Μ. Κοζυράκη: Από Νοέμβριο οι κατεδαφίσεις στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας – Απ’ το Δήμο Ιεράπετρας εξαρτάται η νέα προβλήτα στη Χρυσή

 


Απαντήσεις και διευκρινίσεις για σοβαρά θέματα που απασχολούν το Δήμο Ιεράπετρας έδωσε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη.

Θέματα που αφορούν τη νήσο Χρυσή -στην οποία η κα Κοζυράκη εμπλέκεται και ως μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης- και η εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης στις αυθαίρετες κατασκευές του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με την συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να απαντά για ζητήματα νομιμότητας ως προς την κατασκευή νέας και τυχόν νομιμοποίηση της υπάρχουσας προβλήτας στη Χρυσή, για την αποκομιδή ογκωδών απορριμμάτων, την πορεία της μελέτης για τα αίτια ξήρανσης του οικοσυστήματος στη Χρυσή και τον προγραμματισμό που υπάρχει για τις κατεδαφίσεις στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας.

Απαντήσεις σε κάποια απ’ τα θέματα που τέθηκαν από την κα Κοζυράκη και αφορούσαν τη δική του θητεία δόθηκαν και από τον πρώην Δήμαρχο Ιεράπετρας, Θεοδόση Καλαντζάκη.

Σχετικά με τα απορρίμματα και το ποσό των 150.000 ευρώ που έχει διατεθεί στην Περιφέρεια για την αποκομιδή και μεταφορά τους η κα Κοζυράκη ανέφερε πως αν και δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη διαδικασία το κόστος δεν είναι μεγάλο για τον όγκο των σκουπιδιών που έχει εντοπιστεί και καταγραφεί εντός της Χρυσής (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).  Η ίδια υπογράμμισε πως στην προηγούμενη εργολαβία κατεδαφίσεων και απομάκρυνσης ογκωδών αντικειμένων που εκτελέστηκε από πλευράς Αποκεντρωμένης και είχε ανάλογο προύπολογισμό μόνο το κόστος της μεταφοράς της πλωτής πλατφόρμας από το Ηράκλειο στην Ιεράπετρα και η μεταφορά των απορριμμάτων προς ανακύκλωση κόστισε περίπου 100.000.

Σε σχέση με την μελέτη για τη διερεύνηση της ξήρανσης του οικοσυστήματος της Χρυσής η οποία πλέον ανατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ),  η κα Κοζυράκη ανέφερε στην αρχή της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης είχε ερευνηθεί το θέμα της ξήρανσης χωρίς να προκύψει ξεκάθαρο συμπέρασμα πέρα απ’ το ότι η ξήρανση αφορά όλα τα φυτά της Χρυσής και όχι μόνο τους κέδρους. Παραδέχθηκε όμως πως υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίησή συγκεκριμένης μελέτης που προέβλεπε το Σχέδιο Δράσης και πλέον, μετά από επαφές που έγιναν με όλα τα κατάλληλα επιστημονικά ινστιτούτα της χώρας, υποδείχθηκε το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης ως το καταλληλότερο για την υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης και έτσι εντός Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η σχετική σύμβαση για την υλοποίηση της μελέτης σε 12 μήνες.

Η κα Κοζυράκη τόνισε πως για την υπάρχουσα προβλήτα στη Χρυσή  η οποία έχει κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέα  δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης, όπως προσπαθεί να κάνει η παρούσα δημοτική αρχή, αφού πρόκειται για έργο ιδιώτη το οποίο είναι απαραίτητο να κατεδαφιστεί προκειμένου ο Δήμος Ιεράπετρας να προχωρήσει στην εξομοίωση της Χερσαίας Ζώνης με τη Ζώνη Λιμένα ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να προχωρήσει τις μελετητικές διαδικασίες με για κατασκευή νέας προβλήτας η οποία είναι δική του αρμοδιότητα και δικαιούται σχετική χρηματοδότηση.

Σχετικά με τις εξελίξεις που μπορεί να υπάρξουν μέχρι την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ανέφερε πως έως τα τέλη της χρονιάς υπάρχει ενημέρωση πως ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα έχει προκηρύξει τις προσλήψεις για θέσεις φυλάκων οι οποίοι θα στελεχώνουν το νέο φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Ανατολικής Κρήτης και έτσι, εκτός απροόπτου, θα υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό για φύλαξη. Με αυτό σαν δεδομένο η κα Κοζυράκη επεσήμανε πως τότε θα μπορέσει να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική καταμέτρηση επισκεπτών και τελικά να αρθούν κάποιοι περιορισμοί στην αποβίβαση με χρήση είτε με τοποθέτηση αγκυροβολίων είτε και με πλωτές εξέδρες για αποβίβαση αν αυτό είναι τεχνικά εφικτό.

Παραλιακό Μέτωπο Ιεράπετρας

Το ίδιο νομικό καθεστώς που αφορά την προβλήτα στη Χρυσή αφορά και το παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας, ανέφερε η κα Κοζυράκη, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα (και σε αντίθεση με φήμες που κυκλοφορούν στην Ιεράπετρα), πως δεν υπάρχει καμία νέα νομοθεσία που προστατεύει αυθαίρετες κατασκευές ιδιωτών και μάλιστα σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στις αρχές Αυγούστου έρχεται να συμπληρώσει κάποια νομικά κενά σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχουν οι Δήμοι σε διάφορες περιπτώσεις.

Όπως έχει γινεί γνωστό και στο παρελθόν η κα Κοζυράκη επανέλαβε πως οι κατεδαφίσεις που είχαν προγραμματιστεί τον περασμένο Φεβρουάριο δεν σταμάτησαν εξαιτίας κάποιας άτυπης συμφωνίας, αλλά λόγω της δήλωσης αδυναμίας από τις αστυνομικές αρχές της Ιεράπετρας να προστατεύσουν τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν.

Η ίδια διαδικασία πρόκειται να επαναληφθεί και φέτος με τον προγραμματισμό του εργολάβου να δείχνει πως μπορεί να βρίσκεται στην Ιεράπετρα εντός Νοεμβρίου όταν ολοκληρώσει ανάλογες εργασίες κατεδαφίσεων στο βόρειο και νότιο τμήμα του νομού Ηρακλείου.

Σε κάθε περίπτωση, η κα Κοζυράκη επεσήμανε πως είναι ευθύνη των αστυνομικών δυνάμεων να κάνουν τη δουλειά τους, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα και τα παραλιακά καταστήματα να πάψουν να είναι «όμηροι» ανάλογων διαδικασιών που θα επαναλαμβάνονται διαρκώς χωρίς δυνατότητα ανάπλασης και παρεμβάσεων στο σύνολο του παραλιακού μετώπου.

Θ. Καλαντζάκης: Η δημοτική αρχή να διεκδικήσει τα χρήματα για την προβλήτα στη Χρυσή και να απαντήσει αν υπάρχουν λεφτά για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου

Τις δικές του απαντήσεις σε σχέση με όσα ανέφερε η κα Κοζυράκη έδωσε και ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας, καλώντας τόσο τη νέα δημοτική αρχή αλλά και την περιφερειακή ενότητα Λασιθίου (η οποία έχει και την αρμοδιότητα), να προχωρήσουν άμεσα στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης ώστε να μπορεί ο Δήμος Ιεράπετρας να λάβει τις 200.000 ευρώ  και να μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες μελετών για την προβλήτα στη Χρυσή. Αυτό ήταν κάτι που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση από πλευράς αντιπεριφερειάρχη  κ. Ανδρουλάκη, ανέφερε ο κ. Καλαντζάκης

Παράλληλα ο πρώην δήμαρχος Ιεράπετρας άσκησε έντονη κριτική για την πορεία της υλοποίησης της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας αναφέροντας πως οι πολλές κυβερνητικές δεσμεύσεις μέσω του βουλευτή κ. Πλακιωτάκη δεν τηρήθηκαν, τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στην Ιεράπετρα και πλέον απαιτούνται συγκεκριμένες απαντήσεις για το αν υπάρχουν τα περίπου 5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου ώστε να προκύψουν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα από τις κατεδαφίσεις κατασκευών που προβλέπονται.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη