Τρεις προϋποθέσεις προκειμένου να λάβουν την τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος θα πρέπει να πληρούν τα κλειστά ακίνητα ή όσοι μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Δήμας, το κόστος για τον προϋπολογισμό θα ανέλθει στα 13 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ σήμερα τα ακίνητα που είναι κλειστά για διάστημα τριών χρόνων υπολογίζονται σε 600.000.
Το μέτρο αφορά φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν κλειστές κατοικίες ή τα έχουν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Δηλαδή εξαιρούνται επαγγελματικά ακίνητα που διαθέτουν φυσικά πρόσωπα, όπως επίσης εξαιρούνται από το μέτρο τα νομικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, για να «κερδίσει» κάποιος την απαλλαγή φόρου θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
• Το ακίνητο να είναι κλειστό για τουλάχιστον τρία χρόνια. Τα στοιχεία θα ληφθούν από το έντυπο Ε2 της εφορίας.
• Το ακίνητο να μην ξεπερνάει τα 120 τετραγωνικά μέτρα.
•Θα πρέπει να «βγουν» στο διάστημα από 8/9/2024 και έως 31/12/2025.
Ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο 15 μηνών για να ανακαινίσουν ή γενικότερα να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να λάβουν την τριετή απαλλαγή. Είναι προφανές ότι τα ακίνητα θα πρέπει να μισθώνονται για τρία χρόνια τουλάχιστον.
Βραχυχρόνιες μισθώσεις
Σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις. Δηλαδή, το ακίνητο να είναι σε βραχυχρόνια μίσθωση για τρία χρόνια, να είναι έως 120 τ.μ. και η αλλαγή από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2025.
«Θέλουμε να δώσουμε ένα κίνητρο για να αυξηθούν άμεσα τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα μέχρι το τέλος του 2025 και βάζουμε ένα όριο να είναι κλειστά για τουλάχιστον τρία χρόνια, για να μην υπάρξουν παιχνίδια», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, για το διάστημα 2021-2022 εντοπίστηκαν 600.000 κλειστά ακίνητα έως 120 τ.μ. Από αυτά τα 7.000 μισθώθηκαν ή περίπου το 1,2%. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί το ποσοστό αυτό σε συνδυασμό και με τα άλλα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω».
Σημειώνεται ότι ο σημαντικότερος λόγος που τα 600.000 και πλέον ακίνητα δεν αξιοποιούνται σήμερα έγκειται στην κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Η οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών τους να τα αναβαθμίσουν, ή έστω να τα επισκευάσουν ώστε να είναι λειτουργικά και να μπορέσουν να εκμισθωθούν, εξηγεί το φαινόμενο αυτό.
Πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας υπολόγισε ότι περίπου 250.000 σπίτια σε όλη τη χώρα έχουν απαξιωθεί και βρίσκονται εκτός αγοράς, ακριβώς λόγω της οικονομικής αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να προβούν στις απαιτούμενες επισκευές και αναβαθμίσεις τα προηγούμενα 15 χρόνια.
Πρόκειται για ακίνητα που έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά, εξαιτίας της απουσίας επισκευών και συντήρησης επί σειράν ετών, με αποτέλεσμα πλέον να έχουν απαξιωθεί και να είναι δύσκολη η επιστροφή τους στην αγορά.
Εκτιμάται ότι, λόγω της κρίσης, έλειψαν από την αγορά επενδύσεις ύψους 35 δισ. ευρώ, που ήταν απαραίτητες για να συντηρηθεί, να επισκευαστεί και να αναβαθμιστεί το απόθεμα αυτό.
Μείωση ΕΝΦΙΑ
Διπλασιάζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες, με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ, που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές από 10% σε 20% (αφορά και τον ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί το 2025 για τους μήνες που κάποιος είναι ασφαλισμένος το 2024 αναλογικά).
Αυτό σημαίνει ότι ιδιοκτήτης ακινήτου αξίας 210.000 ευρώ που πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 520 ευρώ, στην περίπτωση που ασφαλίσει το ακίνητό του θα πληρώσει 416 ευρώ. Θα κερδίσει, δηλαδή, 104 ευρώ τον χρόνο.
Οι κατοικίες με φορολογητέα αξία άνω των 500.000 ευρώ συνεχίζουν να έχουν έκπτωση 10% και θα πρέπει έως 1/6/2025 να έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές (πλημμύρα, πυρκαγιά, σεισμό). Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής μετά την 1η Ιουνίου δεν θα αποζημιώνονται.
Σήμερα, με βάση τα στοιχεία από τον ΕΝΦΙΑ του 2024 έχουν ασφαλίσει επαρκώς (για πλημμύρα, πυρκαγιά και σεισμό) τα ακίνητά τους περίπου 215.171 ιδιοκτήτες (από 5,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες), με φορολογητέα αξία ακινήτων 21,2 δισ. ευρώ (5% της συνολικής φορολογητέας αξίας των ακινήτων της χώρας, που ανέρχεται σε 424,4 δισ. ευρώ).
Ακίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 500.000 ευρώ έχουν 120.389 ιδιοκτήτες με φορολογητέα αξία ακινήτων 56,7 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που οι κατοικίες με αξία άνω των 500.000 ευρώ ασφαλιστούν και επιπλέον διπλασιαστεί το ποσοστό των κατοικιών με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ που είναι ασφαλισμένες, θα έχει ασφαλιστεί περίπου το 23% της αξίας των κατοικιών της χώρας. Το δημοσιονομικό κόστος σε αυτή τη περίπτωση εκτιμάται σε 20 εκατ. ευρώ για το 2025 και 40 εκατ. ευρώ για τα έτη 2026 και επόμενα.
«Πάγωμα» ΦΠΑ
Παράλληλα αναστέλλεται για ακόμη ένα έτος η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα. Συγκεκριμένα, «παγώνει» ο ΦΠΑ μέχρι τα τέλη του 2025. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων.
Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στις παρεκκλίσεις για τον ΦΠΑ στα ακίνητα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Λουξεμβούργου που έχει μηδενικό συντελεστή.
Δημοσίευση σχολίου