμάνι -> Γέφυρα

Αλλαγή κατεύθυνσης Φιλελλήνων 

Επιπρόσθετα πραγματοποιείται αλλαγή κατεύθυνσης του οδικού τμήματος Φιλελλήνων μεταξύ των οδών Δασκαλογιάννη και Αρκαδίου για να εξυπηρετεί το parking που θα λειτουργεί τις ώρες απαγόρευσης στην αυλή του Γυμνασίου.

Πλέον, οι κινούμενοι επί της Νικ. Πλαστήρα θα μπορούν να πραγματοποιούν δεξιά στροφή στην Φιλελλήνων και να φτάνουν μέχρι την οδό Δημοκρατίας.

Κατηγορίες Οχημάτων που εξαιρούνται

Στις οδούς εφαρμογής των νέων Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία κάθε είδους μηχανοκίνητου οχήματος με εξαίρεση τις κατηγορίες οχημάτων που ακολουθούν, στις οποίες επιτρέπεται η κυκλοφορία και κατά περίπτωση η στάση και στάθμευση με τους κανόνες που περιγράφονται αναλυτικά στις επόμενες παραγράφους

1. Οχήματα Έκτακτης Ανάγκης

Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστική, αστυνομία, κλπ.) εξαιρούνται στο σύνολό τους από τις προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

2. Οχήματα ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Για την είσοδο, στάθμευση και έξοδο των οχημάτων αυτών απαιτείται η επίδειξη κατά τον έλεγχο κάρτας ΑΜΕΑ ή άλλου νόμιμου πιστοποιητικού απόδειξης συνδρομής των προϋποθέσεων εξαίρεσης.

3. Οχήματα εξυπηρέτησης Δημόσιων Υπηρεσιών και Τραπεζών/Δικτύων/Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας

Για την είσοδο, στάθμευση και έξοδο των οχημάτων αυτών απαιτείται η επίδειξη κατά τον έλεγχο Βεβαίωσης εργοδότη με την οποία θα αποδεικνύεται ότι το συγκεκριμένο όχημα εξυπηρετεί Δημόσια Υπηρεσία και Τράπεζα/Δίκτυο/Οργανισμό Κοινής Ωφέλειας

4. Αστική Συγκοινωνία

Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ εξαιρούνται στο σύνολό τους από τις προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

5. Ταξί

Τα ταξί που εξυπηρετούν τη μεταφορά επιβατών μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση εντός των περιοχών των παρεμβάσεων, εξαιρούνται στο σύνολό τους από τις προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Η Διαδικασία Ελέγχου Κυκλοφορίας και Στάθμευσης

Η αποτελεσματική λειτουργία των ρυθμίσεων κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων που δικαιούνται πρόσβαση στις περιοχές των παρεμβάσεων καθορίζεται από τη σχετική επιπρόσθετη κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση και διενεργείται από τη Δημοτική Αστυνομία σε επιλεγμένες εισόδους οδικών τμημάτων τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας θα ενημερώνουν τους οδηγούς για τις κατηγορίες που επιτρέπεται να κυκλοφορούν στις εν λόγω περιοχές.

Επικοινωνία

Για την εξυπηρέτηση του κοινού και όλων των ενδιαφερομένων σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας, ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει δημιουργήσει Ειδικό Δικτυακό Τόπο στον οποίο οποιοσδήποτε πολίτης ή επιχείρηση ή φορέας μπορεί

–  να υποβάλει ερωτήματα για τη λειτουργία των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και να λαμβάνει τις αντίστοιχες απαντήσεις

– να υποβάλει παρατηρήσεις και προτάσεις για τη βελτίωση των συγκεκριμένων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων

Ηλεκτρονική διεύθυνση: kinitikotita@dimosagn.gr

Τηλ. Επικοινωνίας: 2841340100

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη