Περίπου 70 παιδιά θα μείνουν εκτός των δημοτικών παιδικών σταθμών του Δήμου Ιεράπετρας τη φετινή χρονιά δημιουργώντας ένα νέο πρόβλημα που θα πρέπει να διαχειριστούν τόσο αρκετοί γονείς αλλά και η δημοτική αρχή της Ιεράπετρας τόσο φέτος αλλά κυρίως τα επόμενα χρόνια.
Η περσινή κατάσταση με τα υπεράριθμα τμήματα στους δημοτικούς σταθμούς και τα πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που βεβαιώθηκαν προς τον Δήμο Ιεράπετρας άλλαξαν τα δεδομένα τη φετινή χρονιά και όπως λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Σκουλούδης, ο Δήμος Ιεράπετρας τη φετινή χρονιά δεν πρόκειται να «παρανομήσει» και να δεχτεί περισσότερα παιδιά στους σταθμούς περισσότερα παιδιά απ’ όσα ορίζουν οι χώροι αλλά και το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Ο κ. Σκουλούδης τόνισε πως οι δομές του Δήμου μπορούν να υποδεχθούν περίπου 390 με 400 παιδιά και συνολικά φέτος έγιναν 460 αιτήσεις οπότε περίπου 70 παιδιά θα μείνουν εκτός.
Ο αντιδήμαρχος ανέφερε πως από τον περασμένο Μάιο έγιναν 11 προσλήψεις βρεφονηπιοκόμων για να καλυφθούν τα κενά που υπήρχαν, ενώ χθες έγινε γνωστό από τον ΑΣΕΠ πως εγκρίθηκαν ακόμα 4 προσλήψεις για το Δήμο Ιεράπετρας, προσωπικό που θα εξυπηρετήσει τις φετινές ανάγκες.
Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η περιοχή του Μακρύ Γιαλού με τον αντιδήμαρχο να αναφέρει πως εκεί θα πρέπει να δοθεί βάρος τόσο για την κατασκευή ενός νέου βρεφονπιακού σταθμού αλλά και να ζητηθεί αυξημένη μοριοδότηση για τους γονείς ώστε τα παιδιά τους να γίνονται πιο εύκολα δεκτά μετά τις αιτήσεις που γίνονται κάθε χρόνο.
Ο κ. Σκουλούδης τόνισε πως μια λύση που έχουν εφαρμόσει και πολλοί άλλοι Δήμοι θα ήταν η αύξηση του ηλικιακού ορίου από το οποίο και μετά το παιδιά γίνονται δεκτά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αυτή τη στιγμή στον Δήμο Ιεράπετρας τα παιδιά γίνονται δεκτά από 8 μηνών με τον κ. Σκουλούδη να αναφέρει πως αυτό το όριο θα μπορούσε να αυξηθεί στους 10 μήνες, αλλαγή την οποία πρότεινε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως σε πολλούς Δήμους το όριο είναι και στους 12 μήνες. Κάτι τέτοιο θα ομαλοποιούσε την κατάσταση, ανέφερε, όμως τέτοια απόφαση δεν έγινε εφικτό να παρθεί τη φετινή χρονιά.
Ζητήματα Σχολικών Υποδομών και Βελτιώσεων
Πέρα από τους παιδικούς σταθμούς, ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στα θέματα των σχολικών υποδομών και εργασίες που έχουν καθυστερήσει τη φετινή χρονιά. Όπως λέει ο κ. Σκουλούδης, μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τον περασμένο Ιούλιο, τα μη απορροφημένα κονδύλια για επισκευές «χάθηκαν» και πλέον οι νέες επιτροπές θα πρέπει να ακολουθούν νέες πιο χρονοβόρες διαδικασίες και φάνηκε πως θα χρειαστεί μια περίοδος προσαρμογής τόσο στα σχολεία όσο και στις επιτροπές για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με τα νέα δεδομένα.
Δημοσίευση σχολίου